TMOment met Demi Zijlstra

Dat je met een afgeronde opleiding van TMO niet per se in de modebranche terecht hoeft te komen, bewijst deze dame. Niet dat ze niks met mode heeft, in tegendeel: ‘Ik ben gek op het kopen van nieuwe kleren en andere mode-items!’

Wie ben je en wat doe je?
‘Mijn naam is Demi Zijlstra, 22 jaar, en ik werk in het familiebedrijf van mijn vader; Zijlstra . Wij verkopen kleinmeubelen en verlichting.

Wat heb je sinds TMO gedaan?
Het afstuderen is bij mij een beetje in twee etappes gegaan. Ik was met alles klaar, maar moest nog één opdracht doen. Daarvoor moest ik wachten tot de hertentamenperiode. In de tussentijd wilde ik niet stilzitten. Toen mijn pa aangaf dat hij best wat hulp kon gebruiken in de zaak, ben ik er meteen gaan werken. Voorlopig, dacht ik, want ik zat nog te bedenken of ik een master zou gaan doen of niet. Maar ik heb het hier zo naar mijn zin, dat ik niet meer weg wil.

Waarom niet gekozen voor mode?
Tijdens mijn studie op TMO ben ik er achter gekomen dat de modebranche me toch niet helemaal ligt. Wat dat nou precies is, weet ik niet, maar ik denk dat de snelheid waarmee alles verandert in de mode toch niet helemaal bij me past. Hoewel ik zelf nog steeds wel het liefst elke week iets nieuws koop.

Koos je voor TMO om in het familiebedrijf te komen?
Nee, totaal niet! Eigenlijk wist ik niet zo goed wat ik wilde toen. Een vriendin en een nicht van me zaten al op TMO, en ik vond én vind mode superleuk.

Wat zijn jouw taken binnen het bedrijf?
Die zijn best wel heel breed. Ik leer hier echt veel in korte tijd; ik mag met iedereen meekijken en werk veel samen met mijn vader voor de inkoop. Verder houd ik me bezig met productbeheer, onder andere door het verzorgen van de fotografie, de inhoudelijke informatie van de producten en de website. Wat ik heel leuk vind, is productontwikkeling. We ontwerpen hier alles zelf en ik ben best wel creatief, dus wil graag bijleren in het ontwikkelen van nieuwe producten. Uiteindelijk veranderen meubels ook mee met trends. Als iets wat langer doorzet in mode, zie je dat direct terug in onze collectie.

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?
Vooral het vak Inkoop heeft me veel gebracht. Maar zeker ook de andere vakken. Ik zie het als een stevige basis die gelegd is, doordat je van heel veel dingen wel iets afweet. Het klinkt misschien gek, maar aan het vak Materialenkennis heb ik nu ook heel veel. Ook wij werken met allerlei stoffen.

Wat is je leukste herinnering aan TMO?
Oef, dat zijn er zoveel! Ik heb gewoon een superleuke tijd gehad op TMO. Jammer dat ik er niet meer op zit. Ik vond het direct al een leuke school door de kleinschaligheid en het persoonlijke. Maar achteraf vond ik het zelfs nog leuker dan ik had verwacht. De combinatie van veel vakken in korte tijd en de combinatie van lessen en projecten zijn me prima bevallen. Ook heb ik veel gehad aan de lessen Personal Development, waardoor je zelfreflectie ontwikkeld wordt.

Wat is je advies voor huidige studenten of net afgestudeerden?
Tegen huidige studenten zou ik willen zeggen: geniet van je opleiding. Neem alle informatie tot je, ook al denk je op dit moment dat het niet zo belangrijk is. Je zult zien, je hebt er heel veel aan later.
Voor net afgestudeerden zou mijn advies zijn: zoek iets dat bij jou past en ga hiervoor! Laat zien wat je hebt geleerd want dat is echt meer dan je waarschijnlijk denkt.”

Brochure
Open dag
Proefstuderen