TMOment: snipperen voor je diploma-uitreiking

Anne van Heugten liep in haar laatste semester vijf maanden stage in New York. Nu is ze net afgestudeerd en tekende ze zelfs al voor haar afstuderen een arbeidscontract bij New Market. Vanmiddag ontvangt ze haar felbegeerde TMO-diploma Bachelor Business Administration in Fashion en heeft ze dus een middagje vrij van haar werk. Anne is een van de vele studenten van TMO die nog voor hun afstuderen een job in de fashionbranche hebben.
Dit  TMOment gaat over Anne’s stage, nieuwe baan en het studeren op TMO.

Wat heb je precies in New York gedaan?
Ik heb onderzoek gedaan naar hoe mijn stagebedrijf de marketing footprint kon verbeteren. Hierdoor kunnen zij zich beter positioneren en zich beter onderscheiden van de concurrentie.

Hoe is het om al een baan te hebben voordat je bent afgestudeerd?
Na mijn tijd in New York had ik veel vrije tijd en ik kon niet wachten om weer aan het werk te gaan. Dus ik ben erg blij met deze baan. Zeker een goed begin van mijn carrière dus.

Je bent net begonnen als sales executive bij New Market. Hoe ben je aan die baan gekomen?
Ik ben via TMO in contact gekomen met Marjolein van het recruitingbureau SEMpeople. Zij heeft TMO benaderd voor een vacature en na het sturen van mijn CV en motivatiebrief ben ik bij haar op speeddate gegaan. Dit klikte erg goed en daarna heeft zij mij aanbevolen aan New Market voor de openstaande functie. Zo kwam ik in aanmerking voor de functie sales executive.

Wat ga je precies voor werk doen bij New Market?
Ik ga de sales doen voor twee nieuwe merken bij New Market, namelijk OOF en Reiko. Voor deze merken ga ik op zoek naar nieuwe potentiële winkels. Hiervoor reis ik heel Nederland door. Daarnaast ontvang ik klanten in de showroom en onderhoud ik deze contacten. Ook houd ik mij bezig met de budgettering. Ik ben dus als het ware het aanspreekpunt rondom de sales in Nederland voor deze merken, want het zijn allebei internationale merken.

Waar kijk je het meest naar uit bij werken voor je nieuwe baan?
Dat is de variatie in het werk. Ik vind het erg leuk dat geen week hetzelfde is en dat ik elke keer weer nieuwe detaillisten ontmoet. Ik kijk uit naar het ontvangen van de nieuwe collecties en het contact met het merk wat betreft nieuwe ideeën voor de aankomende collecties. Ook het sociale aspect, namelijk het onderhouden van relaties met de klanten, lijkt mij leuk. Daarnaast mag ik ook vier keer per jaar op reis voor de nieuwe collectie presentaties. Dat is zeker ook niet verkeerd.

Wat is het belangrijkste dat je op TMO geleerd hebt?
Het leren samenwerken in projecten, want zo gaat ook op de werkvloer. Ik heb geleerd om samen te werken met veel verschillende persoonlijkheden. Daar heb je veel aan. Ook het geven en ontvangen van feedback is erg leerzaam. Het lijkt misschien soms onzin, maar zo leer je wel op welke vlakken je jezelf nog kunt ontwikkelen.

Wat is het leukste dat je gedaan hebt op TMO?
Ik vond de projecten op TMO vaak leuk, omdat je tijdens deze projecten zelfstandig kon werken en vaak zelf je tijd kon indelen. Maar het leukst is voor mij zeker de stage tijdens semester 7. Het was super leuk om in New York te wonen en werken en ik heb ontzettend genoten van mijn tijd daar. Ik vond het leuk om tijdens mijn stage mee te maken hoe het er nou echt aan toe gaat in een bedrijf na daarvoor alles geleerd te hebben uit boeken.

Wat voor advies zou je nieuwe studenten willen meegeven?
Probeer tijdens de verschillende projecten die je op TMO doet zoveel mogelijk verschillende functies uit. Doe de ene keer inkoop en de andere keer marketing. Zo kom je er goed achter wat je leuk vindt en op wat voor soort functie je dus na TMO zou willen solliciteren.

Een aanrader is ook om bijvoorbeeld in semester 6, wanneer je meer vrije tijd hebt, misschien al een of twee dagen stage te gaan lopen bij een bedrijf. Veel bedrijven vinden werkervaring ontzettend belangrijk en zo kun je tijdens het solliciteren aantonen dat je al ervaring hebt opgedaan. Dit is ook een goede manier om uit te vinden wat een bepaalde functie precies inhoudt en of je die wel of niet leuk vindt.

Daarnaast zou ik iedereen aanbevelen om stage te gaan lopen in het buitenland. Het wonen, werken en leven in een ander land voor een paar maanden is ontzettend leuk en leerzaam. Begin wel vroeg met het regelen van deze buitenlandstage. Vooral wanneer je een land kiest waarvoor je een visum nodig hebt, kan het ontzettend lang duren voordat je echt toestemming hebt om te gaan. En tot slot, geniet vooral van je tijd op TMO. Het vliegt voorbij. Succes!

Brochure
Open dag
Proefstuderen