TMOment met Fleur Kersten vanuit standplaats Bali

Fleur Kersten Oud TMO-Student

Fleur wijkt graag af van de gebaande paden. Geen wonder dat ze besloot om samen met haar beste vriendin, binnen een jaar na haar afstuderen op TMO, een one way ticket te boeken naar Bali en daar een eigen bedrijf te starten.

Wie is Fleur?

“Mijn naam is Fleur Kersten (23) en ik heb sinds oktober 2022, samen met Delphine Mansour, een eigen bedrijf in webdesign & development op Bali.

Waarom ben je vertrokken naar Bali?

Ik had een prima baan en zelfs een contract aangeboden gekregen bij WE Fashion, waar ik ook met plezier stage had gelopen. Toch kriebelde het om te gaan reizen én om iets op te zetten voor mezelf. Ik besprak mijn – toen nog vage – plannen met Delphine die op dat moment haar studie Ondernemerschap en Retailmanagement aan het afronden was. We besloten samen om een enkele reis Bali te boeken. Uiteindelijk zijn we in oktober ons bedrijf gestart en in november vertrokken. We zitten hier in een heel creatieve omgeving en willen er voorlopig blijven wonen.

Je hebt gekozen voor webdesign & development. Vertel!

We hebben er best even over gedaan om te beslissen wat voor soort onderneming we zouden beginnen. We wilden graag ons geld gaan verdienen met iets waar onze interesse lag en waarmee we de mogelijkheid hadden om op afstand te werken. Het werd webdesign & development voor kleine bedrijven en zzp’ers: New Wave Agency. Hier op Bali wemelt het van de internationale bedrijfjes, dus potentiële klanten genoeg. Natuurlijk zijn er veel meer bedrijven die webdesign aanbieden, maar wij onderscheiden ons doordat we heel transparant en toegankelijk voor kleine bedrijven zijn. De meeste van dit soort agencies zijn duur en onpersoonlijk. Een voordeel is misschien ook dat we twee vrouwen zijn en uit Europa komen; dat schept vertrouwen. Doordat we allebei een businessopleiding hebben afgerond, zijn we in staat om op een dieper niveau met de klant mee te denken en haar of zijn vraag te benaderen vanuit een commercieel oogpunt.

Wat zijn zoal je taken in een eigen bedrijf?

Het leuke is dat je in wezen alles zelf doet; in mijn geval dan samen met mijn beste vriendin en zakenpartner. Als startende ondernemer kom je alle facetten van ondernemen tegen. En weet je wat nou zo mooi is? Dat heb ik allemaal in die drieënhalf jaar op TMO voorbij zien komen: financiën, marketing, social media, klantcontacten, het analyseren van trends, design, enzovoort.

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?

Ik ben natuurlijk niet direct met mode bezig, maar toch heeft TMO mij absoluut voorbereid op wat ik nu doe. Ga maar na, het opbouwen van een website kun je gerust vergelijken met het samenstellen van een collectie. Je moet samen met de klant zaken bespreken als ‘wie zijn wij als merk’ en ‘welke kleurstellingen passen daarbij’. Het analyseren van behoeftes, het hele marketingaspect, de manier van communiceren en het creëren van een visuele identiteit zijn allemaal zaken die ik op TMO heb geleerd.

Wat is je leukste herinnering aan TMO?

De enthousiaste docenten die met passie over hun vak vertellen. Je begrijpt de lesstof veel eerder en beter doordat zij het overbrengen met al hun ervaring uit de branche. Verder is het heel fijn dat alle studenten op TMO er voor hetzelfde doel zitten. Je begrijpt elkaar en kunt met iedereen sparren.

Waarom heb je destijds gekozen voor TMO?

Eigenlijk wilde ik na de havo eerst vwo doen en dan naar de universiteit. Dat heb ik uiteindelijk niet gedaan, want ik ben praktisch ingesteld. Ik ben toen gaan kijken welke opleidingen er in februari startten en kwam toen uit bij TMO omdat ik wel het idee had dat mijn creativiteit hier goed tot uiting kon komen. Ik was altijd wel met kleding bezig en kom uit een ondernemersfamilie, dus het klopte opeens allemaal. Op de Open dag heb ik me meteen ingeschreven. Het was direct duidelijk wat ik er ging leren; dat werd goed uitgelegd. De kleinschaligheid en de persoonlijke begeleiding vond ik erg prettig. De opleiding is heel breed en je kunt er later nog alle kanten mee op. Zoals je aan mij ziet hoeft dat niet per definitie de modebranche te zijn, hoewel ik dat zeker op termijn niet uitsluit.

Wat zou jouw tip zijn voor huidige of toekomstige studenten?

Probeer alles uit TMO te halen wat ze te bieden hebben. Ontdek waar je interesses liggen; de lessen personal development helpen je daar goed bij. Benut je tijd goed en bedenk altijd: de docenten zijn er voor jóu. En als je graag wilt ondernemen: doe het! Waag die sprong in het diepe. Het gaat lukken!”

Meer TMOment? Lees het verhaal van Sam Rine. Na zijn stage kwam hij in dienst bij In Gold We Trust en is nu verantwoordelijk voor de e-commerce. 

Brochure
Open dag
Proefstuderen