TMOment Frank de Rooy

Wie ben je en wat doe je (naast TMO)?
“Ik ben Frank de Rooy en bij TMO werkzaam in verschillende rollen. Ik ben docent binnen de Ondernemerschapleerlijn, hoofdcoach, docent Fashion & Trends en Visual Marketing. Naast  lesgeven heb ik mijn eigen schoenenlabel in Duitsland; Spitz. Mijn partner en ik maken elegante sneakers voor vrouwen in het hoge segment. Zoals de naam al zegt ‘spitse’ sneakers.
Daarnaast werk ik als consultant voor modebedrijven en startups. Ik help hen bij het nemen van beslissingen rondom bijvoorbeeld sourcing en marketing. Bij Zalando doe ik marketing support. Dat betekent dat ik op persdagen het woord voer, artikelen schrijf voor de website, interviews geef over nieuwe trends, en journalisten, acteurs en actrices kleed. Een tijd geleden heb ik grappig genoeg een influencer gekleed.

Wat is jouw achtergrond?
Ik heb de Rietveld Academie gedaan en daarna de master Modevormgeving & Strategie in Arnhem. Als modeontwerper heb ik een aantal merken gehad, zelfs een internationaal bekend label genaamd Kind. Dat verkochten we in 15 landen en lag bij o.a. Liberty London en Colette in Parijs.
Na die periode ben ik gestart bij Mexx als designer met daarnaast mijn eigen collecties. Tijdens mijn Mexx-periode ben ik ook gestart met consultancywerk en ben ik mij gaan storten op sourcing en de opzet van productie omdat veel startende designers de juiste bronnen niet kennen. Toen ik genoeg had van het advieswerk ben ik overgestapt naar het onderwijs. Ik wil mij nu vooral focussen op TMO en Spitz.

Doe je nog wel eens iets met die creativiteit?
Binnen Spitz uiteraard. Daarnaast ontwerp ik accessoires en bedenk ik fotoconcepten voor de online marketing van Spitz.  Ondanks het feit dat TMO een business school is, zie ik toch ook veel creativiteit bij studenten. Met name binnen de Ondernemerschapleerlijn zie ik die creativiteit terug. Kijk naar de studenten die het duurzame sneakerlabel TRACE hebben bedacht, en de bedenkers van het kledinglabel Bare. Ik vind het erg leuk dat ik studenten kan helpen bij deze concepten. Er is misschien zelfs nog meer ruimte voor creativiteit te vinden. Creativiteit en business sluiten elkaar niet uit maar zijn juist met elkaar verbonden en versterken elkaar.

Hoe ben je in de fashionbranche terecht gekomen?
Na Rietveld heb ik vanuit het nationaal fonds Art & Design stipendia gekregen waardoor ik mijn eigen collecties kon gaan maken. Er was toen nog geen school zoals TMO en van business had ik weinig kaas gegeten. Ik ben toen de master Modevormgeving & Strategie gaan doen en van daaruit beland bij Van Gils waar mijn fashion carrière pas echt begonnen is.

Waarom de stap naar onderwijs? Hoe ben je bij TMO beland?
Zoals alle docenten op TMO vind ik het leuk om mijn ervaring en kennis te delen. Ik vond dat in mijn consultancytijd ook leuk.  Ik ben zelf actief op zoek gegaan naar een baan in het mode-onderwijs en  heb de weinige fashionopleidingen die Nederland telt, benaderd. Het is TMO geworden omdat ik de andere kant van het mode-onderwijs wilde zien. De crea kant ken ik inmiddels wel. Ik wil ook bezig zijn met aspecten als onderzoek en de businessvakken.

Wat spreekt je zo aan in de opleiding?
Vooral de Ondernemerschapleerlijn en de projecten vind ik erg leuk. In de Ondernemerschapleerlijn zijn we een stap verder dan andere opleidingen. Het is een echte kweekvijver voor potentiële fashion ondernemers. Er zit daar ontzettend veel talent!

Heb je tot slot een tip aan onze studenten?
Ben niet bang om op je bek te gaan. Je kan alleen maar fouten maken als je buiten je comfort zone treedt. Als je stil blijft zitten, gebeurt er niets.”

Brochure
Open dag
Proefstuderen