TMOment met Sander Bakkum | Shoes4all

Op de eerste dag dat hij op TMO zat, nam Sander contact op met de stagebegeleider. Hij wilde er zeker van zijn dat hij in het buitenland stage kon gaan lopen. Waar dat allemaal toe heeft geleid, vertelt hij in dit TMOment.

Wie ben je en wat doe je?
‘Mijn naam is Sander Bakkum, inmiddels 35 jaar en ik ben mede-eigenaar van Shoes4all.

Wat heb je sinds TMO gedaan?
Nadat ik in 2008 was afgestudeerd, ben ik vrijwel direct gaan werken bij het bedrijf waar ik stage had gelopen. Die stage was destijds in semester 6. Doordat ik al aan het begin van mijn studie had aangegeven graag stage te gaan lopen in het buitenland, kwam mijn stagebegeleider bijtijds naar mij toe met de aanvraag van een schoenenbedrijf die iemand zochten voor een buitenlandstage. Bij het sollicitatiegesprek klikte het meteen en werd ik aangenomen. De eerste vijf weken heb ik in Nederland gewerkt om het bedrijf goed te leren kennen en daarna werd ik naar China gestuurd. Daar heb ik de rest van mijn stage gezeten en heb ik mijn afstudeerscriptie geschreven voor dat bedrijf.
Destijds ging je voor semester 7 weer terug naar school. Toen ik TMO had afgerond, kreeg ik meteen het aanbod om weer voor mijn stagebedrijf te gaan werken in China. Daar heb ik in totaal, met uitstapjes naar diverse andere landen in de wereld, acht jaar gezeten. Ik heb er gigantisch veel geleerd; zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak.

Wat doe je nu?
In 2015 ben ik samen met mijn compagnon Shoes4all begonnen. Aanvankelijk vanuit huis, maar inmiddels hebben we een bedrijfsruimte van 1500 m2 waarin ons kantoor, onze showroom en de opslag is gehuisvest. Wij voeren vier schoenenmerken waaronder twee private labels, die zich bewegen in het laag en middensegment. Sinds twee jaar is het merk Mondain Amsterdam toegevoegd aan ons portofolio. Dit merk positioneert zichzelf in het hogere segment, met handgemaakte leren schoenen uit Portugal en Italië. We ontwerpen en ontwikkelen onze schoenen helemaal zelf en leveren aan grote retailers en supermarktketens. Daarbij vinden we duurzaamheid heel belangrijk en houden we ons strikt aan de ‘amfori BSCI Code’.
Ik houd me binnen het bedrijf voornamelijk bezig met de verkoop en ontwikkeling van onze designs. Maar stiekem doe ik er ook een stukje inkoop bij.

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?
Op TMO heb ik een brede basis gehad als voorbereiding op mijn latere carrière. Ik vind dat met name het denkniveau dat je hebt als je TMO hebt gedaan, absoluut klopt met het niveau dat vereist is voor de banen waarin je daarna functioneert. De persoonlijke ontwikkeling die je doormaakt op TMO is zeer waardevol. Evenals het projectmatig werken, waarin je leert om samen dingen voor elkaar te krijgen.

Wat is je leukste herinnering TMO?
Eigenlijk is dat mijn hele studententijd daar. Je woont als het ware op één grote campus in dat kleine dorp Doorn. Je bent continu met vrienden die allemaal op één lijn zitten, organiseert samen leuke feesten en maakt er echt een heel leuke tijd van. Daarnaast was en ben ik lid van herendispuut Profuomo én heb ik in het verenigingsbestuur en de senaat gezeten.
Nog altijd ben ik door mijn dispuut, dat nog elk jaar diverse activiteiten organiseert, verbonden met TMO.

Waarom heb je destijds gekozen voor TMO?
Dat weet ik nog heel goed. Ik werkte na de havo bij jeanszaak De Rode Winkel in Utrecht en had nog geen idee wat ik verder wilde gaan studeren. Beide directeuren hadden op TMO gezeten en zij vonden mij geknipt voor deze school. Ik kan wel zeggen dat ik er geen moment spijt van heb gehad dat ik hun advies heb opgevolgd. Ik zou het zo weer doen!

Heb je een advies voor huidige studenten of net afgestudeerden?
Wees kritisch op je netwerk. Ga niet netwerken om het netwerken, maar kies zorgvuldig met wie je – zakelijk – omgaat. Kijk goed aan wie je werkelijk iets hebt en wie jou iets gunt. Misschien een wat onverwacht advies, maar naar mijn idee zeer waardevol.
Voor wat betreft het zoeken naar een stageplek zou ik willen zeggen: kijk niet te veel naar een ‘stoer merk’, maar ook naar in jouw ogen minder coole bedrijven. Meestal leer je bij deze laatsten het meeste, omdat je daar met alle aspecten van het bedrijf in aanraking komt en vaker meer verantwoordelijkheid krijgt.’

Brochure
Open dag
Proefstuderen