TMOment met student Leontien Berns

Een jaar geleden nam Leontien Berns deel aan de TMO Business Battle en behaalde ze de finale. Inmiddels zit ze in het tweede semester van TMO.  In dit TMOment vertelt Leontien over haar eerste TMO-jaar én haar recente werkervaring in modehoofdstad Parijs.

Eerste kennismaking met TMO
“Toen ik deelnam aan de Business Battle zat ik nog op ArtEZ. Daar ontbraken voor mij de business vakken. Ik wilde kijken of TMO beter bij me paste en dat bleek het geval te zijn. Ik ben gestart in februari, in het zogenaamde kleine semester.  Mijn ervaringen tot nu zijn heel positief. Natuurlijk was alles heel nieuw en ik moest een andere mindset leren; die van de fashion business. Je komt binnen als fashion consument en na een tijdje ben je fashion business student. Dat merk ik bijvoorbeeld ook als ik ga shoppen. Ik kijk nu heel anders naar winkels en kleding door vakken als visual retailing en modematerialen. Ik bekijk nu ook de labels in mijn kleding om te kunnen begrijpen waarom er juist voor díe stofsamenstelling is gekozen. Daarnaast is TMO wat ze belooft; kleinschalig en persoonlijk. Ik krijg de ruimte om mezelf te kunnen zijn. Dat is heel prettig. Ook oefen ik als lid van studentenraad invloed uit op het beleid van TMO. Ik heb inspraak op de beslissingen van TMO en vertegenwoordig de stem van de studenten. Ik vind dat erg leuk.  ”

Retailwerkervaring
Momenteel werk ik bij de The Society Shop in Arnhem en daar doe ik mijn retailwerkervaring. Alles wat ik tijdens de lessen leer, zie ik nu in de praktijk gebeuren.  Het is leuk om te ervaren dat alles wat je leert écht is en meteen toepasbaar is in de praktijk. Daardoor is het ook makkelijker om de lesstof tot je te nemen.  In semester 1 had ik nog geen retailwerkervaringsplek. Omdat ik toch iéts wilde, ben ik in contact gekomen met Jef Montes, een mode-ontwerper van wie ik op ArtEZ les heb gehad. Ik kwam met hem in contact omdat hij hulp nodig had bij zijn debuut modeshow in Parijs. Die kans heb ik met beide handen aangepakt. Jef Montes ontwerpt collecties die zich op de grens van mode en kunst begeven.
Voor zijn debuut in Parijs ontwierp hij de collectie Tormenta. Die collectie bestaat uit experimentele mode. Het is eigenlijk haute couture gemaakt van een door hem zelf doorontwikkelde stof. Het is vrij abstract dus lastig om uit te leggen. Met die stoffen heeft hij ook materiaalinstallaties ontwikkeld.

Ik heb meegewerkt aan de materiaalinstallaties en het borduren en rijgen van Swarovski-kralen op de installaties. Daarnaast heb ik meegeholpen achter de schermen van de show. Schoenen aantrekken bij modellen, assisteren bij het doorpassen, haar, make-up.  Wat ik uit Parijs mee terugneem naar TMO is mijn kennis over het ontwerpproces en hoe je met een business mind een mooie combi kan vormen met een creatieve geest. Het is snoeihard werken, meedenken, vooruitdenken en improviseren maar ontzettend leerzaam en heel goed voor je netwerk want je doet veel contacten op.  En dat komt me weer heel goed van pas bij mijn carrière tijdens en na TMO.”

Brochure
Open dag
Proefstuderen