TMOment met Ket Rouwette | avec ēlan

Ze liep er stage, ging er werken en na enkele weken zei de eigenaar tegen haar: “Ik wil een damesmodemerk opstarten en ik denk dat jij dat kunt doen.” Met beide handen heeft Ket deze kans aangegrepen met als resultaat dat een half jaar later avec ēlan een feit is.

Vertel eens kort wie je bent?
“Ik ben Ket Rouwette, 24 jaar, en werkzaam bij Lexson Brands. Sinds een paar maanden mag ik mezelf de trotse brandmanager noemen van ons eigen knitwear merk avec ēlan.

Wat heb je sinds TMO gedaan?
Ik ben vorig jaar afgestudeerd en heb direct een baan aangeboden gekregen bij Lexson Brands. Ik had daar al met heel veel plezier stage gelopen bij Law of the Sea, een van de veertien merken die wij voeren. Ik was dan ook heel blij dat ik na mijn studie meteen aan de slag kon bij the Lexson family; want zo voelt het echt. Aanvankelijk als accountmanager voor al onze brands. Na enkele weken kreeg ik echter de vraag of ik wilde helpen met het opzetten van een heel nieuw merk. Een fantastische en superspannende uitdaging waarbij ik heel veel verantwoordelijkheid kreeg. Het zou ons eerste écht eigen merk worden.

Hoe heb je dat aangepakt?
Door vooral heel veel gesprekken te voeren met zowel collega’s als mensen uit de branche buiten ons bedrijf. Als je een merk helemaal van nul af aan opzet, moet je heel veel stappen nemen. Om te  beginnen zijn we een merkidentiteit en daaraan gekoppeld de visuele identiteit gaan vaststellen. Vragen als ‘wat missen we in de markt’, ‘wat doen concurrenten en wat doen ze niet’ moesten beantwoord worden. Je maakt een concurrentieanalyse, een SWOT-analyse, doet marktonderzoek en bepaalt je doelgroep. Ook de financiële kant van de zaak moet daarin meegenomen worden. Tot slot ga je dan het concept bepalen en een collectie ontwerpen.

Gelukkig hoefde ik niet alles helemaal zelf te doen en kreeg ik ondersteuning van diverse collega’s. Maar het is wel helemaal mijn ‘kindje’ geworden.

Wat heb jij met mode?
Mijn moeder werkt al jaren in een modezaak en vroeger op school zag ik er altijd anders uit dan anderen. avec ēlan is een beetje een vertaling geworden van mijzelf. Ik zie er graag iedere dag anders uit. Daarbij wissel ik voortdurend van kledingstijl en dat is precies wat je met avec ēlan ook kunt doen. Je kunt het casual dragen, het is comfortabel en tegelijkertijd heel vrouwelijk. Onze pay-off is dan ook ‘with a little tease’.

Wat zijn je taken voor je label?
Nu het merk er eenmaal staat, ben ik druk bezig met het bepalen en ontwikkelen van alweer de derde collectie. Het thema, de modellen, de stijl en kleuren bedenken we zelf. Ik bespreek mijn ideeën met onze technisch tekenaar die er vervolgens mee aan de slag gaat. Omdat het echt ons eigen merk is, doen we alles, van idee tot en met de consument, helemaal zelf. En dat is echt geweldig om te doen. Mijn droom is om dit merk wereldwijd bekend te maken. Bijvoorbeeld door een samenwerking aan te gaan met een bekende sportster. Maar die moet ik nog wel eerst even zoeken…

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?
Doordat je van alle facetten in de modebranche iets leert. Dat heb ik nu ook echt nodig bij avec ēlan. Niet dat je alles zelf hoeft te doen, maar ik merk dat het een enorm voordeel is dat ik het wel allemaal voorbij heb zien komen in de lessen op TMO. Verder is mijn stageperiode erg bepalend geweest. Eigenlijk wilde ik heel graag naar het buitenland. Ik had gesolliciteerd bij een heel duur merk in Amerika, maar dat is mede door corona op het allerlaatste moment afgeketst. Via de eigenaresse van de modezaak waar mij moeder werkt, ben ik in contact gekomen met Lexson Brands. Ik wilde graag iets in de productie doen en werd aangenomen voor het merk Law of the Sea. Ik had meteen een klik en heb heel veel geleerd tijdens mijn stage.

Wat is je leukste herinnering aan TMO?
Het fijnste vond ik dat de docenten uit de branche zelf komen. Er is bijvoorbeeld een docente die een eigen modefabriek heeft gehad. Je leert zo enorm veel van mensen die uit de praktijk komen; dat miste ik op mijn vorige school. Verder heb ik met veel plezier anderhalf jaar in Doorn gewoond, totdat corona uitbrak. Toen ben ik weer thuis gaan wonen.

Voel je je nu nog verbonden met TMO?
Ja, toch wel een beetje. Onlangs was ik uitgenodigd voor een netwerkavond die de studentenvereniging had georganiseerd. Helaas was ik verhinderd, maar een volgende keer kom ik graag. Verder zou ik het superleuk vinden als wij bij ons bedrijf een stagiaire zouden krijgen van TMO. Ik ben zelf het levende bewijs dat dit een geweldige stageplek is!

Waarom heb je destijds gekozen voor TMO?
Omdat ik eigenlijk altijd iets in de mode wilde doen. Ik houd heel erg van het stylen van mensen, maar tekenen… ho maar. Na mijn mbo-studie twijfelde ik tussen een commerciële opleiding in de sport of mode. Gelukkig is het TMO geworden, waar business en mode samenkomen.

Wat is je tip voor huidige studenten of scholieren die zoeken naar een vervolgopleiding?
Ga je droom achterna, want waar een wil is, is een weg. Denk groot; je kúnt het bereiken. Ga voor het onbekende, denk out of the box. Own it! Je schrikt van wat je kan!”

Brochure
Open dag
Proefstuderen