Op afstudeerstage

Tijdens de afstudeerstage doe je een onderzoek voor een bedrijf. Hierover schrijf je jouw afstudeerscriptie. Daarnaast maak je kennis met de verschillende facetten van een modebedrijf. Je combineert je onderzoek met het werken op de afdeling waar het onderzoek wordt uitgevoerd. Je laat dus zien dat je op hbo-bachelorniveau kunt denken en werken.

Afstudeerstage

In semester 7 ga je op stage voor een periode van 18 weken, daarna werk je nog 5 weken aan de afronding van je scriptie. Eerst ga je 5 dagen per week echt voor een bedrijf aan de slag. Je werkt mee in het bedrijf, je leert (mede)verantwoordelijkheid dragen en brengt je opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk. Het bedrijf geeft je naast het meewerken minimaal 16 uur in de week de tijd om bij het bedrijf aan je afstudeeronderzoek te werken. Daarnaast besteed je een halve dag eigen tijd aan je scriptie.

Je kunt je afstudeerstage doen in verschillende functies, zoals inkoop, productmanagement, productie, sales (retail en wholesale), marketing, communicatie en e-commerce. Je mag de afstudeerstage doen in één van de verschillende deelbranches van de mode; schoenen, kleding, sportartikelen of woonmode (living), zowel in de retail als aan de kant van de wholesale of (merken)fabrikant. De werkzaamheden die je uitvoert, moeten te maken hebben met het thema dat je voor je afstudeeronderzoek in overleg met het bedrijf hebt gekozen.

Lees hier de ervaringen van TMO-studenten.

Afstudeeronderzoek

Op de afdeling waar je stage loopt, krijg je van het bedrijf minimaal 16 uur per week de tijd om zelfstandig een onderzoek uit te voeren voor het bedrijf. Natuurlijk kun je in de overige dagen en uren waarin je gewoon meewerkt, ook al informatie verzamelen voor je onderzoek. Het afstudeeronderzoek gaat over een voor het bedrijf actuele vraag- of probleemstelling, welke door TMO goedgekeurd moet worden. Dit kan zowel een bedrijfsinterne (mogelijkheden tot efficiencyverbetering, nieuwe strategie, invloed bedrijfscultuur, opzetten quality-management systeem) als -externe onderzoeksvraag zijn (bijv. marktverkenning, mogelijkheden van e-commerce, mogelijkheden tot strategische samenwerking, etc.). Je verwerkt het onderzoek, de resultaten en de adviezen in de afstudeerscriptie. De stagedocent en de bedrijfsmentor begeleiden je daarin en beoordelen dit, alsmede een derde onafhankelijke beoordelaar.

Na de 18 weken stage heb je nog 4 weken fulltime de tijd voor afronding van je afstudeeronderzoek/scriptie.  Na inleveren van je scriptie presenteer en verdedig je de scriptie via een individueel colloquium, ten overstaan van je stagedocent, bedrijfsmentor en de derde onafhankelijke beoordelaar.

Een afstudeerstagebedrijf vinden

TMO heeft een sterk netwerk binnen de branche. Bedrijven vragen TMO om stagiairs, vanwege de goede ervaringen die ze met hen hebben. Je mag je afstudeerstage doen in Nederland, maar ook in het buitenland. Er zijn bijvoorbeeld studenten die naar Shanghai, Zweden, New York, Hawaï, Curaçao, Sydney, Dubai of Oostenrijk gaan. Ook internationale stages dichterbij, in landen als Engeland (London), Duitsland (Berlijn en Düsseldorf) of België (Antwerpen en Brussel) zijn erg populair. Veel van onze studenten krijgen na afloop van hun afstudeerstage een baan aangeboden bij het stagebedrijf en maken zo een mooie overstap van studeren naar werken.

Let’s meet
Volgende open dag

mrt10

Open dag

Wil je ons graag ontmoeten? TMO Fashion Business School organiseert jaarlijks...

Top-opleiding 2017