TMOment Kimberly Courtens | Van Maastricht naar New York City

Je vleugels uitslaan en een stage gaan lopen in het buitenland: de afgelopen jaren zien we het steeds vaker, net als het opzetten van een eigen bedrijf. Die ondernemende studenten opleiden doen we graag. Onlangs spraken we Kimberly Courtens, die net een eigen kledinglijn heeft opgericht en binnenkort Maastricht verruilt voor New York City.

Wie ben je en wat doe je?

‘Mijn naam is Kimberly Courtens en ik start binnenkort met het zesde semester van TMO. Ik kom uit Maastricht en ben momenteel met veel dingen bezig: zo ben ik fotograaf, heb ik een eigen kledinglijn en ga ik binnenkort stagelopen bij een PR-bureau in New York. Dat doe ik allemaal heel graag, want ik vind het erg leuk om dat wat ik op school leer meteen in de praktijk te brengen.’

Een eigen kledinglijn, hoe kwam je erbij om dat te gaan doen?

‘Na al lange tijd bezig te zijn met fotografie, vond ik het tijd om dit op een andere manier aan te vliegen. Persoonlijk heb ik het altijd belangrijk gevonden om mijn authentieke zelf te zijn en me niet aan te passen om bij een groep te horen. Dat is iets waar ik anderen graag mee help en ook de gedachte achter mijn eigen kledinglijn K21FU. Met mijn zelfontworpen items motiveer ik de drager om te werken aan zelfliefde en zelfacceptatie.’

Over het opzetten van een bedrijf leer je op TMO veel. Wat was jouw grootste uitdaging?

‘Alles, eigenlijk! Het was de eerste keer dat ik alle theorie in de praktijk bracht, maar wel de beste manier om het te leren. De website heb ik vier keer opnieuw gemaakt, ik heb ontelbaar vaak gebeld met de producent en de financiën waren al helemaal een vak apart. Fouten maken, daar leer je uiteindelijk het meeste van.’

Je hebt grootste plannen om dit jaar naar New York te gaan voor je afstudeerstage. Waar komt dat idee vandaan?

‘Als kind zei ik al dat ik later voor langere tijd naar New York wilde. Mijn ouders namen dat toentertijd niet zo heel serieus natuurlijk, haha! Na mijn MBO-studie zou ik een taalcursus gaan doen in New York, maar toen ik zag dat het op TMO ook mogelijk was om een stage in het buitenland te lopen, was het concrete plan geboren: ik wist 100% zeker dat ik mijn stage in New York wilde gaan doen. Hoe dat komt weet ik niet, maar ik heb altijd een connectie gevoeld met die stad. De eerste keer dat ik er kwam had ik meteen het gevoel dat ik thuiskwam.’

Dat zijn grote ambities. Denk je dat je Nederland een beetje bent ontgroeid?

‘Dat niet per se. Op één of andere manier geeft New York mij een bepaald gevoel van thuis dat ik hier minder voel. Het zou kunnen dat dit verandert nadat ik er voor een lange tijd ben geweest, maar voor nu voelt dat wel zo.’

Begin augustus ga je al. Moet je nog veel regelen?

‘Mijn stage ga ik lopen bij een PR-bureau, genaamd The Hinton Group. Daarvoor heb ik een stagebureau ingeschakeld, want het is in Amerika niet zo simpel om een stageplek te bemachtigen of om er überhaupt voor langere tijd te verblijven. Momenteel ben ik bezig met het regelen van mijn visum en mijn verblijfplaats, dus het wordt nu echt. Na al die jaren dromen verruil ik Maastricht dit jaar voor the city that never sleeps!’

Wat was voor jou de reden om naar TMO te komen?

‘De combinatie tussen creatieve en theoretische businessvakken. Ik heb altijd interesse gehad in mode, maar ontwerper zag ik mezelf niet worden. Doordat TMO zo’n brede opleiding is, hoefde ik me niet op maar één ding te focussen en kan ik nog alle kanten op. Ik zou anderen absoluut aanraden om naar TMO te komen, als ze iets met fashion en business willen doen.’

En het hoogtepunt van jouw opleiding?

‘Dat was de Trend Expo in semester 4. Tijdens dat project leer je in een échte organisatiecultuur te werken. Zelf was ik team manager. Dat was een uitdaging voor mij, want ik ben heel perfectionistisch en heb er soms wat moeite mee om de touwtjes uit handen te geven. Tijdens dat project heb ik daarin moeten minderen en geleerd om vertrouwen te hebben in mijn team. Ik ben blij dat ik daar zoveel ondersteuning in heb gehad vanuit TMO, zo weet ik daar in de toekomst mee om te gaan.’

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

‘Ik hou al jaren vooral vast aan het idee dat ik naar New York ga, dus het hangt voor mij af van wat daar gaat gebeuren en of ik daar kan blijven. Zo niet, ga ik een masteropleiding doen in Italië of verder met mijn andere ambities. Het ligt nog allemaal open.’

Wil je op de hoogte blijven van Kimberly’s merk en haar stage in New York? Volg haar op Instagram. Heb jij net als Kimberly de ambitie om Fashion Business te studeren en misschien zelf ook stage te lopen in het buitenland? Bezoek één van onze open dagen en maak kennis met TMO.

Brochure
Open dag
Proefstuderen