TMOment Emile van Reysen | Coty

In dit TMOment vertelt Emile van Reyersen over zijn rol als Jr. Manager Influencer Marketing & Communications bij één van ’s werelds grootste spelers in de beauty-industrie: Coty.

Met een TMO-diploma op zak kun je alle richtingen op in fashion en lifestyle. Marketing, productie, inkoop, het ondernemerschap, sales en nog veel meer. En dat dan niet alleen binnen de textielkant van fashion, maar ook in de beautybranche. In dit TMOment vertelt alumnus Emile van Reysen over zijn baan als Jr. Manager Influencer Marketing & Communications bij één van ’s werelds grootste spelers in de beauty-industrie: Coty.

“Beauty is in mijn optiek nog dynamischer dan mode, je bent niet gebonden aan seizoenen”

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Emile van Reysen, 25 jaar oud. Ik kom oorspronkelijk uit Doesburg, maar woon al een tijdje in Amsterdam. In 2020 ben ik afgestudeerd.

Vertel eens iets over je carrièrepad…

Ik ben eigenlijk altijd al heel erg geïnteresseerd geweest in de beautybranche. Op TMO kwam ik er achter dat de marketing & communicatiekant mij het best lag en dat ik mij wilde gaan verdiepen in het PR-marketingcommunicatie vakgebied. Toen ik mijn eindstage voor TMO moest gaan lopen, heb ik daar héél lang en goed over nagedacht. Je hebt immers maar één mogelijkheid voor een eindstage dus die moet je optimaal benutten. Ik twijfelde op dat moment nog tussen mode en beauty. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de multinational Coty waar ik ben begonnen als PR/Influencer Marketing stagiair in het Benelux-team. Coty is een van de grootste beautybedrijven ter wereld en is de merkeigenaar/ licentiehouder van beautymerken zoals Gucci Beauty, Hugo Boss, Burberry, Chloé, Calvin Klein, Marc Jacobs, Kylie Cosmetics, Max Factor en vele anderen. Ik heb het daar waanzinnig naar mijn zin gehad en ontzettend veel kunnen leren!

Via mijn stagebegeleider bij Coty ben ik vervolgens met So PR in contact gekomen waar ik na mijn stage ben begonnen als junior accountmanager. Hier heb ik gewerkt voor beauty- en modemerken zoals ICI PARIS XL, Tanrevel, Floris van Bommel en Steve Madden. Na enige tijd bij So PR gewerkt te hebben, ben ik als Talent Manager aan de slag gegaan bij Storyboard, een marketing agency gespecialiseerd in influencer marketing. Hier heb ik gewerkt voor verschillende – meer lifestyle georiënteerde – merken zoals Sportlife, Duvel, White Claw en Jack Daniel’s.

Na iets meer dan een jaar bij Storyboard gewerkt te hebben, begon ik de beautybranche te missen. Na een tip van mijn voormalige stagebeleider heb ik weer bij Coty gesolliciteerd op de rol van Jr. Manager Influencer Marketing & Communications voor de Europe Distributor Markets, and here I am!

Wat houdt die rol precies in en wat is EDM?

De Europe Distribution Market (EDM) omvat 41+ landen in en rondom Europa waarin wij geen eigen vestiging hebben maar vertegenwoordigd worden en samenwerken met distributeurs (lokale partners). Ik werk veel met landen als Zweden, Denemarken, Polen en Griekenland. Mijn rol houdt in dat ik voor deze 41+ EDM-landen verantwoordelijk ben voor de influencer marketing en PR-gerelateerde zaken. Denk aan het opzetten van influencer campagnes, het uitsturen van persberichten, het managen van events en het dagelijkse contact met lokale teams. Een van mijn highlights van het afgelopen jaar was de lancering van Burberry’s nieuwe parfum Burberry Goddess. Voor deze lancering heb ik gewerkt aan een groot PR-event in Athene waarbij we influencers en pers vanuit meer dan 17 landen hebben uitgenodigd voor een exclusief event. Tijdens dit event zijn alle gasten drie dagen lang ondergedompeld in de Burberry Goddess experience; zo gaf de parfumeur een olfactory workshop en hebben we een groots gala gehost. Mijn rol tijdens een event zoals dit begint bij het plannen en eindigt bij het rapporteren van de resultaten. Het leuke aan mijn rol is de dynamische omgeving; omdat ik werk voor veel verschillende merken binnen veel markten is er altijd wel ergens iets.

Waarom eigenlijk beauty, wat maakt die branche zo bijzonder?

Beauty is voor mij nog dynamischer dan mode. Daarmee bedoel ik dat je niet gebonden bent aan seizoenen, je kan parfums uitbrengen waar en wanneer je wil. Daarnaast is beauty vaak toegankelijker; Een Gucci-jas is niet voor iedereen weggelegd, een Gucci parfum is misschien realistischer. Duurzaamheid speelt ook een belangrijke rol en Coty doet er veel aan om de beauty-industrie te vernieuwen en meer sustainable te maken. Zo was Coty de eerste die een refillable parfum uitbracht (voor Chloé).

Terug naar TMO, wat heb je geleerd wat je nu gebruikt in je huidige baan? Ontzettend veel! Ik heb mezelf op TMO enorm ontwikkeld. Ik vond mode altijd interessant, maar had geen idee wat ik wilde worden. Toen ik op TMO begon, kon het nog alle kanten op. Tijdens TMO kwam ik erachter dat ik vooral marketing en PR heel leuk vond. Inkoop en productie lagen mij wat minder. Waar ik ook ontzettend veel van heb geleerd, zijn de lessen personal & professional development. Daar kan ik nog steeds op terugvallen, dankzij de PD-lessen weet ik wat mijn sterke en zwakke kanten zijn. Dat in combinatie met de persoonlijke begeleiding die ik heb gehad van mijn tutor (Farida Breukelman, red.), zijn voor mij enorm waardevol geweest. Is de overstap van zo’n kleinschalige, persoonlijke setting naar de industrie dan niet erg groot? Het is zeker een stap. Niet zozeer naar de beautybranche specifiek, maar vooral naar een groot, corporate bedrijf. Dat was spannend, maar TMO heeft me goed voorbereid en geleerd hoe je jezelf professioneel moet opstellen. Ik heb me nooit ‘verloren’ gevoeld.

Waarom heb je destijds eigenlijk voor TMO gekozen?

Na een Montessori middelbare school hechtte ik veel waarde aan kleinschaligheid. Die kleinschaligheid vond ik op TMO, evenals gelijkgestemden die een passie hebben voor mode. Ik vind mode erg interessant, maar wilde in plaats van design meer de business kant op, vandaar mijn keuze voor TMO.

Op welke manier ben je nog met TMO verbonden?

Ik heb nog steeds contact met mijn oud-tutor Farida en heb een hechte en leuke groep vrienden waarmee ik nog steeds veel contact heb. Ook volg ik veel jaargenoten en oud-studenten op LinkedIn en Instagram en is het altijd leuk om te zien waar anderen mee bezig zijn!

Tot slot de vraag die we aan iedere oud-TMO’er vragen: heb je een tip voor de huidige studenten?

Ben nieuwsgierig en probeer open te staan voor nieuwe, andere kansen en uitdagingen. Zo ontdek je wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Toen ik aan TMO begon, had ik nooit gedacht dat ik in de PR/influencer marketing in de beautybranche zou gaan werken!”

Lees hier het TMOment van Bob de Graaf over zijn rol als Assistent-productmanager denim bij The Sting

Brochure
Open dag
Proefstuderen