TMOment met Simon Nieuwland in Myanmar

Tijdens zijn afstuderen in China koos Simon ervoor om wat langer over zijn studie te gaan doen bij TMO. “Ik wilde me volledig inzetten voor mijn stagebedrijf en ondertussen ook nog wat meer van China zien. Ik deed dus wat langer over mijn scriptie, maar dat is het me absoluut waard geweest.”

Wie ben je en wat doe je?
“Mijn naam is Simon Nieuwland, 24 jaar, en ik werk bij Wenzhou B&L Import&Export. Dit Nederlands-Chinese bedrijf regelt de gehele productieketen voor Suitsupply.

Wanneer ben je afgestudeerd?
Uiteindelijk ben ik in september 2017 afgestudeerd. Een half jaartje later dan gebruikelijk, maar dat kwam doordat het bedrijf waar ik stage liep écht inzet van me verwachtte en ik dat ook wilde waarmaken. Resultaat is dat ik er nu nog steeds voor werk.

Hoe kwam je in China terecht?
Toen ik stage moest gaan lopen, opperde mijn toenmalige baas van mijn weekendbaantje bij Jac Hensen het idee om dat in China te gaan doen. Hij kende mijn huidige bazen en wilde de gok wel wagen. Ik was echt nog nooit in China geweest en wist er ook niets van. Maar ik houd wel van een uitdaging, dus ik ben gegaan. Naast werken, wilde ik ook China gaan verkennen, dus op mijn kamertje blijven zitten om mijn scriptie te schrijven was er niet bij. Ik heb mezelf in de praktijk wat Chinees geleerd en kan me redelijk redden.

Inmiddels zit je in Myanmar!
Met de fabriek hier in Yangon werken we al zo’n vier jaar samen. Ik kwam hier al regelmatig, dus toen ik de kans kreeg om hier vast te gaan werken en de productie te vergroten heb ik dat met beide handen aangegrepen. Ik woon hier nu een half jaar. Birmees leren gaat nog langzaam, want iedereen spreekt hier Engels.

Wat zijn je taken zoal?
De pakken van Suitsupply worden hier geproduceerd en mijn taak is het vooral de kwaliteit te waarborgen. Je moet het zo zien: een pak kent gemiddeld 80 onderdelen, waarvan wij de meeste leveren. Suitsupply koopt de stoffen in Italië in en bepaalt welke stof voor welk pak is en welke knopen, linings, ritsen ze willen gebruiken. Daarnaast zijn er nog onderdelen die door ons worden bepaald. Op dit moment ben ik druk met de stockcontrole. Verder doet ons team kwaliteitscontroles d.m.v. metingen, visuele controle en doorpassen.

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?
Ze hebben me vooral heel erg geholpen met het leggen van connecties. Verder leer je van de hele modeketen wel wat. Zo moest ik laatst een machine inkopen en dan is het fijn dat je op TMO geleerd hebt hoe het in een bedrijf zoal toegaat. Ook van mijn kennis over kleding en stoffen heb ik nog steeds profijt.

Wat is je leukste herinnering TMO?
Zonder twijfel is dat Changeant! Maar ook de Outdoor vond ik heel leuk. Ik ben echt iemand die met zijn handen moet werken en dan zit je bij de Outdoor helemaal goed!

In welke mate ben je nog verbonden aan TMO?
Doordat ik niet meer zo vaak in Nederland ben, kom ik natuurlijk niet meer naar TMO zelf. Wel heb ik nog altijd contact met mijn studiegenoten via social media. In China zitten trouwens wel meer TMO’ers. Olangs ben ik door TMO gevraagd of ik een soort vraagbaak wil worden voor TMO’ers die naar het buitenland willen. Erg leuk vind ik dat. Zelf heb ik 2,5 jaar in China gewoond en ik verwacht dat ik nog zo’n 2,5 jaar hier in Myanmar blijf wonen. Daarna zie ik wel weer. Sinds ik naar China ben gegaan, ben ik me echt een wereldburger gaan voelen. Wat mij betreft liggen alle landen open.

Waarom heb je destijds gekozen voor TMO?
Na mijn vwo kwam er al snel achter dat universitair niks voor mij was. Ik vond drie dingen leuk: auto’s, sport en mode. Nadat ik verschillende open dagen had bezocht, ging ik als een van de laatste naar TMO. Die stak er meteen met kop en schouders bovenuit voor mij. Alles was goed geregeld, ik voelde me direct thuis en de kleinschaligheid sprak me ook erg aan. Hoewel ik zo ongeveer om de hoek woonde, ben ik na een jaar toch op kamers in Doorn gegaan. Ik heb een erg leuke tijd gehad op TMO!

Wat is jouw advies voor huidige studenten of net afgestudeerden?
Geniet van het leven en neem het op z’n tijd met een korreltje zout. Dankzij mijn ‘blinde’ stap naar het buitenland die ik mede dankzij TMO heb kunnen zetten, ga ik nu op vakantie om vrienden te bezoeken die over de hele wereld zitten. Wees niet bang om nieuwe mensen aan te spreken en maak vooral ook gebruik van de sociale evenementen die TMO en Changeant je bieden. En mocht je overwegen om naar het buitenland te gaan: doen!“

Brochure
Open dag
Proefstuderen