TMOment Siebe Bruinsma | ‘Hoe je het op TMO leert, is echt de realiteit!’

Binnen de mode werk je vaak enkele seizoenen vooruit en ben je een jaar lang druk met een collectie ontwerpen, verkopen en distribueren. Siebe Bruinsma, die sinds 2021 is afgestudeerd aan TMO, doet dat voor onder andere Michael Kors bij New Amsterdam Apparel. We spraken Siebe over zijn veelzijdige baan en TMO-tijd.

Kun je wat over jezelf vertellen?

‘Zeker! Mijn naam is Siebe Bruinsma, ik ben 22 jaar en al ongeveer een jaar afgestudeerd van TMO Fashion Business School. Momenteel werk ik bij New Amsterdam Apparel, waar ik mij bezighoud met van alles rondom design, inkoop en logistiek van nieuwe modecollecties. Daar kwam ik via via terecht voor mijn stage. Gelukkig maar, want ik heb een super leuke baan!’

Hoe kijk je terug op jouw tijd aan TMO?

‘Heel goed! De opleiding vond ik erg leuk. Wat ik vooral fijn vond was dat TMO zo kleinschalig en persoonlijk is. Ik hou niet van die grote collegezalen met honderden mensen waarin je als individuele student weinig aandacht krijgt. De studenten aan TMO zijn echt leuke mensen met allemaal dezelfde passie. Eigenlijk waan je je in een soort modebubbel op TMO! Qua vakken vond ik Productie erg interessant: daar ligt mijn passie ook nu nog in mijn werk. Binnen dat vak ben je precies zo bezig als hoe het er in de praktijk ook aan toe gaat.’

En jouw studentenleven?

‘Omdat ik relatief dichtbij TMO woonde, reisde ik heen en weer en heb ik nooit een kamer in Doorn gehad. Ik zat wel bij Studentenvereniging Changeant en daar heb ik veel plezier van gehad. Achteraf had ik misschien wel in Doorn willen wonen, maar ik heb er alsnog geen spijt van, hoor. Al zou ik het je wel aanraden als je bij de vereniging gaat.’

Bij wat voor een bedrijf werk je?

‘New Amsterdam Apparel is onder andere licentiehouder van Michael Kors voor herenkostuums en -overhemden. Dat houdt in dat we die zelf ontwerpen, maken en de logistiek uit handen nemen. Daarnaast zijn we bezig met distributie van andere takken binnen Michael Kors, maar ook voor wat andere merken! Ik ben in februari 2021 bij New Amsterdam Apparel binnengekomen via het stagenetwerk van TMO en ben er nu al bijna een jaar in dienst als Coördinator.’

Hoe ziet jouw werkweek er dan uit als Coördinator?

‘Heel vol, haha! Mijn hoofdtaak is het ontwerpen van nieuwe collecties, dit laten produceren en stoffen en dergelijke inkopen. Die kant wil ik op, want dat vind ik het allerleukst. Naast die taak ben ik veel bezig met logistiek en een stukje klantenservice. Daarnaast heb ik het geluk dat ik binnen deze functie ook veel mag reizen. Zo was ik onlangs drie dagen in Istanbul om fabrieken te bezoeken en contacten te onderhouden. En onlangs was ik te vinden op de Pitti Uomo in Florence, een grote beurs voor herenmode. Daar hebben we inspiratie opgedaan en genetwerkt.’

Wat zijn de hoogtepunten binnen jouw werk?

‘Dat zijn zeker de reizen! Misschien ook omdat dat nu nog vrij nieuw voor me is. Maar inkopen doen vind ik ook heel leuk: je bent met grote aantallen bezig en dat brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee.’

In de mode werk je veel vooruit om collecties te ontwerpen. Jij ook?

‘Absoluut! We zijn nu bezig om de najaarscollectie voor 2023 te ontwerpen. Dat gaan we in november al verkopen en de eerste uitleveringen zijn dan in juni 2023. In deze branche werk je zeker een jaar vooruit en je bent met alle seizoenen tegelijk bezig. Super leuk, want ik weet precies wat jij als consument over een jaar in de winkel gaat zien!’

Herken je in jouw werk veel vanuit de TMO-vakken?

‘Ja, zeker. Als ik in een fabriek ben weet ik vanuit het vak Productie precies hoe het ontwerp- en productieproces verloopt. Dat besef je eigenlijk pas als je een fabriek bezoekt: het is precies zoals hoe je het leert op TMO. Dat geldt ook voor andere vakken: je neemt veel dingen onbewust mee vanaf TMO, dus aan alles heb je wat.’

Heb je nog een tip voor aanstaande studenten?

‘Geniet van je TMO-tijd, het gaat namelijk veel te snel. Ik zou het zo overdoen. En vergeet natuurlijk niet af en toe een feestje mee te pakken!’

Zie jij jezelf ook werken in de mode? Op TMO leer je over fashion én business en kan je uiteindelijk alle kanten op. Download de brochure of bezoek de open dag en dan zien we elkaar hopelijk snel!

Brochure
Open dag
Proefstuderen