TMOment met Carmen Baas

TMO’ers vinden over het algemeen voor, direct of vrij snel na hun afstuderen een baan. Soms past deze meteen als een jas, soms blijkt na een poosje dat een ander bedrijf nog nét wat beter past. Zo ook bij Carmen, die nu helemaal op haar plek zit.

Wie ben je en wat doe je?
“Mijn naam is Carmen Baas, 23 jaar, en ik ben in 2017 afgestudeerd aan TMO. Sinds vier maanden werk ik bij NP Fashion waar ik verantwoordelijk ben voor het gehele productieproces van de schoenen en accessoires van Nikkie. Hieronder vallen de drie merken Nikkie, Nik&Nik en Fifth House. Vanaf het punt dat de designers de  materialen hebben uitgezocht en het eerste sample goedgekeurd hebben, volg en controleer ik alles van de productie. Zo check ik bijvoorbeeld de pasvorm, de kwaliteit van de materialen en van het uiteindelijke product. Je moet met zoveel dingen rekening houden, ook zaken waar je niet zo snel bij stilstaat. Zo test ik bijvoorbeeld of de gaatjes in een riem zó gemaakt zijn dat ze niet te snel gaan uitrekken.

Wat heb je sinds TMO gedaan?
Na mijn afstuderen ben ik meteen begonnen bij Omoda. Ik had echt zin om aan de slag te gaan en alles wat ik geleerd had op TMO in de praktijk te brengen. Ik heb bij verschillende bedrijven gesolliciteerd, omdat ik graag ergens wil werken waar ik een goede klik mee heb. Bij Omoda had ik dat. Na een jaar ben ik overgestapt naar een lingeriemerk maar vrij snel bleek dat de juiste klik er niet was. Wel heb ik er veel geleerd, want ik deed daar zowel de inkoop als productie en ben daardoor dieper in het hele proces kunnen duiken.

Waarom gekozen voor NP Fashion?
Om eerlijk te zijn, werd ik via LinkedIn benaderd door Nikkie Plessen. Eerst dacht ik ‘is dit écht?!’; zo verbaasd en verrast was ik erdoor. Het bleek allemaal echt te zijn en toen is het heel snel gegaan. Ik ben ervan overtuigd dat de combinatie TMO en LinkedIn echt deuren voor je opent. Ik heb het hier super naar mijn zin. Het is een jong bedrijf met leuke collega’s waar iedereen nog kan groeien. Naast het productieproces ondersteun ik ook de inkopers van alle drie de merken van Nikkie.

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?
Doordat het zo’n brede opleiding is en je zoveel uiteenlopende vakken krijgt, vormt het een prima basis. Je leert van alle aspecten de voornaamste zaken en weet dus van alles wel wat af. Je komt daardoor nooit echt voor verrassingen te staan. Zo heb ik nu bijvoorbeeld veel aan de lessen over stoffenkennis, waarin ik heb geleerd hoe je naar stoffen moet kijken en wat de eigenschappen van al die verschillende stoffen zijn.

Leukste herinnering TMO?
Ik heb er sowieso superleuke vriendinnen aan overgehouden! Verder vond ik het inkoopproject, waarbij we een fabriek in Istanbul bezochten heel erg leerzaam. Je krijgt dan echt een goed idee van hoe alles in de productiepraktijk eruitziet. Ook het met een grote groep neerzetten van een tof idee voor het Trend Event is me bijgebleven. Ik had opeens heel veel geld op ‘mijn’ rekening staan en besefte daardoor hoe het werkt met geldstromen in een bedrijf.

Ben je nog verbonden aan TMO?
Helaas op dit moment niet. Ik zou het wel leuk vinden om leerlingen te woord te staan op een open dag, maar het is er wegens tijdgebrek gewoon nog niet van gekomen. Indirect ben ik nog wel met TMO verbonden want ik woon met twee TMO-vriendinnen in een huis. Heerlijk om ’s avonds je verhaal te kunnen doen bij mensen aan wie je niets hoeft uit te leggen!

Waarom heb je destijds gekozen voor TMO?
Op mijn middelbare school hadden we een boekje met allerlei vervolgstudies en daar zag ik TMO tussen staan. Ik wilde heel graag iets in de mode doen, maar niet iets creatiefs. Dat is precies wat TMO biedt. Na een bezoek aan de open dag waren mijn laatste twijfels weg.

Zijn je verwachtingen uitgekomen?
Zeker! Ik vond het best spannend dat ik op kamers moest op mijn 17e. Ik ben in Doorn gaan wonen en meteen lid geworden van studentenvereniging Changeant. Dat was een goede beslissing. Ik woonde in Chateau met acht andere meiden uit verschillende semesters die je altijd dingen kon vragen over iets dat zij al hadden gehad in een vorig semester.
De verwachtingen over de docenten zijn wat mijn betreft ook uitgekomen. Ze zijn stuk voor stuk heel erg betrokken bij de studenten en ze brengen geweldig waardevolle kennis mee doordat ze zelf uit de fashionpraktijk komen.

Heb je nog een advies voor huidige studenten of net afgestudeerden?
Van een voormalig manager heb ik geleerd: ‘Nee heb je, ja kun je krijgen.’ Aan die uitspraak heb ik zelf heel veel gehad. Wees niet bang om vragen te stellen. Wees niet bang om iets te vragen waarvan je misschien vooraf denkt dat ‘het toch wel niet zal kunnen’. Toen ik mijn stage had afgerond bij Gerry Weber, vroeg ik of ik daar mocht blijven werken. Helaas was er op dat moment geen plaats, maar ik heb door die vraag te stellen wél een positieve indruk van mezelf achtergelaten.”

Brochure
Open dag
Proefstuderen