TMOment Jelle Bronda vanuit Florence

Hij heeft zijn zinnen gezet op een baan bij ‘het allermooiste merk herenkleding’ in Italië. Geen eenvoudige opgave, want daar kom je niet zomaar binnen. Nu volgt Jelle een master in Florence, dicht bij het vuur van zijn geliefde bedrijf, en is hij er bijna binnen.

Wie ben je en wat doe je?
“Ik ben Jelle Bronda, in februari 2022 afgestudeerd van TMO en ik volg momenteel een master Fashion brand management aan Polimoda in Florence.

Wat heb je sinds TMO gedaan?
Na mijn afstuderen heb ik eerst een half jaartje gewerkt om wat geld te sparen voor mijn masterstudie. Want ja, zo’n studie moet wel betaald worden.

Wat heb jij met mode?
Van jongs af aan heb ik een liefde voor mooie pakken. Mijn vader nam me wel eens mee naar een ‘pakken-party’. Die werd gehouden bij een iemand thuis die dan een kleermaker liet komen. Ik vond het toen al leuk om stoffen uit te kiezen en te bedenken wat voor knoop erbij moest. Daar is het zaadje geplant, denk ik. Niet verwonderlijk dat ik mijn stage voor TMO heb gelopen bij New Tailor. Ik ben nou eenmaal gek op maatpakken.

Waarom ben je gaan doorstuderen in Florence?
Al heel lang heb ik de droom om ooit te gaan werken bij Brunello Cucinelli. Tijdens mijn studie heb ik hen aangeschreven, maar ik kreeg helaas geen reactie uit Italië. Misschien dat ze TMO daar nog niet zo goed kennen. Als het niet linksom kan, dan maar rechtsom, dacht ik en dat bracht me op het idee om een master te gaan doen in Italië. Ik heb gekozen voor Polimoda in Florence omdat het één van de beste scholen op het gebied van fashion is in Italië. Ik ben ook bij andere scholen gaan kijken, maar Polimoda sprak me direct aan. Het is net als TMO een kleinschalige school waar docenten en studenten elkaar kennen. Dat voelt vertrouwd.

Hoe heb je je voorbereid op je verblijf in Florence?
Polimoda heeft een goede relatie met een makelaar in Florence. In maart ben ik op eigen gelegenheid bij die makelaar langsgegaan en ze hadden meteen een goede kamer voor me. Ik zit hier nu met twee huisgenoten die ook op Polimoda zitten en met wie ik de keuken deel. Wat dat betreft lijkt het veel op het leven in Doorn. Elke week heb ik naast mijn studie Italiaanse les. Dat is nodig, want ze spreken hier bij een bedrijf echt geen Engels.

Wat wil je gaan doen als je je master hebt behaald?
Mijn absolute droom is om in het style team te komen van Brunello Cucinelli. Dit team bedenkt de hele collectie; een mix van design, styling en marketing. Maar ik snap ook wel dat ik daar niet meteen terechtkom. Ik zou het super vinden als ik kan beginnen met een stage bij de afdeling visual merchandising, dat raakvlakken heeft met styling. Ik heb goede hoop dat dat gaat lukken, want de school heeft goede contacten met het merk en helpt me langs alle kanten om mijn doel te bereiken. Brunello Cucinelli is niet alleen een bijzonder merk omdat ze de mooiste herenkleding maken. Hun filosofie spreekt me ook enorm aan. De eigenaar wil naast mooie dingen maken, ook iets teruggeven aan de omgeving. Hij heeft het dorp Solomeo, dat diverse middeleeuwse gebouwen kent, volledig gerestaureerd. De gehele kledingproductie vindt plaats in dit dorp en zo ongeveer alle inwoners werken voor het bedrijf. Vroeger dacht ik dat ik vooral heel gelukkig zou worden als ik rijk zou zijn. Nu vind ik het belangrijker om mijn doel te behalen dan om veel geld te verdienen.

Hoe heeft TMO je voorbereid op de masterstudie die je nu doet?
Op TMO heb ik een brede basiskennis gekregen van de modebranche en die heb je bij Polimoda echt wel nodig. Sommige van mijn studiegenoten hebben bijvoorbeeld kunstgeschiedenis gestudeerd en hebben af en toe geen idee waar het over gaat. Wat ik hier bij het vak supply chain krijg, is zo’n beetje drieënhalf jaar TMO samengevat. Dat is voor mij echt herhaling, maar dat vind ik niet erg. Op het vlak van persoonlijke ontwikkeling heb ik – achteraf – heel veel gehad aan de leerlijn Personal Development op TMO. Tijdens mijn studie vond ik het verschrikkelijk, want je wordt gedwongen om hele verhalen over jezelf te schrijven waar je op dat moment van denkt ‘wat moet ik er mee’..

Wat is je leukste herinnering aan TMO?
Het sociale leven in Doorn. Ik heb het geluk dat ik vrij makkelijk kan leren en had dus veel tijd om me op sociaal vlak te ontwikkelen. Aanvankelijk woonde ik nog thuis, maar na een half jaartje ben ik toch in Doorn komen wonen. Ik ben lid geworden van de studentenvereniging en van het dispuut Panino Moda, waar ik vrienden voor het leven heb gemaakt. Onlangs was er een modebeurs hier in Italië waar veel oud-TMO’ers komen en enkele mannen van mijn dispuut mij ook hebben geholpen om mijn droom een stapje dichterbij te krijgen. Verder zit mijn vriendin op dit moment nog op TMO.

Waarom heb je destijds eigenlijk gekozen voor TMO?
Na de havo en het vwo ben ik aan een universitaire studie Economie begonnen, want ik dacht dat ik dan veel geld kon gaan verdienen. Na een paar maanden kwam ik erachter dat ik daar niet gelukkig van werd. Daarop ben ik een jaar vrijwilligerswerk gaan doen in de townships van Kaapstad. Daar heb ik gezien hoe gelukkig je kunt zijn zonder al te veel middelen. Een goede vriend van onze familie had allang door dat ik geknipt zou zijn voor TMO. Op zijn aanraden heb ik toen de knoop doorgehakt. Ik heb er een mooie tijd gehad.

Heb je nog tips voor huidige studenten of scholieren die zoeken naar een vervolgopleiding?
Blijf dicht bij jezelf. Doe de dingen die je leuk vindt. Als dat mode is, ga dan naar TMO, als dat putjesscheppen is, wordt dan vooral putjesschepper. Welke droom je ook hebt, ga hem achterna!”

 

 

Brochure
Open dag
Proefstuderen