TMOment met student Iris van Kessel

De meeste TMO’ers komen terecht in de kledingbranche; want ja, fashion … dat ís toch kleding!? Er zijn mensen die dat toch anders zien. Eén van hen is Iris van Kessel. “Interieur en lifestyle zijn óók fashion.” Daar worden we nieuwsgierig van …

Wie ben je en wat doe je?
“Ik ben Iris van Kessel, 20 jaar, en ik zit nu in mijn laatste semester van TMO. Ik doe mijn afstudeerstage bij Klerx schoenen in Waalwijk. De eerste jaren van mijn studie heb ik gewerkt bij Boudewijns schoenen in Son en Breugel. Toen ik een stageplaats moest zoeken, ben ik aan Boudewijns gaan vragen ‘wat is de beste stageplek waar ik het meeste kan leren?’. Zonder aarzelen heeft hij me toen Klerx aanbevolen en daar heb ik bepaald geen spijt van. Ik heb hier echt superveel geleerd en vind het eigenlijk jammer dat mijn stage straks is afgelopen. Vanaf week 1 mocht ik hier al een etalage ontwerpen én opbouwen voor Ligtvoet Shoes in Moergestel.”

Wat ga je na TMO doen?
“Per 1 maart 2018 begin ik met mijn eigen bedrijf! Ja, ik weet het, dat klinkt ‘te mooi om waar te zijn’, maar toch is het zo. Ik krijg de unieke kans om in mijn woonplaats Best een winkel over te nemen. De dames die Nr. 31 Wonen & Lifestyle nu acht jaar runnen, kennen mij al sinds mijn geboorte. Toen ik hoorde dat ze gingen stoppen met deze mooie zaak, aarzelde ik geen moment: ik ga proberen om de zaak over te nemen. Het is zo’n prachtige winkel; die mag niet zomaar verloren gaan. Spannend is het wel, maar ik ben er van overtuigd dat het me gaat lukken!”

Hoe heeft TMO je voorbereid?
“Ik ben vooral heel erg geïnspireerd door de leraren om een eigen onderneming te beginnen. Doordat velen van hen zelf ook uit de praktijk komen, heb ik daar een goed voorbeeld aan gehad. Door de ‘personal development’ lessen ben ik echt super gegroeid hier. Toen ik begon op TMO had ik echt nooit gedacht dat ik dit zou kunnen.”

Wat is je mooiste herinnering aan TMO?
“De projecten die je doet en waarmee je leert samenwerken onder stressvolle én leuke omstandigheden. Hierdoor zie je ook – de talenten van – je medestudenten  groeien. Verder het persoonlijke contact dat je hier hebt. De docenten zijn echt geïnteresseerd in je. Natuurlijk in je studievoortgang, maar zeker ook in zaken buiten de studie. Dat heeft me altijd heel erg goed gedaan.”

Waarom heb je ooit gekozen voor TMO?
“Toen ik enkele jaren geleden samen met mijn moeder ons nieuwe huis heb ingericht, merkte ik dat ik dat superleuk vond om te doen. Ik ben niet zo goed in wiskunde, dus binnenhuisarchitect ging hem niet worden. Van jongs af aan wilde ik ‘iets’ in de fashion, een breed terrein waar naast kleding ook schoenen, sport en interieur onder vallen. Ik ben gaan kijken naar opleidingen zoals AMFI, maar die waren me weer te creatief en specifiek; dus besloot ik naar de Open dag van TMO te gaan. Na 10 minuten was ik verkocht: hier wil ik studeren! Het kleinschalige, het persoonlijke en het feit dat het een brede opleiding is gaven de doorslag. Ik heb het hier van begin af aan naar mijn zin gehad.”

Blijf je verbonden aan TMO?
“Ja, dat ben ik vast van plan. Tijdens mijn studie heb ik regelmatig gastlessen gehad van oud-TMO’ers. Het lijkt me leuk om dit zelf ook te komen doen. Om studenten te laten zien dat als je ergens in gelooft, je het kunt bereiken,”

Wat is je advies aan huidige en toekomstige studenten?
“Denk niet ‘het is te mooi om waar te zijn’, want als je passie hebt voor iets, lukt het je. Maak goed gebruik van de personal development lessen. Leer waar je talenten liggen en ga op zoek naar je kans. Niet bang zijn, gewoon doen!”

Brochure
Open dag
Proefstuderen