TMO-studenten Chiara Mares en Amber Janssens stortten zich voor hun afstudeeronderzoek op een actueel vraagstuk: hoe haal je kledingproductie weer dichter bij huis? Samen met NewTexEco onderzochten ze kansen en drempels rondom nearshoring in de mode-industrie. Hun onderzoek mondde uit in Supply Match, een slimme app die merken helpt de overstap naar lokale productie te maken.
Voor wie hebben jullie het onderzoek uitgevoerd?
“Wij hebben het onderzoek uitgevoerd in samenwerking met NewTexEco. Zij benaderden ons met een actueel en relevant vraagstuk: hoe kunnen we kledingproductie terughalen uit het Verre Oosten naar (bij voorkeur) Nederland?”
Kunnen jullie meer vertellen over de inhoud van jullie onderzoek?
“Ons onderzoek richtte zich op de mogelijkheden en belemmeringen rondom nearshoring in de mode-industrie. We onderzochten hoe kledingmerken en producenten gestimuleerd kunnen worden om hun productie dichter bij huis te halen. Dit deden we via deskresearch, interviews met experts en gesprekken met verschillende modebedrijven. Op basis daarvan ontwikkelden we een oplossing die bedrijven helpt om de overstap naar nearshoring te overwegen en daadwerkelijk uit te voeren.”
Welk product hebben jullie opgeleverd?
“Op basis van ons onderzoek hebben we Supply Match ontwikkeld: een matchmaker-app die modemerken en producenten ondersteunt bij de stap naar nearshoring. De app bevat een beslisfunctie die aangeeft of nearshoring op dit moment haalbaar is voor een bedrijf. Is dat het geval, dan worden er meteen passende productiepartners voorgesteld. Zo niet, dan ontvangt het bedrijf een rapport met concrete suggesties om nearshoring in de toekomst mogelijk te maken.”
Wat hebben jullie geleerd tijdens dit onderzoekstraject?
“We hebben ontzettend veel geleerd, zowel inhoudelijk als op persoonlijk vlak. We ontdekten hoe complex de modeketen is en hoeveel factoren een rol spelen bij productie in eigen land. Daarnaast merkten we hoe belangrijk het is om kritisch te blijven denken, goed samen te werken en feedback steeds weer om te zetten in verbeteringen.”
Wat vonden jullie het leukste om te doen?
“Het leukste vonden we het om onze onderzoeksresultaten te vertalen naar een concrete en innovatieve oplossing. Het ontwikkelen van Supply Match was een creatief en strategisch proces waarin alles samenkwam: de theorie, de praktijk en onze eigen ideeën.”
Hebben jullie nog een tip voor TMO-studenten die volgend jaar een scriptieonderzoek gaan doen?
“Zorg dat je een onderwerp kiest dat je echt interesseert en inspireert. Dat maakt alles leuker én makkelijker! Denk daarnaast goed na over met wie je samenwerkt. Het zijn intensieve weken waarin je veel tijd met elkaar doorbrengt, dus een goede samenwerking is echt belangrijk voor een succesvol traject. En tot slot: maak gebruik van de kennis van experts en je begeleiders. Hun input kan je onderzoek echt naar een hoger niveau tillen.”