TMOment met Lotte Jacobs | HEMA

HEMA: Hollandser kan bijna niet. “Het is echt een merk dat bij mij past: nuchter, dat ben ik zelf ook. Tijdens mijn stage voelde het meteen al vertrouwd en dat gevoel is gebleven.” Lotte Jacobs (26) is blij dat ze er na haar stage direct een baan aangeboden kreeg. “Ik ben blijven plakken.” 

Hoe was je stage bij HEMA?
“Tijdens mijn stage, nu alweer drieënhalf jaar geleden, assisteerde ik de twee productmanagers van de afdeling kinderkleding. Ik mocht echt van alles doen daar. Dat varieerde van promotieactiviteiten tot het checken van kleurenstalen en het controleren van prijskaartjes. Ik heb het hele proces van productontwikkeling van dichtbij mee mogen maken. Ik kreeg veel vrijheid en heb er enorm veel van geleerd. Ik mocht designs controleren en ging daarna een zogenoemde bill of material, oftewel een boodschappenlijstje maken voor de leverancier. Die moet namelijk tot op detail weten welke materialen en welke kwaliteit wij willen dat hij gebruikt voor een bepaald item.

Hoe heb je je ontwikkeld?
Al tijdens mijn stage kreeg ik een baan aangeboden en ben ik daar al voor ingewerkt. De eerste tijd heb ik gewerkt bij verschillende productgroepen van kinderkleding. Na een poosje ben ik me gaan focussen op de kwaliteit van sokken, pyjama’s en ondergoed voor zowel heren als kinderen. Na een half jaar wisselde HEMA van directie en strategie en nu ben ik productmanager van de complete groep beenmode. Met de nieuwe strategie is HEMA zich nog meer gaan focussen op kwaliteit. Dus niet meer héél véél sokken van verschillende prijsklassen, maar een kleinere keuze van hogere kwaliteit.

Wat vind je het leukste van je taken?
Dat is toch wel het collectioneren. Samen met de categoriemanager en de designer ga ik dan bijvoorbeeld shoppen in grote steden om trends en innovaties te spotten. Ik houd wekelijks een top-of-floplijst bij van onze producten en analyseer de cijfers. Ik gebruik de cijfers van het afgelopen seizoen en kijk tegelijk vooruit om de collectie voor het nieuwe seizoen samen te stellen.

Je bent lid van Young HEMA; wat houdt dat in?
Bij HEMA werken veel young professionals en voor hen is Young HEMA. Zelf ben ik twee jaar bestuurslid geweest; langer mag niet en dat is juist goed. Ik heb daar veel energie uit gehaald. We organiseren allerlei evenementen, van trainingen en sprekers tot werktripjes en borrels. Je leert er heel veel mensen kennen en houdt er een waardevol netwerk aan over.

Je hebt meegedaan aan de retail hackethon van Anton Dreesmann Stichting?
Ja dat klopt! Met een groepje young professionals van verschillende retailers werk je dan een hele dag aan een casus. Aan het eind van de dag pitchten we onze oplossing voor de probleemstelling. Ons groepje was een van de drie uitverkorenen die daarnaast hun idee mochten pitchen op het Anton Dreesmann Jaarcongres. Superspannend was dat. Ons idee is een platform voor alle retailers waar je anoniem kunt solliciteren, zodat werkgevers je kiezen op je kwaliteiten in plaats van op je cv. Ons idee is heel goed ontvangen en InRetail was geïnteresseerd.

Wat heb jij met mode?
Mode heb ik altijd wel interessant gevonden en ik vind het leuk om nét iets meer mijn best te doen om er leuk uit te zien. Maar ik ben ook de keerzijde van de mode-industrie gaan zien en ga nu veel bewuster om met mijn kledingkeuze. Voor mij geen fast fashion meer. Wat dat betreft past de strategie van HEMA om producten te maken die lang meegaan daar precies in.

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?
Met name de lessen product development hebben me echt wel goed voorbereid. Maar ook alles wat ik geleerd heb over stoffenkennis. De fabrieksreis heeft me leren zien wat de gevolgen zijn van de keuzes die je maakt in het hele productieproces. Verder de veelzijdigheid van de opleiding. Het heeft me dynamisch gemaakt, waardoor ik heb geleerd om snel te kunnen schakelen. Dit helpt me nu in mijn baan bij HEMA. De werkstukken die je ieder kwartaal moest schrijven voor de lessen Persoonlijke ontwikkeling vond ik destijds niet echt fijn, maar daar heb ik achteraf super veel aan gehad. Door die confrontatie met mezelf weet ik wat ik wil. Ik heb daar echt mijn persoonlijke groei aan te danken.

Wat is je leukste herinnering aan TMO?
Op kamers wonen in Doorn is het eerste dat me te binnenschiet. In ben lid geweest van Changeant en heb veel feesten meegemaakt. Wat de opleiding zelf betreft vond ik de Schotlandreis echt een hoogtepunt.

Waarom heb je destijds eigenlijk gekozen voor TMO?
Na mijn mbo Marketing & Communicatie twijfelde ik over mijn vervolgopleiding. Ik wilde iets commercieels doen, maar de liefde voor mode zat ook altijd in mijn achterhoofd. Toen ik op een Open dag van TMO was geweest was ik meteen verkocht. De managementkant van de mode, dát was wat ik zocht.

Wat zou jouw tip zijn voor huidige studenten?
Zorg ervoor dat je jezelf goed ontwikkelt. Weet wie je bent en welk bedrijf bij jou past. Jezelf kunnen vinden in de merkwaarden van een bedrijf is belangrijker dan de populariteit en status van een modemerk.”

 

 

 

Brochure
Open dag
Proefstuderen