TMOnstage: Romée Hofland | stage lopen bij JOSH V

Aan het eind van je TMO-tijd loop je stage bij de meest uiteenlopende (fashion)bedrijven. Romeé Hofland vond ondanks de coronacrisis haar droomstage en kwam terecht bij een van haar favoriete merken: JOSH V. Haar tip: zorg ervoor dat je vroeg begint met het opbouwen van je netwerk. Hoe meer mensen je kent, hoe beter het is!

Vertel eens iets over je stage
‘De afgelopen zes maanden heb ik stage gelopen op de Productie & Development afdeling van JOSH V in Amsterdam. Aangezien het een compact bedrijf is, leerde ik alle productgroepen kennen; van gebreide en geweven artikelen tot schoenen en accessoires. Bovendien was JOSH V op het moment dat ik er stage liep bezig met een nieuwe lijn, namelijk de JOSH V Home lijn. Ook hierbij was ik nauw betrokken. De afdeling Productie & Development bestaat uit één afdelingsmanager en daaronder vallen vier productmanagers. Mijn werkzaamheden waren heel uiteenlopend. Ik heb veelal samples gecontroleerd, de op- en aanmerkingen hierop ingevuld in een overview, kledingstukken opgemeten en doorgepast. Het controleren van de schoenen en accessoires ging anders dan het controleren van kleding. Hierbij lette ik vooral op de afwerking en de kleine details. De commentaren werden verzameld en vervolgens doorgespeeld aan de fabrikant. Uiteindelijk ontstaat dan het product dat je in het begin voor ogen had! Ik kreeg bij Josh V echt de mogelijkheid mijzelf te ontwikkelen doordat ik veel vrijheid kreeg om te ontdekken wat ik leuk vind. Dit heeft echt bijgedragen aan het feit dat ik heel veel geleerd heb!

Hoe ben je bij JOSH V terecht gekomen?
Toen duidelijk werd dat ik in Nederland een stage ging zoeken, ben ik direct gaan kijken of JOSH V vacatures had. Ik heb veel affiniteit met het merk, dus het was voor mij de perfecte match. Helaas werden er op dat moment geen stagiaires gevraagd, maar opgeven was voor mij geen optie. Via LinkedIn ben ik terechtgekomen bij hun productmanager. Na haar een berichtje te hebben gestuurd, mocht ik mijn cv opsturen en op gesprek komen. Toen bleek maar weer eens hoe belangrijk LinkedIn is. Houd het bij, maak connecties. Het was voor mij natuurlijk best een drempel om een bericht te sturen, maar kijk wat er van kan komen.

Je hebt stage gelopen op de Productie & Development afdeling. Waarom heb je voor deze afdeling gekozen?
Op TMO lag mijn interesse voornamelijk bij marketing en supply chain management. De rol waarin ik verantwoordelijk was voor de marketing had ik al vaak vervuld in projecten. Mijn scriptie ging over supply chain, dus ik wilde echt de andere kant van fashion leren kennen. Ik heb mijzelf in het diepe gegooid door voor Productie & Development te kiezen. Ik vond zelfontwikkeling erg belangrijk.

Hoe heeft TMO je voorbereid op je stage?
De vakken modematerialen en productie op TMO hebben mij het meest geholpen tijdens mijn stage. Dat wat ik tijdens mijn schooltijd heb geleerd, kon ik nu in de praktijk brengen. Het fijne daaraan was dat de theorie goed aansloot bij de praktijk bij mijn stagebedrijf. Maar ook het vak personal development heeft ertoe bijgedragen dat ik mijzelf zo goed kon ontwikkelen tijdens mijn stage. Op school lijkt het vak misschien niet altijd even waardevol, maar geloof mij, dat is het zeker wel! Bovendien hebben de sollicitatielessen op school mij geholpen om een onderscheidende brief te kunnen schrijven naar JOSH V, waardoor ik opviel en uiteindelijk dus aangenomen werd. Al met al; dat wat ik op TMO geleerd heb, kon ik erg goed toepassen tijdens mijn afstudeerstage.

Wat voor een stageproject heb je uitgevoerd?
Omdat JOSH V een nieuwe Home-lijn gaat toevoegen aan de collectie, was dit het onderwerp van mijn stageproject. Ik heb gekeken hoe de lijn het beste geïmplementeerd kon worden binnen het bedrijf. Hiervoor heb ik onderzoek gedaan naar concurrenten, maar ook naar de beste productielanden voor de nieuwe items. Natuurlijk heb ik nog veel meer onderzocht, maar dit is het even in een notendop. Hieruit volgde een aanbeveling waar JOSH V momenteel daadwerkelijk mee aan de slag is. Dat vind ik natuurlijk super! De begeleiding hierbij was superfijn. Mijn stagebegeleider heeft zelf ook aan TMO gestudeerd, waardoor ze mij erg goed begreep. Ze liet mij veel zelf ontdekken vanuit de wetenschap dat vrijlaten belangrijk is.

Wat wil je na TMO gaan doen?
Ik ben er klaar voor om aan het werk te gaan. Wat ik precies wil gaan doen, weet ik nog niet want niet alleen marketing en supply chain management hebben mijn hart gestolen, maar productie & development ook. Ik ben momenteel druk bezig met solliciteren, ook al voel ik soms een drempel als er staat ‘minimaal 3 jaar ervaring’. Maar ik doe het gewoon. Ik neem een voorbeeld aan mijn eigen stage. Hier ben ik ook een drempel overgegaan door een bericht te sturen via LinkedIn, dus waarom zou ik dat nu niet doen? Ik wil wel graag blijven leren, maar niet in de vorm van doorstuderen. Een aantal cursussen volgen, lijkt mij wel erg leuk daarentegen.

Heb je nog tips voor studenten die ook op zoek zijn naar een gave stage?
Blijf jezelf uitdagen! Wees niet bang om iemand te contacten wanneer je voor je doel wilt gaan. Je zet hierdoor juist een stapje extra, wat zeker opgemerkt wordt door het bedrijf waar je voor gaat. Laat zien dat je de baan (of iets anders) écht wil! Het fashionwereldje is klein, dus zorg ervoor dat je vroeg begint met netwerken. Hoe meer mensen je kent, hoe beter het is!’

 

 

 

Brochure
Open dag
Proefstuderen