TMOment Hessel van der Laan

Toen Hessel aan zijn studie op TMO begon, had hij in zijn achterhoofd dat hij ooit het familiebedrijf van zijn moeder zou overnemen. Dat het al één jaar na zijn afstuderen een feit zou zijn, had hij toen niet kunnen bedenken. Sinds april 2019 is hij de trotse vijfde generatie van Roosenstein Wolke.

Wie ben je en wat doe je?
“Ik ben Hessel van der Laan en ben sinds een half jaar ingestapt in ons familiebedrijf dat sinds 1886 bestaat. Daar ben ik best trots op. Wij maken van oudsher maritieme en nautische kleding en niet te vergeten de schipperspet. Mijn moeder en ik verdelen alle dagelijkse taken. Dat varieert van sales, design, productbegeleiding tot qualitycontrol. Juist die afwisseling van het ondernemerschap vind ik erg leuk.

Wat heb je sinds TMO gedaan?
Toen ik in maart 2018 afstudeerde, ben ik gaan werken bij Tailor & Stitch in Sneek, producent van bedrijfskleding. Ik had me voorgenomen om in elk geval eerst eens wat van en bij andere bedrijven te gaan leren voordat ik eventueel in het familiebedrijf zou komen.

Waarom heb je gekozen voor het familiebedrijf?
Tot mijn grote verrassing vroeg mijn moeder me al een jaar na mijn afstuderen of ik in ons bedrijf wilde komen werken. Niet dat ik gepusht ben, dat niet, maar ze zou het wel heel fijn vinden. En kennelijk had ze er vertrouwen in dat ik het wel kon. Het voelt goed en ik krijg veel vrijheid om mijn eigen invulling aan het bedrijf te geven.

Wat doe jij anders?
Toen mijn moeder het bedrijf overnam van haar ouders, heeft ze het bedrijf uitgebouwd tot een volwaardig kledingmerk met twee collecties per jaar. Nu wil ik met ons bedrijf weer helemaal back to the roots. Verder zet ik volledig in op duurzaamheid en laat ik alles in de EU produceren. Ook ons NOOS (Never Out Of Stock) concept is hierop gebaseerd, waarmee we de overproductie in de textielindustrie tegengaan. Maar natuurlijk hebben we ook regelmatig specials.

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?
Naast de inhoudelijke kennis heb ik heel veel gehad aan de lessen persoonlijke ontwikkeling. Het mezelf in verschillende situaties presenteren is heel goed geweest voor mij. Als ondernemer moet je natuurlijk met veel verschillende mensen samenwerken en dat leer je goed in de projecten op TMO.

Wat is je leukste herinnering aan TMO?
De hele sfeer van het met elkaar in Doorn wonen en studeren is geweldig. In dat opzicht mis ik mijn studententijd nog steeds.

In welke mate ben je nog verbonden aan TMO?
Onlangs heb ik een presentatie gegeven op de Comin’ to Fashion dagen en tijdens de Open dag. Erg leuk om te doen. Ik heb nog dagelijks contact met mijn jaargenoten en met mijn dispuut. We sparren nog regelmatig.

Waarom heb je destijds gekozen voor TMO?
Nadat ik erachter was gekomen dat TMO een echte managementopleiding biedt, ben ik naar een meeloopdag geweest en was meteen verkocht.

Zijn je verwachtingen uitgekomen?
Ja, heel erg! De persoonlijke aanpak, de lessen in kleine groepen in plaats van in massale collegezalen heb ik als bijzonder prettig ervaren.

Heb je nog een advies voor huidige studenten of net afgestudeerden?
Houd tijdens je studie zoveel mogelijk opties open. Denk niet te snel ‘dit is niks voor mij’ of ‘dit is het helemaal voor mij’. Tijdens mijn stage heb ik onderzoek gedaan naar duurzaamheid bij twee brancheorganisaties en een bedrijf. Daar leer je echt enorm veel van. Daarna was ik er van overtuigd dat productie helemaal mijn ding was, maar in mijn vorige baan ben ik erachter gekomen dat productie alleen me niet trekt, maar dat ik gelukkig word van de afwisseling in taken.”

 

Brochure
Open dag
Proefstuderen