TMOment met oud-student Wouter Spaan

Huidige en oud-studenten kennen Wouter Spaan wellicht als een van de coaches tijdens de Outdoor van TMO in het derde semester. Wouter is echter niet alleen coach, maar natuurlijk ook oud-TMO’er. Hoe is het hem vergaan sinds zijn afstuderen en de opening van ‘zijn’ fonkelnieuwe store in Den Haag?

Wie is Wouter Spaan en wat doet hij?
“In 2001 meldde ik mij als 23-jarige student bij TMO. Inderdaad, ’n béétje oud al, maar supergemotiveerd om de opleiding te gaan doen. Ik werkte al vanaf mijn 16e in de mode en was op mijn 17e gestopt met mijn mbo-opleiding. Ik hield nou eenmaal meer van werken dan van school! Het besef dat ik toch wilde studeren, kwam dus wat later bij mij. Ik was op dat moment al inkoper voor Score en vroeg me af of ‘dit het nu was’ voor mij. Ik ben blij dat ik die stap toen gezet heb. Hoewel ze eerst wel even vreemd opkeken, voelde ik me heel erg welkom op TMO en hebben ze me alle kans gegeven. Ik mocht in het 2e semester starten en heb de opleiding in 2 ½ jaar afgerond. Dat zou nu met het veranderde curriculum niet meer kunnen.”

Wat heb je sinds TMO gedaan?
“Zoals gezegd werkte ik bij Score en was daar op mijn 22e al inkoper. Tijdens mijn studie op TMO ben ik daar in de weekends blijven werken als vervangend bedrijfsleider. Elk weekend én de koopavonden ging ik dus op en neer van Doorn naar Amsterdam. De studie moest tenslotte wel betaald worden. Na mijn afstuderen heb ik gewerkt als regiomanager bij Score en daarna als product line manager van Chasin’. In 2010 maakte ik de overstap naar Sting en sinds juni 2017 ben ik directeur inkoop van The Sting & Costes. Voorlopig hoogtepunt is de opening – as we speak! – van de nieuwste brandstore in Den Haag: Distrikt Nørrebro.”

Hoe heeft TMO je voorbereid op je werk?
“Het belangrijkste voor mij is toch wel  het enorme netwerk dat je op TMO opbouwt. Ik kom echt overal TMO’ers tegen en het is altijd heel prettig samenwerken met hen. Verder is het fijn dat je hier de basis krijgt, die je dan weer in de praktijk écht leert toepassen. Tijdens de projecten leer je in een team onder druk presteren.”

Wat is je mooiste herinnering aan TMO?
“De persoonlijke aanpak en de projecten die je met elkaar doet. Ik heb echt een paar onwijs leuke leraren gehad. Je merkte dat zij uit de praktijk kwamen en wisten waar ze het over hadden. Ik zat met 6 andere jongens in mijn semester en dat zijn nog steeds mijn vrienden. Twee ervan zijn zelfs getuigen geweest bij mijn huwelijk.”

In welke mate ben je nog verbonden met TMO?
“Mijn vriendenkring bestaat vrijwel geheel uit oud-TMO’ers. Van hen leer ik nog elke dag. We zijn allemaal gepassioneerd voor mode en vragen elkaar advies. Dat is heel waardevol. Verder ga ik elk jaar mee als coach op de Outdoor tijdens semester 3. Erg leuk om te doen.”

Heb je nog een advies voor huidige studenten of net-afgestudeerden?
“Ga écht in de mode werken! Probeer zoveel mogelijk banen uit, zodat je veel verschillende aspecten van het modevak leert kennen. Begin bij de basis; weet dat je het voor de consument doet! Een ander dringend advies dat ik zou willen geven is: wees maar wat ‘brutaler’. Vraag je coaches tijdens de Outdoor het hemd van ’t lijf. Wees niet bang om te vragen of je bijvoorbeeld eens een dag mag komen meelopen. Laat zien dat je gepassioneerd bent en dat je de beste wilt zijn!

Tot slot: geniet zoveel mogelijk van je studie én je werk!”

Brochure
Open dag
Proefstuderen