Het komt regelmatig voor dat een dochter of zoon van een TMO-docent bij ons komt studeren. Dat een vader van een TMO’er er les komt geven, is een stuk zeldzamer. Het is vandaag vaderdag en daarom een speciaal TMOment met docent Marcus Rueb en zijn dochter – alumna – Sophie waarin zij o.a. vertelt waarom ze haar vader naar TMO stuurde.
Vertel eens wie jullie zijn en waar jullie je op dit moment mee bezighouden.
Sophie: “Ik ben Sophie Rueb, 25 jaar en ik woon in Den Haag. Ik ben in maart 2023 afgestudeerd van TMO en werk sinds juni van dat jaar bij Shiseido als productmanager Designer Fragrances.” Marcus: “Marcus Rueb, vader van Sophie. Sinds september vorig jaar werk ik bij TMO als docent Marketing & Sales. Naast lesgeven ben ik scriptiebegeleider, ben ik betrokken bij het businessplan project en de leerlijn ondernemerschap. Mijn hele loopbaan al heb ik enorm veel plezier in het laten groeien en ontwikkelen van mensen in teams. De afgelopen 10 jaar werk ik primair in fashion in ons eigen modebedrijf Frankie & Liberty. Daarvoor was ik voornamelijk actief in marketingrollen in verschillende sectoren.”
Marcus, wat vond jij destijds van Sophie’s studiekeuze?
“Ik vond het een goede keuze. De cohesie tussen de vakken en het feit dat TMO een gedegen businessopleiding binnen de fashion en lifestyle is, spraken mij erg aan. Verder de focus op persoonlijke ontwikkeling. Die is heel sterk op TMO en dat kan weer omdat het een kleinschalige opleiding is. Juist in deze fase is dit enorm waardevol voor studenten. Ik wist dat die kleinschaligheid bij Sophie zou passen omdat we een minder goede ervaring hadden met een grote hogeschool. En natuurlijk haar enthousiasme. Sophie ging niet over één nacht ijs en bezocht twee open dagen. Beide keren kwam ze laaiend enthousiast terug over de opleiding en het gevoel dat ze bij de school had. TMO heeft dit gelukkig ook waargemaakt.”
Marcus, hoe ben jij op TMO terecht gekomen?
“Sophie wees mij op de vacature van docent Marketing & Sales bij TMO. ‘Pap, dit móet je gaan doen, dit is echt wat voor jou!’. Ze had wel een punt; in deze baan zat alles wat ik zocht, veel dingen kwamen samen. Ik heb dus een brief gestuurd en een tijdje later zat ik aan tafel. Sophie heeft zich toen als een ware TMO headhunter ontpopt want zonder dat ik het wist, had ze een oriënterende belafspraak tussen mij en Farida Breukelman (docent, red.) gearrangeerd zodat ik goed beslagen ten ijs zou komen tijdens een sollicitatiegesprek.”
Waarom leek het jou wel wat voor je vader Sophie?
“Omdat mijn vader heel veel voldoening haalt uit het ontwikkelen van mensen leek deze baan hem op het lijf geschreven. Hij had het ook wel eens eerder gehad over lesgeven en met zijn ervaring zag ik een perfecte match tussen hem en TMO. Juist ook vanwege die enorme marketingervaring die hij heeft opgedaan bij o.a. Coca-Cola.”
Wat voor type docent is jouw vader denk je?
“Hm, ik denk een docent die heel veel doet aan storytelling, een docent die vooral heel veel vanuit de praktijk lesgeeft en niet alleen uit een boekje. Iemand die wil inspireren en die bereid is studenten te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling maar ook te pushen als dat nodig is. Een typische TMO-docent eigenlijk.”
Marcus: “Dit is allemaal heel lief wat je zegt Sophie, maar je vergeet ‘de kritische wenkbrauw’.” Sophie: “Mijn vader kan inderdaad behoorlijk kritisch zijn. Dan trekt hij zijn wenkbrauw op. Wel opbouwend kritisch overigens.”
Is TMO nu steeds onderwerp van gesprek als jullie elkaar zien?
Sophie: “Jawel. Mijn vader vertelt veel over de lessen en projecten. Ik vertel dan weer over mijn ervaringen en dan vergelijken we dingen tussen toen en nu. Scriptie en groepsprojecten zoals BP5 bijvoorbeeld, daar hebben we het wel vaak over. Als hij lessen voorbereidt, geef ik mijn perspectief van de student.” Marcus: “Als ik ergens over twijfel, vraag ik Sophie om feedback. Dat is heel waardevol.”
Tot slot: heb je nog een goede tip voor hem Sophie?
“Ik denk dat inspireren heel belangrijk blijft op TMO. Daar zat en zit voor mij de meerwaarde. De kennis uit het echte bedrijfsleven meegeven aan studenten zodat ze er iets mee kunnen doen als ze aan het werk zijn. Ik heb daar nog elke dag profijt van.”
Lees hier de TMOment moederdag special met TMO-student Kyara en haar moeder Marijke (TMO aluma)