TMOment met Jerina Thiesen bij Max Verstappen

Er was een moment dat Jerina zich wat verveelde. Er was ‘niks op tv’ en dus zappte ze maar eens wat. Ze bleef hangen bij een uitzending van de Formule 1. “Vanaf dat moment ben ik me meer gaan interesseren voor deze sport en de hele merchandising eromheen.” Ze meldde zich bij Max Verstappen en werd aangenomen.

Wie ben je en wat doe je?
“Ik ben Jerina Thiesen, 24 jaar en ik kom uit het mooie Limburgse Blitterswijck. Inmiddels ben ik drie jaar geleden afgestudeerd van TMO. Momenteel werk ik als inkoper en product developer bij Max Verstappen.

Wat heb je sinds TMO gedaan?
Sinds ik mijn studie begon bij TMO, heb ik gewerkt bij Levi’s Designeroutlet. Ik begon er als weekendhulp en heb mezelf er in zes jaar ontwikkeld tot visual merchandiser. Ook na mijn studie ben ik daar blijven werken. Mijn stage heb ik er trouwens niet gelopen. Eigenlijk wilde ik graag een buitenlandstage, maar het werd Veenendaal. Ik heb daar een heel gave stage gelopen bij DJ Nicky Romero die een eigen platenlabel én kledinglijn heeft. Ik heb daar mijn passie voor kleding van bekende mensen ontwikkeld.

Hoe ben je bij Max Verstappen terechtgekomen?
Doordat ik min of meer uit verveling zat te zappen, kwam ik opeens bij een uitzending van de Formule 1 terecht. Tot dan toe was ik daar niet bijzonder in geïnteresseerd, maar mijn interesse was gewekt. Het leek me geweldig om voor zo’n merk te werken. Bovendien zit Verstappen bij mij in de buurt. Ze hadden op dat moment geen vacature, dus heb ik een open sollicitatie geschreven. Hierin benoemde ik alle vakken en lessen die ik op TMO had gehad en die me relevant leken voor een functie bij Max Verstappen. Ik werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en voor ik het wist had ik een baan bij Verstappen.com.

Waar heb je meer mee: met mode of met autosport?
Absoluut met mode. Ik vind het juist leuk om merchandise en mode te combineren. Natuurlijk wisselen de fan-based items niet zo snel als de echte mode, maar het is wel een heel dynamische en soms lastige branche. De verkoop is namelijk heel erg afhankelijk van de resultaten van Max. Als hij wint zijn de items bij wijze van spreken niet aan te slepen en als hij verliest, keldert de verkoop. Het is ook een boeiende wereld. Inmiddels ben ik al mee geweest naar de circuits in Oostenrijk en Zandvoort om daar de merchandise-verkoop te doen. Erg leuk. Max zelf heb ik overigens nog nooit ontmoet. Die focust zich terecht op zijn races en houdt zich minder bezig met de merchandising.

Wat zijn je taken bij Max Verstappen?
Ik ben wekelijks bezig met het analyseren van de verkoopcijfers. Als een item niet goed loopt, moet ik beslissen of we het een extra boost gaan geven of juist iets van de prijs af doen. Naast het fan-domein is er ook een merkdomein gericht op de toekomst. Want ja, ooit stopt Max met racen en dan willen we nog wel een merk hebben dat staat. Ik werk aan het opbouwen van zowel de fan- als de merkcollectie. Voordat een collectie is samengesteld en geproduceerd zet ik een aantal stappen, zoals bepalen van het design, het maken van een rangeplan – oftewel waaruit moet de collectie bestaan – en het opstellen van de technische specificaties. Als de samples binnenkomen, controleer ik deze en ik schakel veel met leveranciers voor de productie.

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?
Het fijne van TMO is dat je op ieder denkbaar vlak van fashion kennis opdoet. Dat heeft me heel erg geholpen bij mijn sollicitatie bij Max Verstappen. Juist dat brede vind ik erg fijn van TMO. De lessen Personal Development waren heel leerzaam voor mij. Van huis uit ben ik heel introvert, maar ik heb op TMO geleerd om te presenteren, te onderhandelen, inkoopgesprekken, maar ook  slechtnieuwsgesprekken te voeren. Ik ben nog steeds introvert, maar al die dingen durf ik nu wel te doen. Vakken waar je niet een-twee-drie aan denkt bij mode, zoals financiën en recht, komen aan bod en daar blijk je dus in de praktijk heel veel aan te hebben.

Wat is je leukste herinnering aan TMO?
De tijd in Doorn, de kleinschaligheid, het persoonlijke. Je hebt met iedereen op school contact, docenten benaderen je heel persoonlijk en iedereen kent je bij naam. Ik was pas 16 toen ik begon op TMO en dan is zo’n vertrouwde omgeving heel fijn. Ik woonde met één ander meisje in huis en ben – ondanks mijn introverte karakter – lid geworden van de studentenvereniging. Ik heb daardoor veel mensen en het studentenleven in zowel Doorn als Amsterdam en Utrecht leren kennen.

Verder heb ik goede herinneringen aan de inkoopreis naar Edinburgh en vond ik mijn stagetijd echt heel erg leerzaam. Dan mag je alles wat je geleerd hebt eindelijk toepassen in de praktijk en ontdek je het werkleven.

Waarom heb je destijds eigenlijk gekozen voor TMO?
Van jongs af aan wilde ik fashion designer worden. Ik ben best wel creatief, net als iedereen bij ons thuis, en aanvankelijk wilde ik naar de kunstacademie. Al snel kwam ik tot de conclusie dat dat wel héél creatief was en dat je daar bovendien wel heel erg in moet uitblinken wil je er later je brood mee verdienen. Het ondernemerschap heb ik ook in me en dus was TMO de perfecte combi van business en mode voor mij. Ooit wil ik namelijk mijn eigen onderneming beginnen; misschien wel een eigen kledinglijn. Mijn verwachtingen zijn ruimschoots overtroffen. Ik wist niet dat TMO zó breed was!

Wat is jouw tip voor huidige studenten of scholieren die zoeken naar een vervolgopleiding?
Kies wat je zelf leuk vindt en waar je energie van krijgt. Zelf vind ik carrière maken best belangrijk, maar dan wel met iets wat echt bij mij past. Op dit moment werk ik fulltime bij Max Verstappen en sinds kort ook nog drie avonden bij Levi’s. Gewoon omdat ik het zo leuk vind. Als ik merk dat het toch te veel wordt, stop ik weer bij Levi’s. Voor nu voelt het niet als werk. Kijk, dat bedoel ik dus: doen wat je leuk vindt!”

Brochure
Open dag
Proefstuderen