TMOment Noah Saathof | zon, luxe en Nike in Dubai

Na aan TMO te studeren in Doorn, vertrok Noah naar Dubai: de stad van eeuwige zon, luxe en groots dromen. Wij spraken Noah over de weg die ze aflegde om in Dubai terecht te komen, de luxe lifestyle en haar baan bij Nike.

Wil je jezelf voorstellen?

‘Mijn naam is Noah Saathof en ik ben zo’n vijf jaar geleden afgestudeerd van TMO Fashion Business School. Aanvankelijk startte ik aan de AMFI, maar dat bleek niks voor mij te zijn, omdat ik liever de businesskant op wilde. Zodoende ben ik in ‘het kleine semester’ ingestroomd dat in februari begon. Na een superleuke tijd op TMO heb ik een jaar in Nederland gewerkt, maar ik woon en werk nu al drie jaar in het altijd zonnige Dubai. Heel wat anders dan het Oosten van Nederland, waar ik oorspronkelijk vandaan kom!’

Hoe kwam je voor het eerst in aanraking met Dubai?

‘Eigenlijk had ik nog niet echt iets met Dubai, maar ik raakte ermee in aanraking via het stagenetwerk van TMO. De stages die daar toen beschikbaar waren, pasten niet helemaal bij wat ik wilde, dus ging ik verder kijken. Mijn droom was namelijk om stage te gaan lopen in het buitenland. Echter hoorde ik van mensen om me heen dat ik misschien toch beter stage kon lopen in Nederland, omdat de stages hier nog wat serieuzer zijn en bovendien ook goed zijn voor je netwerk. Ik liet me daar een beetje bang door maken, dus ondanks de stagegesprekken die ik in New York City, Kopenhagen en Dubai had lopen, koos ik toch voor een stage dichter bij huis.’

En toch kwam je er uiteindelijk toch terecht. Hoe liep dat?

‘Nadat ik afstudeerde, heb ik een andere oud-TMO’er benaderd die ook in Dubai gewerkt had. Zij raadde mij een bedrijf genaamd JustKidding aan. Na daar enige tijd gewerkt te hebben aan een nieuwe winkel die geopend zou worden in een andere stad, vervolgde ik mijn loopbaan bij een ander bedrijf. Daar richtten wij ons op biologische thee, koffie, specerijen en textiel. Toen ik daar zo’n twee jaar werkte, kwam corona en ben ik drie maanden in Nederland geweest. Omdat ik nog wilde doorstuderen, ben ik een Master gaan doen aan een universiteit in Dublin. Die volgde ik helemaal online vanuit Dubai. Het ‘geluk’ van de pandemie: online kunnen doorstuderen, terwijl ik nog steeds in het heerlijke Dubai kon verblijven.

Je werkt nu bij Nike, hoe is het daar?

‘Echt super! Na mijn masteropleiding kwam ik in contact met de Nike-distributeur van de Verenigde Arabische Emiraten. Er is hier geen officieel hoofdkantoor van het merk, dus hebben wij het inkopen en verkopen van de collecties in handen. Ik zelf werk er nu een aantal maanden en ben met van alles bezig: van category management, tot inkopen doen en van e-commerce tot merchandising. Binnenkort gaan we ook de Nike-websites van het Midden-Oosten beheren. We analyseren welke collecties hier in de Emiraten populair zijn en kijken daarvoor vooral naar de allergrootste Nike-winkel in Dubai. Dat is best anders dan in Europa, bijvoorbeeld.’

Hoe anders is de fashion scene in Dubai dan, vergeleken met Nederland?

‘Dubai is een heel westerse stad, waar innovaties snel geadopteerd worden. Wel lopen ze iets achter op Europa en de VS, als het om modetrends gaat. We kunnen dus vrij gemakkelijk afkijken wat daar goed werkt en die analyses meenemen naar Nike voor de Emiraten. Je ziet in Dubai van alles en er zijn hier gigantische winkels. De grootste Nike-winkel, in The Dubai Mall, wordt ook wel ‘Nike City’ genoemd, zó groot is die.’

Herken jij je in die luxe lifestyle?

‘Alles hier is groot en luxe, dat vind ik leuk, maar ik waardeer met name het uitgebreide sociale leven dat je hier hebt. In Nederland werk je veel en is het ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Een dergelijke uitspraak kennen ze hier in Dubai écht niet. Je ziet hier veel culturen en mensen, wat voor een heel interessante dynamiek zorgt. Je kan hier prima een rustig leven hebben, maar als je voor die jetset lifestyle wil gaan, kan dat ook. Alles is hier mogelijk.’

Hoe zie je de komende tien jaar voor je?

‘Hoewel je hier in Dubai van alles kan beleven, denk ik dat deze plek vooral op jongere leeftijd leuk is. Alles is hier vluchtig: vrijwel iedereen die je tegenkomt, komt uit het buitenland en weet niet of ze hier in Dubai zullen blijven. Hier een liefdesleven hebben, is dan ook niet heel eenvoudig. Daarnaast ben ik een familiemens, dus het is moeilijk om van hen weg te zijn. Je ziet het: Dubai heeft de neiging om je ‘vast’ te houden, want het was mijn plan om hier slechts een jaar een toffe ervaring op te doen. De banen zijn goed, het weer is heerlijk, et cetera. Ik ben maar gestopt met strakke planningen maken, haha. Al met al verwacht ik wel ergens in de komende jaren weer terug te gaan naar Nederland.’

Heb je nog tips voor TMO’ers om dit ook te bereiken?

‘Gebruik je netwerk! Echt superbelangrijk. Zorg dat je een goed LinkedIn-profiel hebt en contacten onderhoudt. Mijn huidige baan heb ik bijvoorbeeld aan een LinkedIn-post te danken. Wees niet bang om jezelf te laten zien. Wil je naar het buitenland? Laat je niet tegenhouden. Je kan altijd veilig terug naar Nederland, als het niet zo goed uitpakt.’

Droom jij ook van een carrière in de internationale fashion- of lifestylebranche? Dan is TMO de school voor jou! Download de brochure of bezoek onze open dag en kom het zelf ervaren.

Brochure
Open dag
Proefstuderen