TMOment met Bo van den Branden

Toen Bo, naarstig op zoek naar een geschikte vervolgopleiding, op de zoveelste onderwijsbeurs echt het allerlaatste standje bezocht – ‘nou ja, dan heb ik dat in elk geval ook gezien’ –, vroeg iemand bij dat standje aan haar ‘Wil jij de nieuwe Tommy Hilfiger worden?’. “Vanaf dat moment wist ik: dít is wat ik wil.” Het was de stand van TMO en degene die haar die vraag stelde was oud-student Maureen van Mulekom.

Wie ben je en wat doe je?
“Mijn naam is Bo van den Branden en ik ben in maart 2019 afgestudeerd op TMO. Na mijn studie kreeg ik de kans om bij mijn stagebedrijf Indian Blue Jeans te blijven werken. Momenteel werk ik als vertegenwoordiger bij dit kinderkledingmerk, waar ik het ontzettend naar mijn zin heb. Tijdens mijn stage ben ik er achter gekomen dat het verkopen en de bijbehorende sociale contacten mij heel erg liggen. Tot dan toe zag ik mezelf vooral werkzaam bij inkoop of de productie.

Wat zijn je taken zoal?
Tijdens de twee verkoopperiodes in het jaar heb ik direct contact met onze afnemers die dan naar ons hoofdkantoor in Rosmalen komen. Gedurende de verkoopperiode voer ik gesprekken met hen en denk met ze mee over de best passende collectie voor die klant. Buiten het verkoopseizoen heb ik ook regelmatig contact met onze klanten. Zowel de grote – online – klanten als de kleinere retailers worden bezocht. Soms zijn dat van die leuke dorpswinkeltjes. Ik bespreek met de eigenaar/inkoper welke artikelen goed lopen en welke minder goed en samen kijken we wat ik kan doen om die retailer te helpen. Tevens neem ik de feedback van onze klanten mee terug naar kantoor waar ik het doorgeef aan de designafdeling, zodat zij onze producten nóg beter kunnen maken. Leuk dat ik op deze manier toch ook bezig ben met de productie.

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?
De hele opbouw van de studie bij TMO heeft bijgedragen. Je krijgt eerst heel veel theorie en past deze dan later toe in de projecten die heel praktijkgericht zijn. Al die kennis, zowel theorie als praktijk, komen mij nu uitstekend van pas.

Wat is je leukste herinnering aan TMO?
Mogen het er ook twee zijn?! De productiereis naar Macedonië vond ik echt heel tof. Daar zag je met eigen ogen dat alle geleerde theorie daadwerkelijk in de praktijk werd toegepast. Het viel echt op z’n plek.
De tweede leuke herinnering is het Trend Event, waar ik groepsmanager mocht zijn. Die rol lag me wel. Er zaten allerlei verschillende types in onze groep die het lang niet altijd met elkaar eens waren en daar mocht ik dan mijn managementkwaliteiten op loslaten. Best lastig soms, maar ik merkte dat ik een soort natuurlijk leiderschap heb en goed in staat ben om knopen door te hakken.

Ben je nu nog verbonden aan TMO?
Ik heb op verschillende open dagen geholpen. Zelf heb ik veel gehad aan de verhalen van de alumni toen ik de open dag op TMO bezocht. Ik wil heel graag mijn enthousiasme overbrengen aan een nieuwe lichting studenten. Misschien kom ik over een paar jaar ook wel een presentatie of een gastles geven. Eerst maar eens wat meer werkervaring opdoen.

Waarom heb je destijds gekozen voor TMO?
Toen ik eenmaal die vraag op die onderwijsbeurs in Eindhoven had gekregen van Maureen, wist ik het eigenlijk al meteen: dít is wat ik wil! Want ‘iets in de mode, maar niet het creatieve’ wilde ik al heel lang. Van TMO had ik nog nooit gehoord, dus ik was me aan het oriënteren op allerlei studies, variërend van Rechten tot Forensisch onderzoek. Dat er zoiets bestond als een commerciële opleiding gericht op mode, wist ik niet. Na een bezoek aan de open dag in Doorn, wist ik het helemaal zeker. Ik vond het ook prettig dat het zo kleinschalig en persoonlijk was. Ik kom zelf uit een dorp, dus ik vond het best spannend om naar zo’n hbo te gaan in de grote stad. TMO voelde direct heel vertrouwd. Het is precies de goede keuze geweest voor mij, want ik heb een supertijd gehad!

Heb je nog een advies voor huidige studenten of net afgestudeerden?
Misschien heel cliché, maar volg je hart. Dat heb ik ook gedaan. Pak de kansen die je geboden worden met beide handen aan, ook als je er niet helemaal zeker van bent. Je steekt er altijd wat van op. Neem alle traptredes die je tegenkomt en wees niet bang om af en toe te struikelen. Toen ik stage ging lopen en al na twee weken het aanbod kreeg om van de productie te switchen naar verkoop, stond ik ook wel even te kijken. Ik heb het gedaan en er enorm veel geleerd. En kijk waar ik nu sta!”

 

 

 

Brochure
Open dag
Proefstuderen