TMOment met Romy Stuik

Een universitaire studie Psychobiologie na TMO én een internationale Miss- en modellencarrière.
We praten met Romy Stuik over deze niet alledaagse combi.

Wie ben je en wat doe je?
“Mijn naam is Romy Stuik, ik ben 24 jaar en in 2017 afgestudeerd aan TMO. Na TMO ben ik bij Consumatics gaan werken. Geen fashionbedrijf maar een onderzoeksbureau dat zich richt op consumentengedrag. Ik ben met hen in contact gekomen tijdens het onderzoekssemester van TMO. Via docent en breinexpert Rolf Bruins kreeg ik een onderzoeksopdracht voor Consumatics. Hij wist namelijk dat ik erg geïnteresseerd ben in hoe merkkeuze werkt in je brein. Ik mocht meewerken aan het onderzoek naar het gebruik van Virtual Reality in consumentenonderzoek. Mijn onderzoek is later ook gepubliceerd. Héél erg gaaf was dat! Consumatics vroeg of ik wilde blijven en zo had ik al voor mijn afstuderen een vaste baan als accountmanager. Ik heb er van alles  gedaan; sales, lezingen gegeven op beurzen in binnen- en buitenland. Ik kwam bij allerlei bedrijven binnen en leerde enorm veel. Ik vond het zo tof dat ik steeds nieuwsgieriger werd naar het brein in relatie tot consumentengedrag. Daarom heb ik het besluit genomen om weer te gaan studeren. Ik studeer nu Psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Het is een selectie-opleiding dus ik was erg blij, én trots, dat ik ben toegelaten.

Hoe heeft TMO bijgedragen aan deze keuze?
Ja. Tijdens TMO was ik al gefascineerd door het brein, ik werd geprikkeld door de vraag hoe je door middel van marketing consumentengedrag kan beïnvloeden. Rolf heeft daar ook een belangrijke rol in gespeeld met zijn lessen. Nu houd ik me op wetenschappelijk niveau bezig hoe het brein werkt bij keuzeprocessen, ook onbewust. Het is een bèta opleiding, dus veel natuurkunde, scheikunde en biologie.

Heb je nog een link met fashion?
Jazeker! Dat is de andere kant van mijn leven. Ik werk als model en Miss. Dus ik zit nog wel in de fashion.
Het is een geweldige combinatie. Van modellenwerk an sich word ik niet gelukkig. Van studeren alleen ook niet. Ik heb de combi nodig van dingen die ik gewoon leuk vind én de diepgang. Zo ben ik ook bij TMO terechtgekomen. Ik deed gymnasium natuur en techniek/natuur en gezondheid. De meesten gingen – logisch –  biologie of geneeskunde doen maar ik wist dat ik daar niet happy van ging worden.
Ik wilde iets doen met mode, iets met business en iets met omgaan met mensen. Ik kan wel creatief denken maar kleding maken kan ik niet. TMO is de enige school die de combinatie van fashion en business heeft, dus tegen alle verwachtingen in ben ik TMO gaan doen.
Gelukkig maar want ik heb een waanzinnig leuke studietijd gehad en ontzettend veel geleerd. Alles wat ik op TMO heb geleerd, gebruik ik in mijn leven. Ook privé.

En de toekomst?
Ik heb nog twee jaar voor de boeg tot mijn bachelor en dan kijk ik of ik het mastertraject ga volgen. Alles hangt af van de kansen die op mijn pad komen. Het hebben van de kennis die ik nu opdoe, is al geweldig. Het is een heel bijzonder vakgebied. Waar ik uiteindelijk terecht ga komen, is nog een vraagteken.

En ik doe natuurlijk ook nog de internationale Miss-verkiezingen. Inmiddels heb ik er 9 gedaan. In februari ben ik 2e geworden bij de Miss-verkiezing in de Filipijnen. Door mijn Miss-werk zie ik veel van de wereld. Ik vind het heel bijzonder wat ik allemaal mee mag maken. Oh en ook in dit werk heb ik veel aan TMO; het vak interculturele communicatie!

Wat het ook gaat worden in de toekomst, één ding is zeker. Mijn werk moet bijdragen aan een hoger doel, a better purpose. Tijdens de Miss-verkiezingen vertegenwoordig ik Nederland en zet ik mij in voor duurzaamheid. Ook op het gebied van mode. Ik probeer mensen bewust te maken van het feit dat we maar één planeet hebben. Ik ben daarom ook ambassadeur van Bont voor Dieren, een organisatie die zich inzet tegen bont in de mode-industrie. Ik zal altijd wel een connectie met fashion blijven houden want dat zit nu eenmaal in mijn bloed.”

Heb je tot slot nog een tip voor TMO-studenten?
Tijdens verkiezingen, maar ook in het normale leven, probeer ik mensen te inspireren om je hart te volgen en de kansen te pakken die op je pad komen. Ook als die niet in lijn zijn met je verwachtingen.”

 

Brochure
Open dag
Proefstuderen