TMOment vanaf de stranden van Bali

Er zijn van die mensen die niet direct weten wat ze willen studeren, maar via een omweg uiteindelijk toch ontdekken dat TMO precies de juiste opleiding voor hen is. Dit TMOment gaat over zo iemand. Niet alleen kwam ze goed terecht met haar studie, maar twee jaar na haar afstuderen heeft ze gewoon al een eigen swimwear lijn!

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Lieke van Hulsbergen en heb mijn eigen swimwear lijn, volledig gefabriceerd van gerecycled materiaal. Sinds een maand is mijn website TET.swimwear online. Mijn afstudeeropdracht heb ik gedaan in Shanghai en bestond uit een onderzoek naar welke materialen je zou kunnen hergebruiken in modeartikelen. Al snel kwam ik op plastic en opperde bij mijn toenmalige werkgever dat swimwear hier uitstekend geschikt voor zou kunnen zijn. Helaas vond men mijn idee toen niet haalbaar.

Wat heb je sinds TMO gedaan?
Nadat ik mijn scriptie had afgerond, ben ik meteen verder gaan reizen. Sterker nog, ik heb de verdediging van mijn scriptie vanaf Indonesië – via een heel slechte internetverbinding – gedaan! Ik houd echt heel erg van reizen en zag het gewoon niet zitten om terug naar Nederland te komen op dat moment. Toen ik op Bali kwam en daar ook ging duiken, zag ik pas echt hoe erg de plastic soep is. Mijn idee voor gerecycled swimwear kwam daarmee weer helemaal bovendrijven. Maar ja, inmiddels waren mijn centjes wel een beetje op en ben ik toch maar naar Nederland gekomen en heb met veel plezier gewerkt bij Solotwentyfive. Ik was daar verantwoordelijk voor TOMS Benelux.

Wat doe je nu?
Vanaf vorig jaar ben ik me echt helemaal gaan storten op mijn idee voor de swimwear. Alle modellen heb ik zelf ontworpen, maar ik werk ook samen met andere jonge mensen hier. De naam TET staat namelijk voor Tête à Tête en betekent voor mij dat je de koppen bij elkaar moet steken om samen tot iets moois te komen. Maar TET staat ook voor duurzame, sexy en pittige swimwear.

Waarom eigenlijk op Bali en niet gewoon in Nederland?
Ik was al verliefd geworden op Bali tijdens mijn reizen en toen mijn vriend hier een baan aangeboden kreeg, was de keuze niet moeilijk. Ik heb het hier echt super naar mijn zin tussen al die andere avontuurlijk ingestelde en creatieve mensen die hier wonen en werken. Bali is natuurlijk een mekka voor swimwear en we kunnen hier bij wijze van spreken elke week een fotoshoot houden. De inspiratie ligt om de hoek.

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?
Waar ik heel veel aan heb gehad, is de kennis die ik kreeg over producttechnieken, stoffen, accessoires, enzovoort. Zaken als hoe rekt een bepaalde stof; dat soort dingen. Daarnaast heb ik nog elke dag plezier van de dingen die je leert om ondernemer te zijn. Zakelijke aspecten als financiën en accountancy, maar ook zoiets als ‘hoe deel je een website in’ zijn gewoon superbelangrijk. Soms denk ik wel ‘had ik maar wat beter opgelet bij Statistiek…’.

Wat is je leukste herinnering aan TMO?
Ik ben nooit zo’n studiebol geweest, maar ik heb TMO met heel veel plezier doorlopen. De leukste herinneringen heb ik toch wel aan de projecten en aan het Trend Event. Bij de laatste heb ik onwijs veel geleerd.

Waarom heb je destijds gekozen voor TMO?
Ik had al twee opleidingen geprobeerd (AMFI en International Business), maar daar vond ik niet wat ik zocht. Uiteindelijk kwam bij TMO precies samen wat ik wilde: de zakelijke én de creatieve kant.

Wat is jou advies voor huidige studenten of net afgestudeerden?
Als je zelf een idee hebt, ga het dan gewoon doen! Blijf er niet te lang over dromen, maar gá er voor. Het is wel handig dat je in de lessen een beetje blijft opletten, ook als het een vak is dat je op dat moment niet erg interessant vindt. Je hebt er echt profijt van later, zeker als je zelf ondernemer wilt worden.

Op zaterdag 6 april (20.28 NPO 1) staan Lieke en haar vriend centraal in het tv-programma ‘Ik Vertrek’.

Brochure
Open dag
Proefstuderen