Soms hangt het leven van toevalligheden aan elkaar. Rafael ging stage lopen bij stichd op aanraden van zijn vader die er een baan aangeboden had gekregen. Rafael’s stage verliep positief en het bedrijf was zeer tevreden. Helaas waren er geen passende vacatures op dat moment. Tot twee dagen voor het einde van zijn stageperiode.
Vertel eens wie je bent en wat je doet.
“Mijn naam is Rafael van Overveld, 21 jaar, en vorig jaar zomer afgestudeerd aan TMO. Sinds het einde van mijn stage werk ik als junior product manager bij stichd voor de merken PUMA en HEAD. De meeste mensen hebben waarschijnlijk nog nooit van stichd gehoord. Het is een licentie houdend bedrijf dat producten maakt voor grote (sport)kledingmerken. Ik werk op het hoofdkantoor in Den Bosch, maar we hebben verkoopkantoren over de hele wereld. De voertaal bij ons is Engels.
Waarom heb je gekozen voor dit bedrijf?
Dat is eigenlijk wel een leuk verhaal. Mijn vader had bij stichd een baan aangeboden gekregen, maar bij nader inzien bleek het bedrijf niet bij hem te passen. Ik zocht een stagebedrijf en mijn vader dacht dat dit wel iets voor mij zou kunnen zijn. Ik heb een sollicitatiebrief gestuurd en werd aangenomen als stagiair bij de afdeling product management. Ik vind het een mooi bedrijf en voel me er helemaal thuis. Ik wilde er heel graag blijven werken na mijn studie en had het geluk dat er op het laatste moment een vacature vrij kwam op dezelfde afdeling als waar ik mijn stage had gelopen.
Wat zijn je taken als junior product manager?
Ik ben verantwoordelijk voor de sportmerken PUMA en HEAD. Een van mijn taken is het analyseren van de verkoop- en inkoopcijfers. Ik heb dagelijks contact met onze salesmensen over de hele wereld. Daarnaast heb ik veel contact met de afdeling design & development. Ik zorg ervoor dat als sales bijvoorbeeld een bepaald product wil, ik dit communiceer met design & development. Ook communiceren wij op onze afdeling met de mensen van sales over hoe het gaat met de verkopen. Als een klant (retailer, red) een bepaald exclusief product wil, bespreek ik samen met het team wat de mogelijkheden zijn.
Wat heb jij met mode?
Ik ben eigenlijk altijd wel bezig met het volgen van de laatste trends. Zelf koop ik vooral vintage om zo mijn steentje bij te dragen aan het milieu.
Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?
Het meeste heb ik geleerd van de projecten. Daarmee krijg je een goed beeld van hoe het binnen een groep werkt. Je hebt te maken met nieuwe mensen die nieuwe ideeën inbrengen en daar heb je dan mee te dealen. Ik probeerde altijd wel de leiding te nemen. In mijn dagelijks werk moet ik met verschillende afdelingen samenwerken en dat heb ik geleerd tijdens de projecten op TMO. De docenten konden hun lessen altijd goed onderbouwen, omdat ze zelf uit de praktijk komen. Dat heb ik als heel prettig ervaren. Verder blijken de productlessen achteraf voor mij het meest waardevol te zijn geweest. Als productmanager heb je immers te maken met zaken als stoffen, garens en breisels. En hoewel statistiek niet mijn meest favoriete vak was, heb ik er nu heel veel aan; ik werk dagelijks in Excel en dat heb ik geleerd bij dit vak.
Wat is je leukste herinnering aan TMO?
Dat is de Trend Expo. Het samen op een heel creatieve manier een expositie realiseren, vond ik erg leuk. Helaas heb ik het grootste deel van mijn studie op TMO in coronatijd gedaan. Tentamens doen en je klasgenoten ‘ontmoeten’ via een scherm vond ik niet echt leuk. Toch ben ik wel lid geweest van studentenvereniging Changeant en ben ik zelfs voorzitter geweest. Ik houd ervan om bezig te zijn met verschillende dingen en wist toen al dat ik later graag een leidinggevende functie wilde hebben. In mijn functie als voorzitter heb ik veel kennis opgedaan over hoe je mensen moet aansturen. Ook heb ik time management geleerd; dat moest wel met én studie én studentenvereniging én twee dagen in de week werken. Toen ik op TMO begon was ik pas 16 en ik kan wel zeggen dat TMO me gevormd heeft. Vooral de personal development lessen hebben hier aan bijgedragen.
Waarom heb je destijds eigenlijk gekozen voor TMO?
Het was heel lastig voor mij om een keuze te maken. Een goede vriendin adviseerde me om een open dag op TMO te bezoeken. Dat was een uitstekend advies. Toen ik na de open dag naar huis reed met mijn moeder zei ik onderweg al dat ik hier wilde gaan studeren. Niet alleen de kleinschaligheid sprak me aan, maar vooral ook de sfeer en de openheid van de studenten die je te woord stonden.
Wat zou jij doen als je nu 16 was en een keuze zou moeten maken voor een vervolgopleiding?
Ik zou zo wéér TMO doen! Het is een uitdagende studie, maar ik had het nooit willen missen. De kennis die je opdoet, de vriendschappen die je er sluit en de studentenvereniging: ik heb het allemaal als heel positief ervaren.”