TMOment met mondkapjes van Chiara Weijman

Duurzaamheid in de modebranche wordt een steeds belangrijker issue. Dat kan natuurlijk op verschillende manieren worden vormgegeven. Chiara kwam op het geweldige idee om kleding te gaan maken van reststoffen. Én mondkapjes. “Hoe leuk is het als je je net gekochte broek meekrijgt in een bijpassende tas die gemaakt is van reststoffen. En hoe leuk is het dat TMO’ers straks onze mondkapjes dragen!” (Zie onderaan dit artikel)

Wie ben je en wat doe je?
“Mijn naam is Chiara Weijman, in februari 2019 ben ik afgestudeerd aan TMO. Op dit moment ben ik druk bezig met het opzetten van mijn eigen onderneming Trashion.

Wat heb je sinds TMO gedaan?
Na mijn afstuderen ben ik eerst een paar maanden blijven hangen bij mijn stagebedrijf Grosso Moda, zeg maar de ‘buren’ van TMO. Zij hebben me enorm geholpen met mijn concept en ik kan er nog steeds aankloppen voor hulp. Eigenlijk is mijn idee van Trashion ontstaan tijdens het vijfde semester. Je moet dan zelf een businessplan bedenken. Leden van ons groepje hadden hiervoor een filmpje opgenomen bij Grosso Moda. De eigenaar was daar zó enthousiast over dat hij vroeg of we geen stage wilden lopen. Dat wilde ik wel! Ik heb er ook eerst mijn scriptie geschreven. Na mijn studie ben ik samen met mijn studiegenootje Shadee verder gegaan, maar door omstandigheden moest zij afhaken. We kenden allebei Tyra van Donselaar en zij vond het ook een vet idee. Nu ontwikkel ik ons concept verder met haar. Maar ja… toen kwam corona…

Wat doe je nu?
We konden niet echt verder met wat we wilden, namelijk kleding en accessoires maken met de reststoffen van diverse modezaken. We hadden al enkele bedrijven benaderd en zij waren erg enthousiast, dus dat komt vast wel goed; alleen nu even niet. Toen zijn we op het idee gekomen om er mondkapjes van te maken. We mogen hiervoor de reststoffen van Grosso Moda gebruiken. Handig voor als studenten en werknemers straks weer meer van het openbaar vervoer gebruik gaan maken.

Wat zijn jouw taken binnen jullie bedrijf?
Tyra is het creatieve brein en ik ben echt meer van de businesskant. Een prima combinatie dus en een heel fijne samenwerking. Op dit moment hebben we allebei nog een baan ernaast, maar hopelijk wordt dat in de toekomst anders. We zitten in de pre start-up fase en besteden er één dag in de week aan. Ik werk vier dagen in een bedrijf dat niets met mode te maken heeft, maar waar ik wel ervaring mag opdoen op de verkoopafdeling. Van dat bedrijf hebben we nu ook een grote order mogen ontvangen voor mondkapjes.

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?
Om te beginnen natuurlijk door de opdracht van een businessplan. Verder heb ik heel veel gehad aan de lessen over presenteren. Maar ook de financiële vakken en de schrijfvakken. Het leren schrijven van zakelijke e-mails helpt mij nu nog. Het mooie aan TMO is dat je van alle aspecten in de modebranche de basis krijgt. In de praktijk heb je daar heel veel aan.

Wat is je leukste herinnering aan TMO?
Jeetje, moet dat echt?! Ik vond eigenlijk alles leuk aan en op TMO: het leren jezelf te presenteren, het les krijgen van docenten uit de praktijk, de vriendschappen, het Trend Event. Als ik nu echt moet kiezen dan ga ik voor de Outdoor. Dat vond echt ontzettend leuk om mee te maken. En ik houd niet eens van kamperen!

Waarom heb je destijds gekozen voor TMO?
Een kennis van mijn moeder vertelde over deze opleiding. Ik ben toen een keer gaan kijken en vond het meteen héél leuk. Toch zag ik er een beetje tegenop omdat ik dacht dat ik met alleen maar meisjes op school zou zitten. Gelukkig viel dat reuze mee en waren er ook jongens!

Wat is jouw advies voor huidige studenten of net afgestudeerden?
Geniet van je TMO-periode. Voor je het weet is het voorbij en mis je het. Tenminste dat gebeurde mij. Neem alles mee van wat je er leert, je hebt er na je studie echt heel veel aan. Ook als je niet in de modebranche terechtkomt. Je wordt er heel zelfstandig van en leert ook hoe je een eigen bedrijf zou kunnen starten. Kijk maar naar mij!”

Voor TMO’ers only: voor iedere student en docent/medewerker is er een mondkapje van Trashion beschikbaar. Ze zijn op te halen bij de receptie en voor kantoormedewerkers bij de ingang van het E-gebouw.

Brochure
Open dag
Proefstuderen