TMOment Jilliyen Berghuis: ‘Droom groot en doe gewoon!’

De meeste TMO-studenten lopen stage in productie-, inkoop of marketingfuncties. Jilliyen Berghuis niet. Zij trok de stoute schoenen aan en solliciteerde op een, in haar ogen onbereikbare, stage bij Hearst, de uitgever van bladen als ELLE, Harper’s Bazaar, Vogue, Glamour en Cosmopolitan. Jilliyen schrijft nu wekelijks artikelen en reviews voor o.a. ELLE en Harper’s Bazaar.

Wie ben je en wat doe je?
‘Ik ben Jilliyen Berghuis en ik zit in semester 7, het laatste halfjaar van de studie waarin je stage loopt. Toen ik op zoek ging naar een stageplek wist ik nog niet goed wat ik wilde. Productie vind ik een superleuk maar best moeilijk vak. Marketing vind ik ook leuk maar welke richting binnen het brede vakgebied wist ik ook niet helemaal. Toen ik de advertentie van Hearst tegenkwam op FashionUnited maakte mijn hart een sprongetje. Dit is wat ik wilde! Althans, dat dacht ik want ik had eigenlijk niet echt een beeld bij de stagevacature die werd aangeboden. Maar de titels Vogue, ELLE, Glamour, Cosmopolitan en Harper’s Bazaar spraken me zó aan dat ik in the blind heb gesolliciteerd. Als ik eenmaal binnen zou zijn bij Hearst, zou ik wel verder zien. Dat pakte goed uit. Ik schreef mijn sollicitatiebrief en ging vervolgens bellen. Ik wilde zeker weten dat ze mijn naam niet zouden vergeten. De irritante sollicitant zeg maar haha. Voordat ik het wist, zat ik in de procedure en kreeg ik de stageplek aangeboden.

Wat zijn je werkzaamheden op je stage?
Ik doe affiliate marketing binnen een klein team. Dat betekent dat ik diverse shoppings per dag doe en daarover schrijf. Yep, de hele dag online shoppen! Ik schrijf over heel uiteenlopende producten.  Voor ELLE schrijf ik bijvoorbeeld over beauty, maar voor Harper’s Bazaar schrijf ik over de jassen- en schoenentrends voor 2021 om maar wat te noemen. Die trends zoek ik online op bij de grote fashionshows, designers en modehuizen. Ontzettend veelzijdig dus. De eerste keer dat een artikel van mij verscheen, kreeg ik tranen in mijn ogen. Wat een kick gaf dat! Inmiddels ben ik er enigszins aan gewend maar het blijft leuk om je naam bij artikelen in bekende bladen te zien.

 

Hoe heeft TMO je op deze stage voorbereid?
Heel veel dingen die ik op TMO heb geleerd, gebruik ik nu. Denk dan aan marketing, productkennis en trends. Maar ook mijn smaak en oog voor mode zijn verder ontwikkeld op TMO. Dankzij deze kennis ging ik er niet blind in. Met modekennis heb je sowieso een grote voorsprong als je voor fashionmagazines werkt.

Hoe ben je bij TMO terecht gekomen?

Via Claire Lucia. Wij zaten op dezelfde middelbare school en ik volgde haar vlogs op YouTube. Zodoende wist ik dat zij op TMO zat. Ik wilde in eerste instantie naar AMFI maar ik ben niet creatief met mijn handen. Toen ik op de open dag van TMO was, wist ik meteen dat er een match was. Ik voelde mij meteen thuis.

Wat ga je na je stage doen?
Misschien niet zozeer iets met affiliate marketing maar als ik een baan aangeboden krijg bij ELLE of Harper’s Bazaar zou ik die zeker aannemen. Dat is toch een once in a lifetime kans.
Zolang ik het mij kan herinneren is mijn droombaan die van Personal Assistant van Anna Wintour (hoofdredactrice Amerikaanse Vogue, red.). Het is dan ook extra leuk dat ik nu deze stage heb. Wie weet kom ik ooit via Hearst bij haar terecht. Je weet maar nooit.

Heb je nog een tip voor TMO’ers die nog op stage moeten?
Droom groot en doe gewoon! Ik had echt niet gedacht dat ik deze stage zou krijgen, maar wie niet waagt, wie niet wint.’

 

Brochure
Open dag
Proefstuderen