TMOment met Viviën van Deijne

Een groot aantal oud-studenten van TMO begint vroeg of laat haar of zijn eigen modezaak.  Nog steeds, ondanks corona. De eerste jaren na hun studie werken de meesten bij een of meerdere bedrijven. En dan wagen ze de sprong naar het ondernemerschap. Niet Viviën.  Zij begon haar eigen zaak een half jaar na haar afstuderen. Inmiddels heeft ze zelfs twee winkels. 

 Wie ben je en wat doe je?
“Mijn naam is Viviën van Deijne, 27 jaar, en ik ben de trotse eigenaresse van VIVE Boutique en DOUX Bleu in Uden.

Wat heb je sinds TMO gedaan?
Nadat ik was afgestudeerd, in februari 2015, ben ik blijven hangen bij mijn weekendbaantje. Ik kreeg daar de kans om een mooie functie te vervullen op de winkelvloer. Het werk beviel me op zich prima en ik kwam er steeds meer achter dat mijn passie ook óp die werkvloer ligt. Toch had ik het niet helemaal naar mijn zin. Ik moest voor mijn gevoel té veel voldoen aan de regeltjes van de winkelketen en had niet de vrijheid om mijn eigen ideeën in praktijk te brengen. Na een paar maanden heb ik mijn baan opgezegd en besloot ik van de een op de andere dag dat ik mijn eigen zaak ging beginnen.

Waarom heb je gekozen voor een eigen zaak, direct na je afstuderen?
Toen ik op TMO begon, had ik al wel het idee dat ik ooit – ‘als ik later groot zou zijn’ – een eigen kledingzaak wilde beginnen. Doordat ik het niet naar mijn zin had bij mijn werkgever, is die gedachte én de uitvoering daarvan veel eerder gekomen; maar het voelde goed. Ik wilde een klein winkelpandje, per se iets in Uden, waar ik toen in de buurt woonde. Nadat ik overal goed rond had gekeken wat er eventueel leeg stond, viel mijn oog uiteindelijk op een winkelpand van 250 m2, gelegen op een A-locatie. De toenmalige eigenaar wilde het alleen samen met het naastgelegen pand verkopen. Met hulp van mijn ouders heb ik dat toen kunnen kopen. Na vier jaar ben ik in het tweede pand een baby- en kinderconceptstore begonnen.

Wat zijn jouw taken binnen het bedrijf?
Eigenlijk doe ik alles zo’n beetje zelf. Elke veertien dagen rijd ik naar Parijs met mijn busje om er mijn collectie uit te zoeken en meteen in te laden. Teruggekomen ga ik aan de slag om alles in te voeren, te prijzen, te stomen en in te hangen. Uiteraard krijg ik daarbij hulp van mijn vier meiden in de winkel. Het afgelopen jaar ben ik maar tien keer naar Parijs kunnen gaan, vanwege corona. Gelukkig heb ik diverse items via WhatsApp kunnen nabestellen, met name de never out-of-stock artikelen.

En nu met corona?
We zijn nu inmiddels al enkele weken bezig met het thuisbezorgen van de online bestellingen. Die lopen best goed, mede door de kortingen die we momenteel geven. Elke dag sta ik met mijn vier meiden de bestellingen in te pakken en bedenken we steeds weer nieuwe acties of andere leuke dingen voor onze klanten. Binnen een straal van 15 km bezorgen we persoonlijk bij de klant thuis. Zo houd je toch nog wat contact met de klanten en dat is fijn. We krijgen gelukkig ook veel bestellingen van buiten onze regio. Deze laten we thuisbezorgen door de fietskoeriers van GroenBezorgen en als dat niet kan door de milieuvriendelijke busjes van DHL.

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?
Vooral het financiële deel heeft me heel erg geholpen. Zaken als hoe bereken je je verkoopprijs en hoe doe je je administratie. Ik heb echt goed financieel inzicht gekregen. Maar ook het creëren van concepten, het toepassen van strategieën en het online aspect. Verder vond ik het altijd erg fijn dat de docenten zoveel praktijkkennis van de modebranche hebben. Die informatie komt dan echt wel binnen.

Wat is je leukste herinnering aan TMO?
Jeetje, dat zijn er zoveel! Ik denk dat ik het leukste toch wel vond het feit dat ik in de studentenvereniging Changeant, waar ik diverse functies heb bekleed, zowel de verantwoordelijkheid voelde als de gezelligheid heb ervaren van zo’n hechte gemeenschap. Ik heb er verschillende vriendinnen aan overgehouden.

In welke mate ben je nog verbonden aan TMO?
Toevallig is een tijdje geleden Jürgen Schefczyk van TMO bij mij langsgekomen in de zaak. Ook mijn toenmalige marketingdocent Ronald van de Hove is weleens komen kijken. Het is erg leuk om te brainstormen met oud- TMO’ers en als er dan ook nog oud-docenten interesse hebben in wat je doet, is dat extra leuk natuurlijk.

Waarom heb je destijds gekozen voor TMO?
Dat is wel een mooi verhaal. Eigenlijk was ik naar de open dag van IVA gegaan. Mijn ouders hebben namelijk een zaak in auto-onderdelen en het idee was dat ik op termijn de administratie en boekhouding zou gaan doen. Mijn broers zaten ook al op de IVA. Toen mij de vraag werd gesteld wat ik eigenlijk precies wilde met mijn opleiding, zei ik dat ik een goede managementopleiding zocht en dat ik later een eigen kledingzaak wilde beginnen. Toen zei die man tegen mij ‘in dat geval kun je beter naar die school hier 2 km verderop gaan: TMO’!

Zijn je verwachtingen uitgekomen?
Vanaf het moment dat ik de open dag van TMO bezocht, was ik meteen overtuigd: dít is de opleiding voor mij! En nee, ik heb er geen moment spijt van gehad.

Wat is je advies voor huidige studenten of net afgestudeerden?
Volg je gevoel en grijp alle kansen aan. Probeer overal aan te proeven en kom er gaandeweg achter waar je passie precies ligt. Maak vooral ook gebruik van het enorme netwerk dat je op TMO opbouwt; daar heb je de rest van je carrière echt veel aan.”

 

Brochure
Open dag
Proefstuderen