TMOment met Sara Jochemsen | Fossy Fashion

Ze is al wat langer geleden afgestudeerd van TMO, heeft daarna enkele jaren in de modebranche gewerkt, keerde het de rug toe en heeft nu gewoon een eigen babykledingmerk. Sara is blij dat ze zo breed is opgeleid op TMO.

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Sara Jochemsen, 35 jaar en moeder van twee kindjes. Toen mijn zoontje Foss geboren was, liep ik tegen een probleem op: ‘hoe krijg je in godsnaam een baby in een jasje gehesen?!’ Ik bleek niet de enige ouder met die ‘worsteling’. Daarop ben ik gaan experimenteren door jasjes in stukken te knippen, te passen en meten en te bedenken hoe het dan wel zou kunnen. Toen ik de oplossing had gevonden besloot ik om zelf een babykledingmerk in de markt te gaan zetten: Fossy Fashion.

Wat heb je sinds TMO gedaan?

Na mijn afstuderen ben ik via een traineeship gaan werken bij Van Tilburg. Ik kreeg elke maand een masterclass over een onderwerp dat ik meteen in de praktijk kon toepassen. Daar heb ik echt van alles gedaan en heel veel geleerd. Na twee jaar werd je op vier verschillende onderdelen beoordeeld door een jury en ontving je bij goed gevolg het diploma. Ik heb er in totaal zeven jaar gewerkt, waarin ik onder andere de inkoop van babykleding heb gedaan en me heb opgewerkt tot manager. Ik houd nogal van afwisseling en ben daarna gaan werken als business controller bij H&M waar ik ooit stage had gelopen. Hoewel ik er met veel plezier heb gewerkt en superleuke collega’s had, kwam ik tot de conclusie dat fast fashion toch niet bij mij past. Ik ben toen helemaal gestopt met het werken in de modebranche en kwam terecht bij Oei ik Groei dat onderzoek deed naar de mentale ontwikkeling van baby’s.

Hoe lang ben je al ondernemer?

In mei 2023 is mijn website online gegaan en sindsdien ‘besta’ ik dus echt. Daarvóór ben ik een jaar bezig geweest om mijn product te ontwikkelen en in de markt te zetten. Het is ontzettend leuk om een uniek product te hebben, want dat is het echt. De oplossing die ik voor het eerder genoemde probleem heb gevonden is namelijk een babyjasje met ritsen aan de zijkant zodat je het helemaal kunt openklappen, je baby erin leggen en vervolgens dichtritsen.

Het is supergaaf om in je eigen bedrijf alles te doen. Van productontwikkeling tot en met het inpakken en verzenden van de items. Alleen het maken van de technische tekeningen en de patronen doet iemand anders voor mij. Al mijn producten worden gemaakt bij een atelier in Amsterdam door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik probeer zo duurzaam mogelijk te werken. Daarom kopen we bij Fossy Fashion ook de jasjes terug als er niemand is aan wie je het kunt doorgeven. Zo krijgen ze een tweede kans.

Hoe heeft TMO je voorbereid op het ondernemerschap?

Eigenlijk wel met alles. De opleiding is zo breed dat je met alle facetten van het modevak en het ondernemerschap kennismaakt. De combinatie van theorie en praktijk is heel waardevol. En ja, natuurlijk waren er ook vakken die ik soms wat minder interessant vond, maar ik ben blij dat ik die toch gevolgd heb. Je hebt er gewoon superveel aan; niet alleen als je een eigen bedrijf start maar ook als je bij een ander bedrijf werkt.

Wat is je leukste herinnering aan TMO?

Dat is toch wel de Trendshow. Je organiseert dan met je groepje een modeshow met alle aspecten die daarbij komen kijken. Dat op zich is al heel leerzaam en leuk. En dan mag je op de dag zelf ook nog je eigen modeshow lopen. Sowieso spaken mij de projecten wel aan waaraan we mochten werken. Ik denk dat TMO daar wel uniek in is. Je vervult steeds andere rollen en leert daar ontzettend veel van.

Waarom heb je destijds eigenlijk gekozen voor TMO?

Vooral voor de managementkant in combinatie met mode. Ik heb altijd wel iets met mode gehad maar zocht toch vooral een managementopleiding. Kijk, dan is TMO gewoon echt de perfecte keuze. Verder trok me de kleinschaligheid aan en het feit dat heel veel docenten uit de praktijk komen.

Samen met een vriendin die ik op TMO heb leren kennen ben ik al vrij snel na het begin van mijn studie in Arnhem gaan wonen. Dat was prima te doen met vervoer en wij hoefden niet per se in Doorn te wonen. Ze is nog altijd een goede vriendin van me.

Heb je nog tips voor huidige studenten of scholieren die op zoek zijn naar een vervolgopleiding?

Zoek uit waar je energie van krijgt, maar kijk vooral ook buiten je comfortzone. Volg dus de vakken die je misschien wat minder liggen vooral ook. Dóe het gewoon; je zult zien dat er werelden voor je opengaan. Tot slot: verzamel veel fijne en goede mensen om je heen, ook van buiten de fashionbranche. Die kunnen vaak voor een frisse blik zorgen!”

Brochure
Open dag
Proefstuderen