TMOment Marije Brooijmans | WE Fashion

TMO-studenten hebben vaak internationale ambities. Zo ook Marije Brooijmans. Marije liep stage in Shanghai en kreeg de internationale kriebels zó te pakken dat ze koos voor een internationale baan en nu als inkoper voor WE Fashion de hele wereld over reist.

Kun je jezelf even voorstellen?
‘Ik ben Marije Brooijmans en ik ben sinds 3,5 jaar werkzaam voor WE Fashion als inkoper op de kidsafdeling.’

 Wat heb je na  TMO gedaan? Hoe ben je bij WE Fashion terechtgekomen?
‘Na mijn afstuderen ben ik eerst gaan reizen door Azië met een vriendin. Bij terugkomst ben ik direct op zoek gegaan naar een baan in de richting van inkoop. Aangezien ik in het begin van mijn TMO-tijd bij WE Fashion had gewerkt in de winkel, was ik al bekend met dit bedrijf. Toen ik een vacature als inkoopassistent voorbij zag komen, heb ik meteen gesolliciteerd. Met succes, want inmiddels zijn we alweer 3,5 jaar verder en heb ik mezelf kunnen ontwikkelen tot Inkoper bij WE Fashion.’

 Wat zijn jouw taken?
‘Mijn taken zijn divers, maar mijn voornaamste taak is om met de designer een collectie samen te stellen. Hierbij lever ik vooral commerciële input aan, waarbij ik de resultaten van vorig jaar en de trends van nu meeneem. De designer laat tegelijkertijd zijn creatieve blik hier weer op schijnen, zodat wij samen een goede collectie kunnen voorstellen aan het management. Als deze vervolgens is goedgekeurd, ga ik aan de slag om deze collectie in te kopen.

Daarnaast bezoek ik regelmatig beurzen, fabrieken en heb ik dagelijks contact met leveranciers. En ook onderhandelen over de prijzen hoort bij mijn takenpakket. Dit is sinds de coronaperiode, de stijgende energieprijzen en alle andere gebeurtenissen in de wereld soms best een uitdaging, want de prijzen veranderen daardoor per dag.’

Vertel eens wat over die inkoopreizen
‘Omdat ik verantwoordelijk ben voor de geweven collectie van WE kids ga ik regelmatig op reis. Twee keer per jaar bezoek ik onze leveranciers in India en gaan we een paar keer per jaar inspiratieshoppen in bijvoorbeeld Parijs, Barcelona, Londen of Milaan. Twee maanden geleden nog ben ik samen met de designer op inkoopreis naar India geweest. Dit was een supergave reis, waarbij ik naast de vele fabrieksbezoeken ook helemaal ondergedompeld werd in de Indiase cultuur. Door de goede band die wij inmiddels met onze leverancier hebben opgebouwd, mochten we mee als gast naar een traditionele Indiase bruiloft. Dat was ontzettend gaaf. ’

Komen er nog reizen aan?
‘Ja, op de planning voor dit jaar staan twee reizen naar India en trips naar Barcelona en Milaan. Naar die laatste steden gaan we voornamelijk heen om inspiratie op te doen voor de nieuwe collecties. Het is belangrijk om te zien wat er in de markt speelt en wat de  concurrenten doen.’

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?
‘TMO heeft mij geholpen om een goede basis te leggen voor mijn verdere carrière. Ik zie in mijn werk veel dingen terugkomen die ik op TMO geleerd heb. Eigenlijk komen alle lessen die ik heb gehad wel van pas. Daarnaast heeft de productiereis naar Servië en mijn stage in Shanghai mij een mooi inkijkje gegeven in de productieprocessen binnen de fashionbranche. Deze ervaringen hebben mij nog meer doen beseffen dat ik later de inkoop-/productiekant op wilde gaan.’

 Wat is leukste herinnering aan TMO?
‘Dat zijn er heel veel, maar als ik toch moet kiezen is dat mijn stage in Shanghai. Toen ik in mijn eentje in het vliegtuig ernaartoe zat dacht ik:  “waar ben ik aan begonnen?”. Gelukkig heeft het heel goed uitgepakt. Ik had een gave, leerzame stage en heb er leuke mensen ontmoet.  Naast mijn dagelijkse stagewerkzaamheden op kantoor, heb ik ook veel fabrieken bezocht, werkte ik aan mijn afstudeeronderzoek en leerde ik Mandarijn. Natuurlijk was er ook tijd voor ontspanning, in het weekend maakte ik veel lol.  In die 5,5 maand heb ik enorm veel geleerd en mezelf ontwikkeld, waar ik tot op de dag van vandaag veel aan heb.’

Waarom heb je destijds eigenlijk gekozen voor TMO?
‘Ik wilde graag een economische opleiding gaan doen en daarnaast heb ik mode altijd erg leuk gevonden. Dus toen ik in mijn zoektocht TMO tegenkwam, was de keuze snel gemaakt.’

In welke mate ben je nog verbonden aan TMO?
‘Ik heb een vriendinnengroep aan TMO overgehouden die ik nog wekelijks zie.  Ondanks dat we ver van elkaar vandaan wonen, weerhoudt ons dat niet om af te spreken. Daarnaast kom ik in mijn werk nog regelmatig TMO‘ers tegen.’

Wat zou jouw tip zijn voor huidige studenten?
‘Grijp elke kans die je krijgt aan, werk hard en ga stage lopen in het buitenland. Een stage helpt je niet alleen om jezelf op professioneel vlak te ontwikkelen, maar ook op persoonlijk vlak. Doen dus!’

 

 

 

Brochure
Open dag
Proefstuderen