TMOment met Melissa – cum laude – te Molder

TMOment Melissa te Molder

Dat je niet per se direct na je middelbare school of mbo moet starten met studeren aan TMO bewijst deze dame. Ze zegde haar vaste baan op en begon aan haar hbo-avontuur. Best een stap na drieënhalf jaar werken. Des te opvallender is het dat ze cum laude is afgestudeerd.

Wie ben je en wat doe je?

“Mijn naam is Melissa te Molder, 27 jaar en op dit moment bezig met een master Data Driven Business aan de Hogeschool Utrecht.

Je bent als eerste student ooit cum laude afgestudeerd!

Samen met studiegenoot Marjoleine van Huisstede ben ik in september cum laude afgestudeerd van TMO. Ja, dat vind ik wel heel bijzonder inderdaad. Op z’n zachtst gezegd heb ik niet een echt soepele schoolcarrière achter de rug. Toen ik uiteindelijk mijn mbo4-diploma op zak had, nam ik me voor om nooit meer te studeren. Maar toen ik eenmaal aan TMO was begonnen, wilde ik er wel het maximale uithalen. Juist doordat ik de eerste twee jaar op TMO door de coronapandemie voornamelijk thuis de lessen heb moeten volgen, ben ik extra hard gaan studeren. Toen ik eenmaal mijn propedeuse cum laude had gehaald, heb ik mijn uiterste best gedaan om ook mijn examen op die manier te behalen. En dat is gelukt!

Waarom heb je destijds eigenlijk gekozen voor TMO?

Na mijn mbo-opleiding Fashion ben ik gaan werken bij de bekende modeontwerper Mart Visser, waar ik eerst Assistant Product Manager ben geweest en daarna Assistant Manager Logistics & Transport. Ik haalde hier echter niet meer mijn voldoening uit zoals in het begin en merkte dat ik niet kon doorgroeien omdat ik essentiële kennis miste. Ik besloot om tóch de sprong te wagen naar een hbo-opleiding. Toen ik op een open dag bij TMO was geweest wist ik ‘dit ís het’. De docenten, de mensen, de sfeer; heel toegankelijk allemaal. Je voelt meteen ‘iedereen is welkom’.

Waarom ben je meteen na TMO een master gaan doen?

Binnen het onderzoekssemester, het TMO DevelopmentLab, had ik gekozen voor het mastervoorbereidingstraject waarin ik de kans kreeg om een mastervoorbereidend onderzoeksrapport te mogen schrijven voor Scotch & Soda. Hierdoor kwam ik in aanraking met data en ik vond dat super interessant. Mijn scriptie is masterwaardig bevonden en dat gaf mij het duwtje om deze master te gaan doen. Ik denk dat ik met mijn kennis van fashion én data straks fashionretailbedrijven kan helpen om hun strategie meer data-gedreven te maken; iets dat in deze branche nog verder ontwikkeld kan worden. Ik ben ervan overtuigd dat als je data goed weet te vertalen naar business en weet om te zetten naar kansen, je veel beter kunt inspelen op de behoefte van de consument. De komende jaren zal de fashionbranche nog veel veranderen. Zo zal de supply chain vraaggestuurd en datagedreven worden. Op dit moment hangen bijvoorbeeld in veel modewinkels in augustus al de winterjassen. Maar de seizoenen verschuiven en dus de behoefte van de klant. Als je daar niets mee doet, blijf je constant met heel veel sale zitten en dat kun je voorkomen.

Hoe heeft TMO je voorbereid op de master die je nu doet?

Door het mastervoorbereidingstraject op TMO heb ik de kans gekregen om me te verdiepen in data. Naast de lessen over statistiek kreeg ik tijdens dit traject ook lessen over het gebruik van het statistische computerprogramma (SPSS). Dit was nodig voor de toelatingstoets voor deze master. Verder heb ik gewoon een heel leuke periode op TMO gehad met docenten die heel erg benaderbaar zijn. Ik heb heel veel geleerd op TMO; niet alleen over fashion, maar het is veel breder. Ik ben blij dat ik deze studie heb gedaan. Dat neemt niemand me meer af!

Wat is je leukste herinnering aan TMO?

Dat is toch wel het schrijven van mijn scriptie geweest, dat ik overigens samen met Celine de Jong heb gedaan. Zij was mijn perfecte ‘partner in crime’ en van haar heb ik veel geleerd. Scotch & Soda is een fijn bedrijf en de stagebegeleiding vanuit TMO was super goed. Verder herinner ik me de productiereis en de Trend Expo die we door corona uiteindelijk met een virtuele tour hebben gedaan. Ook de productiereis naar Macedonië die wij in semester 6 hebben ingehaald maar die normaliter in semester 4 is, vond ik erg leuk en leerzaam. Deze reis was een mooie en symbolische afsluiting van de leerzame tijd op TMO voordat de afstudeerstage begon.

Wat is jouw tip voor huidige studenten of scholieren?

Als je kiest voor TMO ga er dan open minded in. Verken alle vakgebieden en haal het maximale uit je opleiding. Probeer binnen elk project iets nieuws, zodat je vanuit verschillende facetten leert kijken naar de fashionbranche. Hierbij ontwikkel je voor jezelf een multidisciplinaire denkwijze die ook in je latere werk goed van pas komt.”

Brochure
Open dag
Proefstuderen