TMOment met Susan Sengers

Dat je met je diploma van TMO op zak een mooie toekomst in de modebranche wacht, is bekend. Toch kiezen niet alle afgestudeerden voor een functie in de kleding- of schoenenbusiness. Dit keer een wel heel verrassende keuze: mode-illustrator Susan Sengers. ‘Mijn passie ligt bij mode én bij tekenen; die passies kan ik mooi combineren binnen mijn eigen bedrijf!’

Wie ben je en wat doe je?
‘Mijn naam is dus Susan Sengers, 26 jaar, en ik heb mijn eigen bedrijf als illustrator, grafisch designer en content creator.

Wat heb je sinds TMO gedaan?
Na mijn afstuderen, in februari 2020, was mijn plan om eerst ervaring op te gaan doen bij modebedrijven. Doordat een maand later corona kwam, werd dat erg lastig. Op dat moment bedacht ik me dat misschien de tijd was gekomen om voor mezelf te beginnen. In die zin heeft corona mij wel geholpen.

Wat doe je nu?
Afgelopen januari heb ik mijn eigen bedrijf Madame.Sketch ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Daarvóór tekende ik ook al en had ik af een toe een opdracht. Nu het een echt bedrijf is, ben ik hard bezig om klanten binnen te halen waar ik voor mag illustreren. Zo maak ik illustraties voor twee sieradenmerken, een horlogemerk uit Londen en enkele kleine kledingmerken. Daarnaast maak ik ook non-fashion illustraties, zoals portretten van mensen en huisdieren. Maar het liefste teken ik mode-items, want daar ligt uiteindelijk toch mijn passie.

Waarom heb je destijds gekozen voor TMO?
Zoals je aan mijn leeftijd kunt zien, ben ik op een iets oudere leeftijd op TMO gestart. Eerst heb ik namelijk mbo Fashion & Design gedaan. Daarna ben ik naar de kunstacademie gegaan, want ik dacht dat ik daar mijn creativiteit verder zou kunnen ontwikkelen. Binnen een jaar kwam ik erachter dat ik daar niet op mijn plek zat. Via via ben ik toen in contact gekomen met TMO. Dat sprak me direct aan! Ik ben naar de open dag geweest en heb me meteen ingeschreven.
Juist de combinatie van business en toch ook creativiteit was precies wat ik nodig had. Als kind was ik al bezig als ‘ondernemer’ door mijn zelfgemaakte armbandjes te verkopen.

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?
Alles op businessgebied heb ik op TMO geleerd. Op de middelbare school en het mbo was ik wel goed in de economische vakken, maar de lesstof was een beetje weggezakt. De brede kennis van eigenlijk alle (mode- en business-)vakgebieden heb ik op TMO opgedaan. Niet alleen van de theorie over marketing en financiën bijvoorbeeld, maar zeker ook van de interessante praktijkverhalen van de uitstekende docenten heb ik enorm veel geleerd. Daar heb ik nog iedere dag iets aan in mijn bedrijf.

Wat is je leukste herinnering aan TMO?
Dat is toch wel mijn stage bij Sarenza in Parijs. Daar heb ik echt een fantastische tijd gehad en superveel mogen leren. Ik was daar verantwoordelijk voor de marketing voor de Nederlandse en Belgische markt. Op TMO vond ik eigenlijk alles wel leuk. Maar als ik dan toch iets moet noemen, zijn het toch wel de marketinglessen en de vakken over financiën. Die vond ik echt super interessant.

In welke mate ben je nog verbonden aan TMO?
Ik heb nog dagelijks contact met oud-klasgenoten, waaronder een stel heel fijne vriendinnen. Daar spreek ik regelmatig mee af. Natuurlijk omdat dat supergezellig is, maar ik kan er ook goed mee sparren. Zo’n mooi netwerk is echt heel fijn.

Welk advies heb je voor huidige of aankomende studenten?
Geniet van je TMO-tijd. Voor je het weet, is het voorbij! Tenminste, dat is mijn ervaring. Ga netwerken met iedereen die je op TMO tegenkomt. Het is een klein wereldje en je komt elkaar na je studie altijd weer tegen. TMO’ers zitten echt overal op de wereld!”

 

Brochure
Open dag
Proefstuderen