TMOnstage: Thijmen Claessens bij Otrium

In het laatste semester van TMO loop je stage bij de meest uiteenlopende (fashion)bedrijven in Nederland of in het buitenland. In TMOnstage interviewen we studenten over het sluitstuk van hun opleiding. Thijmen Claessens loopt stage bij startup Otrium, een full service outlet voor fashionlabels in het midden tot hoog segment.

Vertel eens iets over je stage?
“Ik loop stage bij Otrium in Amsterdam, een online full service outlet voor merken in het midden tot hoog segment. Als merken een outletcollectie hebben, kunnen zij die aanbieden op het platform van Otrium. De collectie blijft eigendom van het merk zelf waardoor zij zelf de controle houden over bijvoorbeeld de marketing. Dit is een groot voordeel aangezien ze hierdoor geen reputatieschade kunnen oplopen.
Otrium is een jong en dynamisch bedrijf. De gemiddelde leeftijd is 25 en het bedrijf is de afgelopen jaren behoorlijk snel gegroeid. Maandelijks groeit het bedrijf in rap tempo en naast de Benelux wordt er hard aan de weg getimmerd in andere Europese landen zoals Duitsland en Frankrijk.

Wat maakt jouw stage zo interessant?
Otrium groeit zo hard dat ze eigenlijk altijd handen te kort hebben. Stagiairs krijgen dan ook best veel verantwoordelijkheid. Als je bijvoorbeeld ideeën hebt hoe een proces beter kan, dan krijg je de vrijheid om dit te testen en als het werkt te implementeren binnen de organisatie. Het niveau van je stage hangt dus voornamelijk af van je eigen inzet, kwaliteiten en initiatief. Ik loop stage op de afdeling Growth Marketing Outbound en ben medeverantwoordelijk voor het genereren van nieuwe klanten op het platform via online kanalen zoals Facebook, Instagram, maar ook de organische zoekresultaten in Google. Omdat ik ook ik meedenk over het bedrijf van mijn moeder en mijzelf heb verdiept hoe je hoger in de zoekresultaten van Google komt, had ik toen ik aan mijn stage begon al interesse in SEO. Ik heb veel vrijheid gekregen om te ontdekken hoe Otrium dit kanaal nog beter kan inzetten om meer winst te genereren. Mijn stageproject ging dan ook hand-in-hand met mijn werkzaamheden.

Wat heb je geleerd tijdens je stage?
Het meest waardevolle dat ik heb geleerd, is de mindset van een Growth Marketeer. Een Growth Marketeer is iemand die beslissingen neemt op basis van data en continu op zoek is naar een manier om het bedrijf nog sneller te laten groeien. Hierin wordt de customer journey van de klant nauwlettend in de gaten gehouden en worden potentiële ideeën altijd in het klein getest voordat ze volledig uitgevoerd worden. Het is een relatief nieuwe manier van werken waarbij alle stappen van de customer journey horen bij de werkzaamheden van deze afdeling.

Wat vond je interessant aan het bedrijf?
Otrium is een van de snelst groeiende startups in Nederland. Wat ik erg interessant vind, is dat ze goed weten waardoor ze groeien en hier nauwkeurig op kunnen sturen. Zo heeft Otrium voor de marketingafdeling een eigen model ontwikkeld met drie belangrijke indicatoren voor groei. Deze worden nauwlettend in de gaten gehouden.

Hoe was de begeleiding op je stage?
Ik heb mijn stagebegeleider Chamzat Tambiyev als erg prettig ervaren. Vooral de eerste weken werd ik meegenomen in een traject waarbij ik alle facetten van online marketing heb geleerd die nodig zijn om mijn functie goed te kunnen uitoefenen. Daarbij had ik elke twee weken een 1-op-1 gesprek met mijn stagebegeleider om te bespreken wat goed ging, waar ik mijzelf nog in kan verbeteren, wat ik nog graag wil leren en waar Otrium nog beter in kan worden.
Dit heeft mij altijd erg scherp gehouden en ervoor gezorgd dat ik mijzelf geen moment heb verveeld.

Hoe heeft TMO je voorbereid op je stage
Omdat je tijdens projecten op TMO altijd een specialisme kan kiezen, krijg je snel door waar je kwaliteiten liggen en vooral wat je leuk vindt om te doen. Mijn interesse ligt voornamelijk bij marketing, op TMO heb ik een goede basis gekregen die ik heb kunnen toepassen binnen Otrium. Wat ik ook als waardevol heb ervaren, zijn de communicatielessen waarbij we o.a. goed worden voorbereid op sollicitatiegesprekken. Hierdoor weet je wat je kan verwachten en zit je nét wat zelfverzekerder tegenover je eventueel nieuwe stagebegeleider. De lessen Engels op TMO zijn heel bruikbaar gebleken. Binnen Otrium is de voertaal namelijk langzaam aan het verschuiven naar Engels. Ook het leren van feedback geven en krijgen heb ik goed kunnen gebruiken in de praktijk.

Welke tips heb je voor studenten die op zoek zijn naar een tof stageadres?
Probeer eerst te bedenken wat voor organisatiestructuur past bij jouw manier van leren en werken en kijk daarna pas naar het merk of het product. Ik maak graag de vergelijking met mijn eerste bijbaantje als afwasser bij een horecagelegenheid in mijn geboortestad Apeldoorn. Het was een van mijn favoriete restaurants maar toen ik er eenmaal werkte, bleek de cultuur toch niet bij mij te passen. Ik denk dat dit ook geldt voor bedrijven waar je stage gaat lopen. Ben je bijvoorbeeld van nature erg ondernemend, denk dan eens aan een startup of scale-up!”

Stagebegeleider Chamzat Tambiyev over Thijmen:

Hoe heb je Thijmen als stagiar ervaren?
“Thijmen was zeer leergierig, pro-actief en vormde een mooie aanvulling op ons marketingteam. Al tijdens het sollicitatiegesprek wist Thijmen waar de stage aan moest voldoen en kon hij ons uitleggen hoe wij hem bij zijn stageopdrachten kunnen begeleiden. Zijn leergierige en proactieve attitude sieren heb; die moet hij zeker behouden in zijn volgende carrièrestappen!

Volgende stagiair weer een TMO’er?
Graag! We hebben vaak nieuwe stageplaatsen beschikbaar. Binnen onze marketingafdeling hebben we twee stagemogelijkheden als Content E-mail Marketeer en Growth Marketeer. Op onze website kun je meer informatie vinden over stagemogelijkheden: https://jobs.otrium.nl/.”

 

Brochure
Open dag
Proefstuderen