TMOment met Stijn de Wolf bij de Bijenkorf

TMOment van Stijn de Wolf

Hij werkte er al tijdens zijn studie op TMO, maar voor zijn stage koos Stijn bewust voor een ander bedrijf. Toch kwam hij na zijn studie terug bij de Bijenkorf. Hij switchte van verkoop herenmode naar inkoop kindermode en heeft het er enorm naar zijn zin. “Ik vind het inkoopvak gewoon heel erg leuk.”

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Stijn de Wolf, 23 jaar, en sinds driekwart jaar werkzaam als assistent inkoper kinderkleding, -schoenen en speelgoed bij de Bijenkorf. Tijdens mijn studie werkte ik in de winkel als verkoper bij de afdeling herenmode, maar uiteindelijk bleek dat mijn passie toch meer ligt bij inkoop.

Je hebt er geen stage gelopen: waarom niet?

Dat heb ik bewust gedaan, omdat ik bij een ander bedrijf weer andere dingen kon leren en bekijken hoe het daar allemaal werkt. Aanvankelijk had ik een marketingstage gevonden, maar op het laatste moment verviel die afdeling bij dat bedrijf. Vervolgens moest ik heel snel een andere stageplek zoeken. Dat werd uiteindelijk een verkoopstage bij Bestseller. Ik had er goede verhalen over gehoord van andere TMO’ers en was blij dat ik daar stage mocht lopen.

Welke taken heb je nu als assistent inkoper?

Samen met de inkoper hebben we elke dag contact met een of meerdere van onze in totaal 130 leveranciers. Dat maakt het heel afwisselend, want het zijn ook nog eens drie verschillende productgroepen: babykleding, kinderschoenen én speelgoed. Wij zien elk product voordat we tot inkoop overgaan. Ik ga mee met de inkoper op inkoopreis ergens in Nederland en soms in het buitenland. Voordat wij op inkoopafspraak gaan. bereid ik voor de inkoper vaak de cijfers voor,. Dat betekent dat ik dagelijks in de gaten houd wat goed verkoopt en wat minder goed loopt. Maar ook wat in een bepaald filiaal goed verkocht wordt of niet. Daar stem je dan de inkoop op af. Mijn inkoper laat mij regelmatig ook zelf een selectie maken en dat vind ik echt heel fijn. Uiteraard moet ik mijn keuze verantwoorden naar haar toe en daar leer ik veel van. Verder bestaan mijn werkzaamheden uit het opvoeren van orders, het monitoren van ons duurzaamheidslabel en het initiëren van pop-ups. Voor de e-commerceafdeling vraag ik beelden op bij leveranciers en voor de marketingafdeling lever ik de artikelen bij hen aan voor de fotoshoots.

Wat heb jij met mode?

Van kleins af aan heb ik er al affiniteit mee en ik vind het fijn om elk seizoen weer iets nieuws te hebben in mijn kleidingkast. Ik vind het belangrijk hoe ik me presenteer en kan daar mijn creativiteit in uiten.

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?

Vooral van de projecten heb ik heel veel geleerd. Daarbij is de theorie echt gekoppeld aan de praktijk. Tijdens het Trend Event heb ik de rol van manager gehad. Je leert dan om met veel verschillende mensen om te gaan en samen te werken. Maar ook andere vakken zoals de financiële lessen, Excel- en de trendlessen waren waardevol. In de praktijk ben ik vrijwel dagelijks bezig met Excell. Maar ook het hr-vak is interessant, ook al heb je daar zelf misschien niet direct mee te maken. Kortom, de inhoud van het lessenpakket dat ik op TMO heb gehad zie ik allemaal terug in de praktijk.

Wat is je leukste herinnering aan TMO?

De gezelligheid, de vrienden die je maakt, de kleinschaligheid. Je kent letterlijk iedereen op school en dat geeft een warm gevoel. Ik heb veel aan de docenten gehad. Zelfs nu kan ik ze nog bellen voor advies, zowel zakelijk als privé. Maar ook qua organisatie is het heel goed. Toen we tijdens corona opeens thuis moesten blijven waren de online al lessen in twee dagen goed op de rit gezet.

Verder ben ik lid geweest van studentenvereniging Changeant en heb ik er de functie van Quaestor Pecunia (oftewel penningmeester) bij de Senaat vervuld. Geldzaken liggen me wel en ik wil altijd graag iets extra’s doen.

“De studentenvereniging is een leuke toevoeging op je opleiding. Ik zou het zó weer over doen.”

Waarom heb je destijds eigenlijk gekozen voor TMO?

Dat is via via gegaan. Ik was op zoek naar een hbo-opleiding in de richting van fashion. Het Amfi in Amsterdam was voor mij te veel gericht op het creatieve en dat zocht ik eigenlijk niet. Een van mijn beste vriendinnen nam me toen mee naar een Open dag op TMO. Het business-gerelateerde sprak me direct aan. En dat het op fashion is gericht natuurlijk.

Zijn je verwachtingen uitgekomen?

Ja, zeker wel! Je krijgt echt een kijkje achter de schermen van de fashionindustrie. De productiereis, de projecten en de bedrijfsbezoeken maakten mijn verwachtingen helemaal waar. Ik mocht zelfs naar Antwerpen om er trends te spotten.

Wat zou je tegen jongens willen zeggen die twijfelen over een opleiding op TMO?

Doen! Zeker als je geïnteresseerd bent in business. Ik denk dat veel jongens onderschatten hoe business gedreven TMO is. Het is een heel brede opleiding, die weliswaar gericht is op fashion, maar waarmee je ook prima in andere branches terechtkunt. Je krijgt er bovendien een fantastische studententijd, die vaak onderschat wordt.

Heb je nog een tip voor huidige studenten?

Kies bij de projecten steeds welke verantwoordelijkheid je op je wilt nemen. Kies daarbij divers, zodat je na je TMO-tijd weet wat je het leukste vindt. En, niet te vergeten: maak er een leuke studententijd van!”

Carrières in fashion kunnen soms snel gaan. Inmiddels heeft Stijn als assistent-inkoper de productgroepen babykleding, kinderschoenen én speelgoed bij de Bijenkorf ingewisseld voor de productgroepen sieraden en horloges.

Meer TMOment? Lees hier alle inspirerende verhalen van (oud)-TMO studenten.

Brochure
Open dag
Proefstuderen