TMOment met Mike Reuvekamp | “in de leer” bij Reinhard Frans

Een tijdje geleden verscheen TMO-docent Rolf Bruins op Instagram met een paar fonkelnieuwe, prachtige tailormade boots. Ze waren afkomstig van Reinhard Frans waar oud-student Mike Reuvekamp werkt als jr. operations manager. In dit TMOment vertelt hij over o.a. zijn enorme liefde voor schoenen.

Wie ben je en wat doe je?
‘Ik ben Mike Reuvekamp, afgestudeerd in 2020 en ik ben junior operations manager bij Reinhard Frans schoenen. Ik werkte er al eerder. Toen ik net 16 was, stond ik in de winkel van Reinhard Frans in Apeldoorn. Ik ben bij Reinhard Frans terecht gekomen na verschillende baantjes in de horeca en als krantenbezorger. Ik was aan het sparen voor een bepaalde schoen en vroeg bij Reinhard Frans of ze toevallig een baantje voor me hadden.
Mijn TMO-stage heb ik ook in de schoenenbusiness gedaan, bij schoenmaker Stefano Bemer in Florence. Daar heb ik gedurende mijn stage van een half jaar zo’n beetje alles geleerd over maatwerk schoenen variërend van € 1500 tot ongeveer € 7000 per paar. Ik ben totaal gek van dat type schoenen! Ze zijn helemaal met de hand gemaakt en de productie duurt ongeveer een jaar. Dat komt omdat er speciaal voor jouw voeten een houten leest wordt gemaakt. Die leest alleen al kost € 700. Het was super om met mijn neus bovenop die ambachtelijke productie te staan.
Eenmaal terug in Nederland ben ik weer gaan werken bij Reinhard Frans waar ik momenteel operations manager ben.  Mijn functie houdt in dat ik alle operationele werkzaamheden bewaak. Niet alleen overzie ik de totale productie maar ook de sales en logistiek. Daarnaast doe ik  alle inkoop, van leer tot garen. Onder toeziend oog en met hulp van de eigenaar, want ik leer nog elke dag.

Vertel eens iets over je liefde voor schoenen
Ik vind schoenen niet leuk. Nee, ik ben echt gék van schoenen. De vorm en proporties van schoenen kan ik echt zo ongelooflijk mooi vinden. Weten hoe het product van A tot Z is gemaakt en die hele weg naar het eindproduct vind ik waanzinnig interessant. Hoeveel schoenen ik zelf heb? Ik heb laatst een aantal kasten gekocht. Vier stuks voor ieder 10 paar schoenen en ze passen er niet allemaal in. Dus dan weet je het wel.
Het is trouwens niet per se typisch Italiaans om heel dure schoenen te kopen. In Nederland zijn er ook volop liefhebbers van de ‘Rolls Royce’ onder de schoenen. Voor een klant in dat segment maakt de prijs eigenlijk niet heel veel uit. Er zijn klanten die van een bepaald type schoen meteen drie paar kopen. Wat me wel opviel toen ik in deze branche begon, is dat de meeste klanten eigenlijk niets van de schoen zelf weten. Ze kopen een ambachtelijk product maar weten niet hoe het is gemaakt. Dat vind ik wel jammer.

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?
Waar ik toch wel het meest van heb geleerd, zijn de gesprekken met mijn tutor Liselot von Barnau Sythoff. Zij hield mij een spiegel voor en liet mij zien hoe ik af en toe kon overkomen op mensen. En hoe het anders kon. Ik heb haar adviezen ter harte genomen en dat heeft me veel gebracht. Ik sta nu veel meer open voor de meningen van anderen.
Daarnaast was het werken in teams binnen projecten enorm leerzaam. Je werkt vaak samen met mensen die je niet kent of die een andere denkwijze hebben. Het is de kunst om dan professioneel te blijven en ondanks die verschillen samen tot een goed resultaat te komen. Dat is mijn grootste les  waarvan ik nu nog steeds dagelijks profijt heb tijdens mijn werk.

Wat is je leukste herinnering aan TMO?
Mijn eerste jaar met superleuke huisgenoten in Doorn. Het was áltijd gezellig. Met die huisgenoten heb ik nog steeds contact. Er zijn ook nog steeds zakelijke contacten met TMO’ers. Met studenten voor onderzoeken bijvoorbeeld, en af en toe met docenten zoals Rolf Bruins. Zijn lessen over innovatiemanagement vond ik altijd mega interessant. En hij is net als ik schoenengek! Dat verbroedert, haha.

 


foto: de schoenen van Rolf Bruins

Waarom heb je destijds gekozen voor TMO?
Ik wilde eigenlijk eerst naar de IVA omdat ik ook gek ben van auto’s. Uiteindelijk bleek TMO toch beter bij mij te passen. Ook omdat ik al bij Reinhard Frans werkte. De liefde voor schoenen bleek toch sterker dan die voor auto’s. In een studiekrantje op school stond een aankondiging van de open dag op TMO. Ik ben erheen gegaan en heb de knoop doorgehakt. Je kan wel stellen dat ik voor mijn passie ben gegaan.

Heb je nog een advies voor huidige studenten of net afgestudeerden?
Wees kritischer op jezelf wanneer het goed gaat, dan wanneer het minder gaat. Als het goed gaat ‘relax’ je. Zorg ervoor dat je nog harder werkt als het goed gaat.’

 

Brochure
Open dag
Proefstuderen