TMOnstage met Lotte Jacobs bij HEMA

In het laatste semester van TMO loop je stage bij de meest uiteenlopende (fashion)bedrijven in Nederland of in het buitenland. In TMOnstage interviewen we studenten over het sluitstuk van hun opleiding. Lotte Jacobs loopt stage bij HEMA en heeft zelfs al een baan aangeboden gekregen.

Vertel eens iets over je stage?
“Ik loop stage op het hoofdkantoor van HEMA. Ik werk daar als stagiaire Product Management Kidswear. Ik ondersteun met name de groepen girls apparel en kids essentials.
HEMA is een bedrijf met als grootste missie: ‘het dagelijks leven van de klant leuker, beter en makkelijker maken’. Dit zie je overal terug, ook in de omgang met de medewerkers. HEMA is er gewoon voor iedereen.

Wat maakte jouw stage zo interessant?
Al vanaf dag één word ik overal in meegenomen en begeleid. Ik heb hierdoor echt kunnen ontdekken hoe leuk product development is, maar ook wat de andere stappen van het proces inhouden. Van collectioneren tot de kassa die het product uiteindelijk in de winkel scant. Naast mijn werkzaamheden maakte ik kennis met HEMA als bedrijf en zijn er ontzettend veel leuke activiteiten en borrels. Je voelt je dus echt niet ‘de stagiaire’, je hoort er echt bij.

Wat heb je geleerd tijdens je stage?
Tijdens mijn stage bij HEMA heb ik pas echt geleerd wat er komt kijken bij het maken van een collectie. Van trends naar ontwerpen. Van sourcing naar inkoop. Van planning naar stockplanning. En natuurlijk het gehele product sample proces in het verre oosten met het beoordelen van kleuren, prints en trimmings. En daar blijft het lang niet bij. Elke dag is anders en de tijd vliegt! Daarnaast heb ik mij als persoon in de afgelopen maanden ontzettend kunnen ontwikkelen. Je ervaart voor het eerst hoe groot de invloed van jouw input kan zijn.

Wat vond je interessant aan het bedrijf?
HEMA is een bedrijf waar ik mee ben opgegroeid. Ik vond het altijd heerlijk om er met mijn moeder heen te gaan voor een paar handschoenen om vervolgens met véél meer thuis te komen.
‘Goede kwaliteit verkleurt niet’, is sinds een aantal jaar mijn levensmotto. Een motto dat voor mij verschillende betekenissen heeft, gerelateerd aan persoonlijkheid, mijn lichte huidskleur, maar ook het vakgebied. HEMA’s missie, ‘goede kwaliteit en een verrassend design moet voor iedereen betaalbaar zijn’ was een van de redenen dat ik enthousiast werd bij de gedachte om voor HEMA, haar klanten en haar leuke kindercollecties te werken.

Hoe was de begeleiding op je stage?
Een betere begeleiding had ik mij niet kunnen wensen. Lisenka (product manager girls apparel) is ontzettend lief en weet veel van het vak. Ze heeft me alles tot in detail geleerd en daar ben ik haar heel dankbaar voor. Ook drinken we geregeld samen een drankje tijdens een gezellige borrel of wordt er gedanst op een tof HEMA-feestje. Dit maakt het extra leuk.
Ook na mijn stage wordt Lisenka mijn ‘buddy’ als ik begin met mijn nieuwe functie als product manager kids essentials bij HEMA. Ik hoop nog zo veel meer van haar te kunnen leren.

Hoe heeft TMO je voorbereid op je stage?
TMO heeft mij goed voorbereid op de stage en het werkende leven. Door de vele projecten die je gedurende alle semesters hebt, leer je goed samenwerken en zelfstandig naar oplossingen zoeken. De verschillende vakken die je volgt, geven je daarnaast een ruim inzicht in alles wat een retailer of merk in huis moet hebben, voordat het product bij de klant terecht komt.

Welke theorie van TMO kon je tijdens je stage in de praktijk brengen?
Om te beginnen natuurlijk de productielessen. Met name de tips van mevrouw Werthym. ‘Doe een sample altijd aan, dan zie je al of er dingen niet kloppen.’ Nu heb ik natuurlijk niet de kledingmaat van een meisje van 4 jaar, dus pas ik alles door op paspoppen. Is de nekwijdte groot genoeg voor het hoofdje? Zit de fitting mooi? etc. Heel belangrijk natuurlijk.
Naast technische dingen ook commercieel inzicht. Als ik bijvoorbeeld een knoopje goedkeur dat uiteindelijk toch niet helemaal bij het product past, is het dan nog wel een commercieel aantrekkelijk product of stoort het de klant te veel? Tenslotte is ook het contact met de marketingafdeling heel belangrijk. Alle vakken die TMO aanbiedt, zie ik nu al terugkomen en dan ben ik nog niet eens ‘echt’ begonnen.

Welke tips heb je voor studenten die op zoek zijn naar een tof stageadres?
Zoek vooral naar een bedrijf dat bij jou past en waarvan jij denkt dat je er veel kan leren. Kies niet voor de makkelijke weg. Kijk vooruit en om je heen, schrijf een originele brief en laat je zeker niet tegenhouden om een open sollicitatie te sturen. Bij mij pakte dat juist goed uit.”

Stagebegeleider Lisenke over Lotte

Hoe was Lotte op haar stage?
“Een heel ambitieuze studente die vooraf goede doelen heeft gesteld aan haar stage en op persoonlijk vlak. Lotte is daarbij erg sociaal, leergierig, positief ingesteld en toont veel initiatief. Hierdoor heeft ze veel vrijheid en verantwoordelijkheid naar zichzelf toegetrokken. Ze heeft haar stage dusdanig goed volbracht dat HEMA haar een contract heeft aangeboden als product manager.

Wat heeft zij van jou geleerd?
Het gehele categorieproces van HEMA; het doorlopen van het begin van de opbouw van een collectie totdat het in de winkel ligt. Gedurende het proces moet je goed weten te plannen, kunnen omgaan met deadlines en werkdruk en communicatie (ook met het buitenland). In de laatste fase van haar stage heeft Lotte een mini-pakket gekregen waarbij zij zelf ging ervaren hoe het is om sample beoordelingen te doen, door te passen met fit technician en communicatie te onderhouden met onze buitenlandse HEMA-kantoren.

Welke tip heb je voor Lotte voor haar carrière na haar studie?
Door de juiste inzet en de juiste competenties heeft Lotte meer dan laten zien wat ze waard is. Blijf altijd het eigen initiatief tonen, gemotiveerd en enthousiast en blijf open staan voor eventuele verbeteringen. Ik kan niet wachten om Lotte officieel te mogen verwelkomen binnen het team!

Volgende stagiair weer een TMO’er?
Zeker weten! In februari verwelkomen wij Jiska Hoogenkamp. Wij zijn erg tevreden met de kwaliteit die Lotte heeft geleverd binnen het team en als collega. Wij hopen dat deze stage bij HEMA haar een goede basis heeft gegeven voor haar toekomstige carrière.”

Brochure
Open dag
Proefstuderen