TMO Podium: oud-student Hanneke de Jong

In TMO Podium geven oud-studenten een inkijk in hun huidige werkveld. Wat zijn ze na TMO gaan doen? En hoe heeft hun studie ze voorbereid op hun huidige functie? Deze week: Hanneke de Jong, die de afgelopen vijf jaar in Shanghai woonde en werkte.

Onlangs was je op TMO om de expertpresentaties bij te wonen. Hoe was dat?
Ik vond het heel leuk om de studenten te zien en te kijken waar zij zich op dit moment mee bezig houden. Ook de inhoud van de expertpresentaties vond ik interessant. Ik ben in september 2009 afgestudeerd, en het was voor mij lang geleden dat ik met deze onderwerpen te maken had.

Wat is je bijgebleven van je studietijd op TMO?
Tijdens mijn tijd op TMO woonde ik op kamers in een studentenhuis aan de Amersfoortseweg. Wat ik me nog goed kan herinneren is de trendshow. Het was een groot project, waarbij iedereen in clusters werd ingedeeld die uiteindelijk samen een geheel vormden. Toen de show dichtbij kwam werd de spanning steeds groter en werd het belangrijk om alle punten op de i’s te zetten. Ik vind het nog altijd knap hoe we dat allemaal voor elkaar hebben gekregen.

Wat heb je op TMO geleerd dat je nog dagelijks in de praktijk gebruikt?
Wat ik goed vind van TMO is dat je dingen leert over de gehele supply chain van mode. Bijvoorbeeld: toen ik begon te werken als stoffeninkoper kwam de kennis die ik had opgedaan in de lessen modematerialen heel erg van pas.

Ben je na je afstuderen meteen aan het werk gegaan?
Nee, na TMO heb ik mijn tas gepakt en ben ik eerst zeven maanden gaan reizen door Azië en Australië. Ik dacht: nu kan het nog, als ik straks een baan heb doe ik dat minder snel. Na mijn reis heb ik een baan gevonden als stoffeninkoper bij een productiebedrijf voor merken en retailers in de Benelux. Na een jaar veranderde mijn functie naar sales back-up en was ik verantwoordelijk voor de gehele orderopvolging van het inkopen van stoffen tot aan de levering van het product naar de klant.

Daarna heb je 5 jaar in Shanghai gewerkt. Hoe ben je daar terecht gekomen?
Tijdens mijn studie op TMO heb ik stage gelopen in Shanghai. Dat was een eyeopener voor mij. Na die stage heb ik besloten dat, mocht ik de kans krijgen om in Shanghai te werken, ik dit direct ging doen. Gelukkig kwam die kans. Mijn oom was net een bedrijf begonnen in modeaccessoires en hij had een positie vrij op het kantoor in Shanghai. Hij vroeg mij of ik voor hem wilde werken en dus heb ik mijn tas weer gepakt en ben ik daar naartoe gegaan.

Wat hielden je werkzaamheden precies in?
Ik heb het bedrijf ondersteund in de productontwikkeling van accessoires, het sourcen van accessoires en gerelateerde producten zoals stoffen, trimmings en prints. Ook heb ik verkopers ondersteund in het contact met de klant en het verkopen van producten. Daarnaast was ik samen met de designer verantwoordelijk voor de collectie.

Wat vond je het leukst aan je werk?
Het was een heel dynamische baan. Enerzijds reisde ik bijna wekelijks naar fabrieken, leveranciers en lokale stof- en trimmarkten om producten te ontwikkelen en om de markt en trends in de gaten te houden. Anderzijds had ik contact met klanten over hun ideeën, zodat ik gericht kon zoeken. Op het moment dat een klant een product wilde kopen, ondersteunde ik de verkoper met het onderhandelen over de prijs en leverdatum. Het doen van deze werkzaamheden in China vond ik extra leuk, doordat je vaak bewust en onbewust in aanraking kwam met de cultuur. Tot nu toe is dit mijn leukste werkervaring geweest.

Hoe was het om zo lang in het buitenland te wonen?
Ik vind het heel leuk, leerzaam en uitdagend om in het buitenland te wonen. Als je alleen naar een onbekende plek gaat, ben je op jezelf aangewezen. Het is dus aan jezelf hoe je met die situatie omgaat en daardoor heb ik mezelf heel goed leren kennen. In China werd ik regelmatig geconfronteerd met de grote verschillen met Nederland. Het maakte me bewust van verschillende normen, waarden, tradities en leefwijze.

Shanghai is een grote internationale stad waar ik mensen uit de hele wereld leerde kennen. Het leuke daarvan is dat ik discussies kon hebben met mensen die iets vanuit een heel ander perspectief bekijken. Na het eerste jaar was mijn leven in Shanghai eigenlijk hetzelfde als in Nederland. Ik had een thuis, vrienden, sport, vakanties, werk en vaste routines. Alleen de omgeving was anders.

Waarom heb je gekozen om terug te komen?
Na 4,5 jaar merkte ik dat ik niet meer zoveel uitdaging en energie kon halen uit mijn werk en dat ik interesses kreeg om iets anders te doen en te leren. Daarnaast had ik een allergie en astma ontwikkeld, waardoor ik steeds moeilijker in Shanghai kon leven. Dus besloot ik mijn baan op te zeggen en terug te verhuizen naar Nederland.

Weet je al wat je nu gaat doen?
Op dit moment ben ik bezig met solliciteren naar een nieuwe baan en ben ik me aan het verdiepen om een MBA of een master in economie te doen. Ik weet nog niet precies wat ik ga doen.

Tot slot: wat zou je huidige of toekomstige studenten adviseren?
Ik denk dat het goed is om te beginnen met het opdoen van kennis en dat functies of titels minder belangrijk zijn. Het is heel waardevol om te werken in een bedrijf waar je veel kunt leren en waar je serieus genomen wordt. Of dat nu bij een bekend of onbekend bedrijf is, maakt niet uit. Ik denk dat het goed is om je ook open te stellen voor andere dingen dan mode. Soms kunnen er zo heel verrassende zaken op je pad komen. En vertrouw op jezelf, dat wat je ook wilt gaan doen, het gaat lukken!

Brochure
Open dag
Proefstuderen