TMOment Sophie van Straaten | designertassen huren: duurzaam voor het milieu én je portemonnee

We weten allemaal dat de mode-industrie één van de meest vervuilende is en dat de continue aankoop van nieuwe items daaraan bijdraagt. Daarom leren wij TMO’ers omdenken: hoe kan mode duurzaam zijn? Oud-student Sophie van Straaten (23) bedacht daar wat op en zette een bedrijf op in het verhuren van designertassen: haar grote passie.

Je hebt in april jouw eigen bedrijf gelanceerd. Hoe gaat het nu met je?

‘Het gaat goed! Ik ben inmiddels bijna twee maanden bezig met mijn eigen bedrijf ‘Sophisticated Closet’. Die naam? Dat is een combinatie van mijn eigen voornaam en het Engelse woord ‘sophisticated’ dat zich vertaalt naar het Nederlandse ‘verfijnd’. Met ‘Sophisticated Closet’ zorg ik er dus voor dat je aan een verfijnde tassenkast komt. Maar niet op een standaard manier! Ik richt mij namelijk op het verhuren van tassen, in plaats van het doorverkopen van tweedehands of vintage items.’

Hoe kwam je op dat idee?

‘Ik had altijd al een enorme passie voor luxe tassen en accessoires. Die designerliefde zat er al vroeg in en ik kocht graag mooie items. Net als vele anderen hou ik van afwisseling en wilde ik steeds een andere tas, maar daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan in het geval van designermode. Bovendien worden designertassen steeds duurder, waardoor ook de vintageprijzen omhoog gaan. Naast mijn passie voor luxe mode, heb ik dankzij TMO ook veel interesse ontwikkeld voor het thema ‘duurzaamheid’. Een alternatief op het grote prijskaartje van designermode en de milieu-impact van continu nieuwe items willen kopen? Huren!’

Waarom is daar zo’n grote behoefte aan?

‘Kleding en accessoires huren is iets waar we in Nederland nog niet heel bekend mee zijn, maar in het buitenland is het big business. Bij Nederlandse verhuurders zag ik dat het aanbod niet goed of afwisselend genoeg was, terwijl wij als consumenten juist altijd iets nieuws en interessants willen shoppen. Bij designermode is voor de meesten de drempel vrij groot om iets nieuws te kopen, anders zou onze bankrekening niet blij zijn, haha! Tegelijkertijd zie ik bij de doelgroep een grote behoefte aan unieke items voor evenementen of vakanties, bijvoorbeeld.’

Wat kan je dan huren bij Sophisticated Closet?

‘Soms mis je gewoon dé perfecte tas bij een outfit, maar loont het niet om iets nieuws te kopen. Om die reden koop ik vooral unieke tassen in met aparte kleuren, prints of materialen. Zou je zelf meer dan duizend euro betalen voor een glittertas die je misschien vijf keer per jaar draagt? Natuurlijk niet! Een paar tientjes om ‘m een maand lang te huren is dan veel voordeliger. En bovendien natuurlijk unieker, want je kan blijven afwisselen.’

Hoe werkt dat huren precies?

‘Designertassen zijn nogal diefstalgevoelig, dus ik heb er een behoorlijk waterdicht proces voor moeten bedenken. Voordat iemand iets wil huren, moet diegene eerst gescreend worden door middel van zijn of haar paspoort. Na die screening wordt diegene toegelaten tot de ‘community’ van Sophisticated Closet. Deel zijn van die community voelt erg speciaal, want je ‘mag’ ineens luxe producten huren voor een kleine prijs. Op die manier bouw ik een hechte band op met mijn klanten. Van sommigen krijg ik zelfs een kaartje met een positieve review, super lief!’

Zou je kunnen stellen dat huren de tegenhanger is van fast fashion?

‘Dat weet ik wel zeker! Doordat de tassen van Sophisticated Closet telkens opnieuw gebruikt worden door andere huurders, is het een heel circulair concept. Daarnaast koop ik niet alle tassen nieuw in, maar ook veel tweedehands of vintage. Er zijn dus genoeg mensen die hebben kunnen genieten van de tas, voordat jij ‘m huurt. Uiteraard is de tas wel nog in perfecte staat, dat vind ik heel belangrijk. Het innovatief denken over duurzaamheid heb ik echt meegekregen in de TMO-lessen.’

Hoe was jouw tijd op TMO?

‘Super, ik zou het zo weer opnieuw doen! De lessen en projecten waren super leerzaam en ik heb vrienden voor het leven gemaakt. Een tijdje terug was ik in de buurt en ging ik de school even binnen en liep ik mijn tutor Farida Breukelman tegen het lijf. Die goede sfeer hangt er nu nog steeds. Jeetje, wat was het leuk op TMO!’

Hoe heeft TMO bijgedragen aan jouw bedrijf?

‘Ik kom uit een ondernemersgezin, dus ik wist van jongs af aan al dat ik ook wilde gaan ondernemen. Op TMO werd dat gevoel alleen maar versterkt. Je krijgt op de opleiding van zoveel kanten iets mee: van hele creatieve vakken, naar cijfergerichte businessvakken. Die combinatie van vakken heeft ervoor gezorgd dat ik een sterke basis had om mijn droombedrijf te realiseren. Je wordt op TMO van alle kanten geïnspireerd over het ondernemerschap, want veel docenten zijn ook ondernemers.’

Hoe zie je de komende vijf jaar voor je qua mode huren?

‘Huren zal steeds relevanter worden. Het is nu nog een vrij nieuw concept in Nederland, dus ik moet het echt aan de man brengen en dat vind ik erg leuk om te doen. Wat ik veel hoor van klanten is dat dit concept er eigenlijk al veel eerder had moeten zijn, hoe mooi is dat! Als consumptiemaatschappij gaan we hard door de grondstoffen heen. Tel daar de prijsstijgingen van designermerken bij op en je vindt echt een uitkomst bij Sophisticated Closet. Mijn plannen zijn groots, dus ik hoop een nog grotere collectie in te kunnen kopen en ook internationaal te groeien. Daar ga ik voor!’

Ben jij net zo’n groot modefan als Sophie en wil je ook een carrière in deze dynamische branche? TMO zou jouw perfect match kunnen zijn! Download de brochure of bezoek een open dag en ga aan de slag met jouw modedroom.

Sophie’s bedrijf in de gaten houden doe je via haar website of Instagrampagina.

Brochure
Open dag
Proefstuderen