TMOment Else Maresch | stage lopen in Barcelona

Net afgestudeerd zijn en mogen kiezen tussen blijven wonen in het zonnige Spanje, of een vaste baan hier in Nederland: wat een luxe! Else Maresch, die recent afstudeerde, stond voor deze keuze. Wij spraken Else over haar TMO-tijd en de persoonlijke ontwikkeling die bij wonen in het buitenland komt kijken.

Je bent net afgestudeerd, gefeliciteerd! Tijdens de diploma-uitreiking hoorden we dat je stage had gelopen in Barcelona. Waar zit je nu?

‘Ik woon nog steeds in Barcelona! Toen ik vorig jaar in de zomer naar Spanje vertrok om stage te lopen woonde ik in eerste instantie in een groot studentenhuis met nog zes andere mensen. Daar zat ook een Nederlands meisje bij, waar ik sinds kort een eigen appartement mee heb. Ik was eerst van plan om na mijn stage weer terug naar Nederland te gaan en ik had zelfs al een contractvoorstel van een Nederlandse werkgever liggen. Het wonen in Barcelona is me echter zo goed bevallen dat ik besloten heb om wat langer te blijven. Om de hoek van de Sagrada Familia wonen is zo slecht nog niet, haha.’

Waarom koos je ervoor om stage te lopen in het buitenland?

‘Eigenlijk wilde ik dat altijd al. Veel familie van mij woont in het buitenland, dus ik ben opgegroeid met mensen om mij heen die al dan niet tijdelijk emigreerden. Zodoende leek die stap voor mij minder groot, maar ik wilde vooral een heel nieuwe ervaring. Voorafgaand aan mijn stage woonde ik nog onder één dak met mijn ouders en nu heb ik mijn eigen plekje in Barcelona, super leuk!’

Maar waarom dan specifiek naar Barcelona?

‘Dat ik in het buitenland stage wilde lopen wist ik al, maar een specifieke locatie had ik nog niet voor ogen. Zo zat ik te denken aan Los Angeles, of een land in Azië, maar dat bleek met de toenmalige coronabeperkingen toch niet zo’n goed idee. In Barcelona was ik al een paar keer geweest en ik vond het altijd een heerlijke stad. De combinatie van stad en strand, maar ook de grote hoeveelheid natuur, mooie winkels en terrassen: beter kan haast niet.’

Toch een aardig grote stap, stage lopen in het buitenland. Wat heeft het je gebracht?

‘Heel veel positieve herinneringen! Natuurlijk was het in het begin even wennen, maar ik merkte dat ik juist door mijn stage een routine kreeg en dat ook het opbouwen van een vriendenkring hier vrij gemakkelijk gaat. In Barcelona wonen veel Nederlanders, dus die trekken automatisch naar elkaar toe. Hier staat iedereen ervoor open om elkaar te leren kennen.’

Liep je ook tegen uitdagingen aan?

‘Natuurlijk, voor mij was de grootste uitdaging het werken van 9:00 uur ’s ochtends tot 18:00 uur ’s avonds, na een vrij rustige coronaperiode. Ook merkte ik dat ik heel erg naar de weekenden toeleefde, omdat ik dan pas écht de stad kon gaan verkennen. Daarnaast is mijn Spaans nog steeds wel matig hoor, maar ik leer ijverig door!’

Wat voor stage deed je?

‘Ik werkte voor een damesmodebedrijf dat zich bevindt in het hoge segment: BYLUMA. Mijn dagelijkse taken waren gericht op marketing, social media en e-commerce. Binnen dat bedrijf werkten veel mensen uit het buitenland, dus ik heb heel goed om leren gaan met cultuurverschillen. Ook was de voertaal Engels, wat natuurlijk super leerzaam is.’

Hoe zie je jouw toekomst voor je?

‘Over een paar maanden ga ik terug naar Nederland, om te gaan werken bij het bedrijf dat me eerder al een baan aanbood. De kans is groot dat ik daarna nog een keer een enkeltje buitenland doe, hoor! Ik zit namelijk te kijken naar mode-gerelateerde masters, bijvoorbeeld eentje in Florence. Dat lijkt me heel gaaf.’

Hoe heb je jouw TMO-tijd ervaren?

‘Het was heel leuk en leerzaam, maar wat ging het snel! Ik raad TMO zeker aan. Zelf was ik bang dat het moeilijk voor mij zou worden, omdat ik niet zo goed ben in rekenen, maar ook dat ging prima. De begeleiding vanuit TMO is gewoon echt heel goed.’

Wat wil je zeggen tegen andere TMO’ers die naar het buitenland willen?

‘Ga het doen! Ook als je twijfelt, het zal je zoveel opleveren. Het leuke aan stage lopen in het buitenland is dat je niet alleen maar bezig bent met je stage, maar ook met het verkennen van een nieuwe plek, nieuwe vriendschappen sluiten en vooral het ontwikkelen van jezelf. Ik raad het 100% aan.’

Kijk jij net als Else uit naar een stage of baan in het buitenland? Binnen de internationale modebranche kan dat! Download de TMO-brochure of kom naar de open dag en start met jouw modedroom.

Brochure
Open dag
Proefstuderen