“Alles wat ik leer bij TMO, zie ik terug op de werkvloer” – Julia over haar bijbanen in de fashionwereld
Julia van Beek (21) zit inmiddels in semester 5 van haar studie aan TMO Fashion Business School. Ze woont op kamers in Doorn, op vijf minuten fietsen van de campus. “Ideaal,” noemt ze het zelf. Terwijl ze hard werkt aan haar laatste project vóór de zomervakantie – het bedenken van een innovatief businessconcept – combineert ze haar studie al jaren met een bijbaan in de fashion. Eerst bij NIKKIE, binnenkort start ze bij JOSH V. Hoe combineert ze dit met haar studie? En wat leert ze in de winkel én in de collegebanken?
“Ik zit in de eindfase van mijn studie, maar ik leer nog elke dag; óók op de werkvloer.”
“Ik zit nu in semester 5 en werk aan mijn laatste project voordat ik aan mijn scriptie begin. Met mijn groep ontwikkelen we een innovatief businessconcept, iets wat écht waarde toevoegt aan de fashionindustrie. We zitten nu midden in de onderzoeksfase: brainstormen, deskresearch, veldonderzoek. Binnenkort presenteren we ons concept en horen we of we door mogen naar de volgende fase.”
Retailervaring als verlengstuk van de opleiding
Naast haar studie is Julia al lange tijd werkzaam in de fashionretail. Eerst bij NIKKIE, straks bij JOSH V. Wat ze leert op TMO, herkent ze meteen in de praktijk. “Tijdens het vak Recht in semester 2 leerde ik over consumentenrechten, bijvoorbeeld het verschil tussen een aankoop in de winkel en online. Bij NIKKIE krijgen klanten na aankoop geen geld terug, maar een cadeaubon. Sommige klanten begrijpen dat niet en worden daar boos om. Dankzij de kennis van TMO kon ik rustig uitleggen waarom dat juridisch klopt. Het leuke is: mijn collega’s wisten dit niet, dus ik kon het ook aan hen uitleggen. Dat is precies waarom ik deze combinatie zo waardevol vind.”
“De winkel is de plek waar theorie en praktijk samenkomen”
Volgens Julia is de winkelvloer dé plek om te ontdekken hoe de theorie uit de collegebanken zich vertaalt naar echte situaties. “Op TMO leer je alles over de fashion business: van marketing tot supply chain en van trends tot consumentengedrag. In de winkel zie je dat allemaal gebeuren. Je ziet wat klanten aanspreekt, wat ze uit het rek pakken, hoe ze reageren op prijs, presentatie, pasvorm of duurzaamheid. Die inzichten neem ik weer mee naar mijn projecten op school.”
Meer zelfvertrouwen door kennis
Een ander voordeel van haar TMO-achtergrond? De kennis die ze opdoet, zorgt voor zelfvertrouwen. “Neem bijvoorbeeld het vak modematerialen. Ik weet nu welke stoffen geschikt zijn voor welk seizoen of type klant. In de zomer adviseer ik klanten bijvoorbeeld om te kiezen voor linnen of katoen; lekker luchtig. Zo kun je écht advies geven dat verder gaat dan alleen ‘dit is leuk’. En klanten waarderen dat. Maar ik weet ook: je moet commercieel blijven. Dus het is altijd balanceren tussen advies geven en het merkbelang vooropstellen.”
Duurzaamheid: van theorie naar bewustwording
Duurzaamheid is een thema dat veel aandacht krijgt op TMO en volgens Julia is dat echt nodig. “In de praktijk zie ik dat collega’s die deze opleiding niet hebben gevolgd, nauwelijks bezig zijn met duurzaamheid. En veel klanten ook niet. Dat vind ik wel een gemiste kans. In mijn huidige project kijk ik hoe je klanten wél bewust kunt maken van duurzame keuzes. Wat prikkelt hen? Hoe kun je duurzaam gedrag stimuleren, zonder dat het commercieel onaantrekkelijk wordt?”
“Een bijbaan helpt je ook ontdekken wat je wél of juist níet wil”
Voor Julia is het duidelijk: een bijbaan in de fashion is niet alleen waardevol, maar eigenlijk onmisbaar tijdens je studie. “Zeker in de retail leer je enorm veel. Je krijgt inzicht in hoe het werkt op de vloer, je leert klantgericht denken én je ziet de praktijk van alle theorie uit de lessen. Bovendien helpt het je ontdekken wat je zelf belangrijk vindt. Wil je later inkoop doen? Styling? Marketing? Of misschien iets heel anders? In de winkel ontdek je waar je blij van wordt en ook waar je juist energie op verliest.”
Haar advies aan twijfelende studiekiezers? “Gewoon doen.”
Voor studiekiezers die twijfelen of een bijbaan combineren met TMO haalbaar is, heeft Julia een helder antwoord: “Zeker doen! Natuurlijk moet je het goed plannen, maar het is zó waardevol. En als het niets voor je blijkt te zijn, weet je dat ook meteen. Maar als je het wél leuk vindt, geeft het je echt een voorsprong, zowel tijdens je studie als daarna.”