TMOment Roelie Gaasbeek

Wie ben je en wat doe je?
“Ik ben Roelie Gaasbeek, ik kom uit Ingen, waar ik na een paar omzwervingen weer terug ben gaan wonen. Ik werk sinds 2007 bij TMO, dus al ruim 12 jaar en sinds 1988 bij Detex Opleidingen. Op TMO geef ik de laboratoriumlessen. Dat houdt in dat we allerlei proeven doen met stoffen en onderzoeken of ze aan de eisen voldoen. Die eisen kunnen met kleurechtheid te maken hebben bijvoorbeeld. Of we testen of een kleur bestand is tegen zweet. Voor die test maak ik synthetisch zweet van chemische poedertjes. Dan moet ik een soort scheikundige spelen. Even ter geruststelling; er is geen explosiegevaar en het ruikt niet. Daarnaast testen we stoffen op pilling – die ontsierende bolletjes op je kleding – en sterkte van de stof. In semester 1 geef ik stoffenlessen in de module Modematerialen en textielwarenkennis voor de Detex Mode Adviseur online module. Ik leer de studenten grondstoffen te herkennen. Stoffen ‘lezen’ zeg ik altijd. Naast het lesgeven ben ik ook tutor van twee klassen. Tot slot doe ik de inkoop van alle modematerialen die gebruikt worden op TMO. Dus ook schoenen, woonstoffen en sportstoffen.

Waarom is dit vak zo belangrijk?
Als je inkoper, producent of verkoper bent, is het natuurlijk wezenlijk dat je weet over welke stoffen je praat. Als je werkt met kleding, is het belangrijk om te weten van welke garens een stof gemaakt is, hoe de stof aan z’n kleur is gekomen en aan z’n patroon, of het een harige stof is, imitatie bont is of niet etc. In semester 2 geef ik het vak Modematerialen/stoffenmap. Studenten gaan dan 40 stoffen opzoeken die zij zelf moeten analyseren op grondstof, garen, constructie en veredeling. Veel studenten vinden het een erg moeilijk onderdeel van de studie, maar het is een o zo belangrijke basis voor later.

Liggen jouw roots in de textiel?
Mijn carrière in de textiel is begonnen als ontwerpster van tapijten en handwerken bij Scheepjeswol. Ken je dat nog? Dat was toen een heel bekend merk. In die tijd heb ik in de avonduren de opleiding Textiele Werkvormen op de Pedagogische Academie gedaan. Daarna ben ik bij een groothandel in breiwol gaan werken.

En toen het onderwijs..
Ik wilde eigenlijk een eigen winkel beginnen en kwam zodoende bij Detex terecht voor mijn textielbrevet en middenstandsdiploma. Een tijdje later kwam er een vacature vrij en heb ik gesolliciteerd. Geen winkel dus, maar het onderwijs. Ik ben vanuit Detex bij TMO terecht gekomen. Er was een vacature voor de inkoop van modematerialen. Dat ben ik toen gaan doen. Daarna is mijn functie uitgebreid met de lessen Detex Modeadviseur en het tutorschap.

Wat heb je met de fashionbranche?
Ik houd van mooie kleding, van mooie stoffen. Ik koop bijna alleen maar tweedehandskleding. Al vanaf mijn 18e. Dat is echt mijn modeding. Ik houd niet zo van modehypes. Ik sta hier een beetje te boek als de jaren ‘70 docent haha. Een tijd geleden kwam ik iemand tegen die ik lang niet gezien had. Ze zei: je bent niks veranderd, zelfs je kleding niet.

Wat spreekt je zo aan in de opleiding?
Het overbrengen van mijn liefde voor stoffen op studenten. Enthousiasme overdragen hoe mooi stoffen zijn en hoe veelzijdig. Mijn lievelingsstof is vale, verwassen denim. Zelfs het stuur van mijn auto heb ik ooit bekleed met oude denim.
Ik wil mijn passie ook overbrengen op potentiële studenten die nog moeten gaan kiezen en hier een proefstudeerdag volgen. Tijdens zo’n dag krijgen ze al een beetje een idee dat je met een simpele brandproef al heel veel over een stof kan ontdekken. Zoals je wilt weten wat je eet, moet je ook weten wat je draagt.

Heb je tot slot een tip aan onze studenten?
Probeer het nut van mijn lessen in te zien. Ik weet dat het moeilijk is, maar je hebt het later super hard nodig. Het is jammer om vroeg in de opleiding al achterstand op te lopen. Geloof me; het is echt een heel leuk vak! Stof tot nadenken dus ;).”

 

 

Brochure
Open dag
Proefstuderen