TMOment vanuit Rome

Doorstuderen na TMO is een optie waar sommige studenten voor kiezen. Niet omdat ze geen werk zouden kunnen krijgen, maar simpelweg omdat zij maar geen genoeg kunnen krijgen van studeren en zichzelf nog verder willen ontwikkelen. Eén van hen is Vivian.

Wie ben je en wat doe je?
“Ik ben Vivian Bots, 22 jaar, en heb in maart 2017 mijn bachelor gehaald op TMO. Na mijn afstuderen ben ik blijven werken bij Ivy Lee in Amsterdam, het bedrijf waar ik mijn stage had gelopen. Per september 2017 volg ik een master in Fashion Science aan La Sapienza in Rome.”

Waarom doorstuderen?
“Ik ben nog best wel jong en vond dat ik na TMO nog niet echt klaar met studeren was. Verder wilde ik heel graag naar het buitenland. In mijn zoektocht naar een geschikte studie, ontdekte ik op een gegeven moment dat er in Rome een master was op het gebied van mode en business. Dat sloot natuurlijk perfect aan op TMO. Hier leggen zij bij de modevakken voornamelijk de focus op (Italiaanse) high end- en luxemerken, wat mij erg bevalt. Verder leer je zaken in een bredere context zien, onder andere met vakken als art history en fashion history. Je duikt dus echt de geschiedenis in en ontdekt waar de mode vandaan komt.”

Hoe heeft TMO je voorbereid op deze studie?
“Doordat je les krijgt van docenten en gastdocenten die uit het vak komen, heb ik op TMO een goed beeld gekregen van de modebranche. Naast de aandacht voor mijn persoonlijke ontwikkeling heeft het werken in projecten mij enorm geholpen. Je krijgt er echt een hands-on mentaliteit van. Bij mijn medestudenten hier mis ik dat soms. Dan merk je dat zij veel meer een theoretische opleiding hebben gehad. Bij TMO leer je hoe je in de praktijk moet functioneren.”

Leukste TMO-herinnering?
“Ik heb sowieso fijne herinneringen aan mijn tijd op TMO. Dat heeft te maken met de kleinschaligheid waardoor docenten en zelfs de directeur je bij naam kennen en je groeten. Je voelt je dan echt welkom. Iedereen helpt je om verder te komen. En ja, het wonen in het dorp Doorn is natuurlijk super! Iedereen woonde om de hoek en je liep zo bij elkaar binnen om een hapje mee te eten of een biertje te drinken ; heel fijn vond ik dat. Een groot verschil met de grote stad Rome waar ik nu woon.”

In welke mate ben je nog verbonden aan TMO?
“Toen ik in Rome ging studeren, vroeg de directeur Theo Rauch me om hem op de hoogte te houden hoe mij de studie zou bevallen. Onlangs heb ik hem een mail gestuurd om hem dat te vertellen, dus dat lijntje heb ik nog wel. Verder ben ik nog steeds lid van het dispuut Catwalk waardoor ik via de nu studerende leden nog verbonden blijf met TMO.”

Waarom ooit gekozen voor TMO?
“Toen ik op zoek was naar een vervolgopleiding na mijn havo, wist ik in elk geval wel dat ik iets met mode wilde. Maar ook business sprak me aan. Toen ik dan ook een artikel las in een hockeymagazine over TMO was ik meteen verkocht; mode én business in één opleiding: het bestond!”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
“Goeie vraag … In elk geval een plezierige baan, en dat hoeft voor niet per se in de mode te zijn. Mocht het wel een fashion gerelateerd bedrijf worden, dan een die een sterk CSR-beleid heeft. Tijdens en na TMO heb ik me gerealiseerd dat CSR niet alleen voor mij van persoonlijke waarde is, maar ik voorspel dat dit in de toekomst een echte must zal zijn. ”

Advies voor huidige studenten?
“Als je een stage, studie of baan in het buitenland ambieert, zou ik zeggen ‘altijd doen’. Ik ervaar het zelf als heel leerzaam en leuk, dus dat advies geef ik graag ook een ander mee. Mocht een buitenlandse ervaring niet op je lijstje staan en weet je niet zo goed wat je volgende stap is, realiseer je dan dat er na TMO tal van mogelijkheden zijn en het een kwestie is van proberen uit te vinden wat je kracht is, actief zoeken naar mogelijkheden en kansen benutten.”

Brochure
Open dag
Proefstuderen