TMOment | New York, New York, New York

TMOment: Fashion stage in New York

Dit keer niet één, niet twee, maar drie studenten aan het woord. De vriendinnen Sanne van den Hoff, Sophie Gremmen en Élène Boersma lopen namelijk alle drie stage in New York. In het gezamenlijke studentenhuis delen zij lief en leed met elkaar. Een speciaal TMOment vanuit Manhattan over hun stages, vriendschap, doorzetten en toekomstplannen.

Vertel eens, hoe is het New York idee ontstaan?

Élène legt uit: “We wilden alle drie hetzelfde, namelijk stage lopen in New York. Dus waarom het dan niet samen gaan regelen in plaats van ieder voor zich? Dingen als visa, tickets en allerlei andere paperassen die je nodig hebt voor een stage hier, hebben we dus gezamenlijk opgepakt. De zoektocht naar een stageplaats niet, omdat we alle drie iets anders zochten.”

Sophie vult aan: “Natuurlijk zijn we ook met elkaar in één huis gaan wonen. De gezelligheid, maar ook het elkaar opvangen als het even niet lekker gaat, is super belangrijk.” Sanne: “Nou en of! We hebben eigenlijk allemaal wel last gehad van heimwee, zeker in het begin als je afscheid moet nemen van ouders. Het is dan fijn om te weten dat je nooit in een leeg huis komt en steun hebt van de andere meiden. We zijn er altijd voor elkaar!”

Élène: “Dat komt ook omdat we elkaar door en door kennen doordat we met elkaar in het bestuur van Studentenvereniging Changeant hebben gezeten. In die periode zijn we hartsvriendinnen geworden.” Sanne beaamt dit: “In zo’n bestuursjaar heb je ook te maken met de nodige ups en downs. Je viert successen samen en bij een misser help je elkaar er weer bovenop.”

Sophie: “We zijn alle drie door onze ouders naar New York gebracht. Dat was ontzettend leuk. Het afscheid daarentegen was heftig. Ik heb toen echt veel steun van de meiden gehad.”

Wat leer je van het wonen aan de andere kant van de wereld?

Élène “Het is heel bijzonder hoe snel het wonen hier normaal wordt en hoe snel je went. Af en toe loop ik hier en heb ik van die besefmomentjes van ‘wow, ik woon hier gewoon!’”. Sophie vult aan: “Op jezelf zijn en als het shit gaat, op jezelf teruggeworpen worden. Daar leer je zo ontzettend veel van. Ook al ben je met z’n drieën, je moet het uiteindelijk toch zelf zien te rooien. Zelfstandig worden en dit echt zélf doen.” Sanne: “Ook het hele proces dat voorafging aan dit avontuur was trouwens heel leerzaam. Dat vergde nogal wat discipline.”

En dan de belangrijkste vraag: waar lopen jullie stage?

Sophie: “Ik bij KTcollection, een sieradenmerk dat ongeveer 70% van de collectie zelf ontwerpt en produceert met eigen studio en atelier hier in Manhattan. Ik doe er de marketingcommunicatie, maar ik houd me ook bezig met productie, fotografie, het organiseren van shoots, ordering en shipment. De focus ligt echter op marcom. Het bevalt me hartstikke goed hier. Het is een ontzettend warm en hecht team op een toplocatie aan Central Park. Ik voel mij hier ontzettend op mijn plek”.

Élène loopt stage bij RKMB Apparel: “RKMB Apparel is een bedrijf met meerdere licenties in fashion. Ze hebben een vrouwencollectie en twee meisjescollecties. Ik doe een salesstage, direct onder de eigenaar van het bedrijf. Mijn werkzaamheden bestaan uit klantcontact, leadgeneratie – klanten binnenhalen dus -, ik zit bij meetings en denk ook mee over de marketingstrategie. Ik kijk bijvoorbeeld naar hoe de social media kan worden verbeterd. Omdat het een klein bedrijf is, krijg ik ook veel mee van het productieproces en wordt mijn mening op verschillende fronten dan ook zeer gewaardeerd. Een ontzettend leerzame stage op een geweldige locatie namelijk: hartje Broadway!”

Sanne: “Mijn stage is bij Guild of Hands van fashion designer Christy Rilling. Zij is de designer van de outfits van o.a. Michelle Obama en Anne Hathaway. Voornamelijk hoger segment, haute couture en outfits voor celebs waaronder Bruce Springsteen en Paul McCartney. Heel vet! Ik heb een productiestage. Dat houdt in dat ik met een briefing van de designer op zak elke dag op pad ga op zoek naar stoffen en onderdelen zoals knopen en andere fournituren. Zo heb ik ook de knopen uitgekozen van de showoutfit van Paul McCartney. Ik leer heel veel van Christy. Zij heeft een netwerk waar je U tegen zegt. Zij betrekt me bij heel veel zaken. Ik krijg daardoor een inkijkje in de luxury fashionwereld van New York. Ja, je kunt het misschien wel een beetje vergelijken met The Devil Wears Prada, haha, behalve dat Christy allesbehalve een devil is.”

Welke richting gaan deze stages geven aan jullie toekomst?

Sanne: “Ik vind de ‘made to order’ en de haute couture waarin ik nu stage loop een heel vette wereld omdat een item echt uniek is en precies op maat is gemaakt. Waar ik echt wil werken, weet ik nog niet. Wat ik wél weet is dat ik de productiekant heel leuk vind omdat het zo divers is!”

Élène: “Ik heb met deze stage de bevestiging gekregen dat ik een echt salesmens ben. Dit ligt mij gewoon goed en ik wil er dan ook in verder. Die ambities en drive herkennen ze hier wel. Ik heb namelijk al een baan aangeboden gekregen!”
Sophie overweegt doorstuderen. “Ik heb gekozen voor een brede stage. Alles wat ik nu doe, vind ik leuk. Ik denk eraan om na TMO een master journalistiek te gaan doen. Het is mijn ambitie om voor een modemagazine te werken. Mijn baas heeft bij verschillende modebladen gewerkt en daar praten we regelmatig over. Mijn doel is editor in chief of creative director worden, of iets dergelijks. Ik heb veel afwisseling en uitdaging nodig, daarom lijkt het me juist zo leuk om voor een groot modeblad te werken aangezien daar zowel het schrijven over trends en fashion als het stukje styling en fotografie in terugkomt. Mijn stage is dan wel niet op een moderedactie, maar een kijkje in de sieradenbranche en de verhalen van mijn leidinggevende inspireren mij enorm.”

Jullie hebben veel geleerd op TMO. Waaraan heb je tijdens deze stage het meest?

Élène: “Ik kom er nu achter wat en hoeveel ik op TMO heb geleerd en vooral hoe breed we zijn opgeleid. Marketing, sales, productie, inkoop… alle vakgebieden komen voorbij. Dat wordt hier op stage ook gemerkt. En onderhandelen. Ik mag regelmatig bij onderhandelingsgesprekken zijn en dan herken je veel situaties en weet hoe je moet reageren.”

Sophie: “Het is heel grappig: we doen drie verschillende dingen, op verschillende terreinen, bij heel verschillende fashionbedrijven. Maar we kunnen ’s avonds na een dag werk met elkaar over ál deze vakgebieden praten. Het is gewoon een heel brede kennisbasis die we krijgen op TMO.”

Sanne: “Klopt! Ik heb bijvoorbeeld nu heel veel aan de modematerialen- en productielessen. Dat is allemaal achteraf hè, want destijds had ik echt niet door dat ik zoveel aan al die vakken zou hebben.”

En Personal Development?

Drie keer een volmondig JA! Sophie: “100%! Reflecteren, je plek zoeken, doorzetten, zoveel mogelijk leren, valkuilen herkennen, verantwoordelijkheid nemen. Al die PD-lessen komen hier vol-le-dig tot zijn recht. Niet alleen op stage, ook daarbuiten.”

Élène: “Weten wie je bent, waar je goed in bent, waar je aan moet schaven. Dat is super waardevol hier. Je bent je veel beter bewust van wat je aan jezelf hebt.”

Tot slot nog een tip voor studenten die een buitenland stage overwegen?

Sanne: “Wil je een stage in het buitenland? Regel het dan op tijd. Ik zat in semester 2 al aan tafel bij de stagecoördinator. Dat was misschien wel heel erg op tijd, maar houd deze tip wel in je achterhoofd. En als studenten vragen hebben over onze stages in New York: wij helpen graag met advies!”

Brochure
Open dag
Proefstuderen