TMOment Analy Schoots | Shakin’ up the fashion industry

Als je duurzaamheid kiest als afstudeeronderwerp ligt het voor de hand dat je die duurzaamheid ook in je latere werk terugziet. Analy Schoots koos heel bewust voor haar stage bij Kings of Indigo omdat zij met haar neus dicht op een duurzaam productieproces wilde zitten. Dit jaar lanceerde Analy haar eigen – duurzame – merk Shake Your Wave. En daar willen we álles over weten!

Wie ben je en wat doe je?
‘Ik ben Analy Schoots, 22 jaar en in februari afgestudeerd na een stage op het gebied van productie en CSR (corporate social responsibility, red.) bij Kings of Indigo. Kings of Indigo heeft een grote focus op duurzaamheid wat ik erg belangrijk én leuk vind. Tijdens mijn stage heb ik ontzettend veel geleerd over onder andere duurzame productie. Ik heb mijn stage heel bewust gekozen omdat ik wist dat ik er veel aan zou hebben bij de lancering van mijn eigen merk Shake Your Wave.

Vertel eens over het bedrijf
Het heet Shake Your Wave en het is een sustainable swim- en surfwear label. Alle producten zijn gemaakt van 100% gerecyclede materialen. Van de cutting waste – het snijafval van de stoffen – laten we scrunchies (haarelastieken) maken. De verpakkingen maken we zelf, en zijn volledig gerecycled en herbruikbaar. Van oude en beschadigde surfkites maken wij herbruikbare tasjes waar we de bikini’s in verpakken. Het is ons doel om zo weinig mogelijk afval te produceren.
Waar de naam vandaan komt? Shake staat voor het opschudden van de mode-industrie en Wave voor onze passie voor surfen. Ons doel is om de hoeveelheid plastic in de oceaan te verminderen en bewustwording te creëren. We willen bovendien duidelijk maken dat sustainable swimwear ook fashionable en sexy kan zijn.

Wanneer ben je met eigen merk begonnen?
De opstart van Shake Your Wave liep deels parallel met mijn afstuderen. In januari hebben we het bedrijf officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel maar daarvoor was ik al bezig met bijvoorbeeld het zoeken naar leveranciers. Tegelijkertijd was ik ook aan het nadenken over een masterstudie maar dat plan heb ik even geparkeerd. Ik ga nu eerst fulltime aan het bedrijf werken samen met mijn oudste zus. Zij heeft een master in marketing en ik heb ervaring in modeproductie. We vullen elkaar perfect aan.

Waar verkopen jullie Shake Your Wave?
We hebben onze eigen website www.shakeyourwave.com en we zijn actief op Instagram, Facebook en LinkedIn. Daarnaast hebben we een samenwerking met een winkel op Bonaire, waar we een tijdje zijn geweest om de bikini’s te testen en beeldmateriaal te schieten. We hebben er tijdens ons verblijf veel mensen leren kennen, waaronder de eigenaar van een hippe conceptstore die 17 juli is geopend. Hij wilde graag onze items inkopen. Ook zijn we in contact met een fysiek verkooppunt in Nederland, maar daarover kunnen we nu nog niets verklappen.

Hoe heeft TMO je voorbereid op ondernemerschap?
Sowieso wordt ondernemerschap op TMO erg gestimuleerd. Ik heb veel ondernemers gezien op school. Niet alleen docenten, maar ook oud-studenten die gastcolleges kwamen geven of bijvoorbeeld de aftrap van businessprojecten verzorgden. Voor Shake Your Wave heb ik ontzettend veel gehad aan de vakken binnen Fashion Products & Production, en de businessprojecten die gerelateerd waren aan duurzaamheid. Ik heb hier veel kennis opgedaan over duurzamere alternatieven, maar ook over de niet-duurzame kant van de mode-industrie. Daar is toch wel mijn passie voor duurzame mode ontstaan.

Wat zijn je toekomstplannen?
We willen het merk organisch laten groeien als slow fashion merk, we houden het daarom op maximaal twee collecties per jaar. Naast Shake Your Wave wil ik misschien nog een master in sustainable fashion gaan doen. Verder zie ik wel wat er op mijn pad komt, maar ik zal in ieder geval ondernemer blijven!

Tips aan studenten die ook ondernemer willen worden?
Denk aan het uiteindelijke doel dat je wilt bereiken en maak op basis daarvan je keuzes, zoals ik een productiestage heb gekozen omdat ik een eigen duurzame bikinilijn wilde gaan produceren. Kies een stage die bij je past en probeer hier zoveel mogelijk van te leren. Wees vooral niet bang om de eerste stap te zetten richting jouw dream job, gewoon doen!’

 

Brochure
Open dag
Proefstuderen