TMOment met Annali van Dijk vanuit Zweden

Toen Annali was afgestudeerd wist ze al vrij snel dat Nederland te klein voor haar was. Samen met haar vriend ging ze het avontuur aan in Zweden waar zij inmiddels ruim anderhalf jaar werkt en woont. “Niet bang zijn om buiten je comfortzone te gaan. En dat geldt voor zowel je stage als je baan. Doe het gewoon.”

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Annali van Dijk, ik ben 25 jaar en ik ben afgestudeerd van TMO in 2018. Ik werk als leidinggevende in een tweedehandskledingketen in Zweden: Erikshjälpen Second Hand. Het bedrijf bestaat uit twee onderdelen; Erikshjälpen en Second Hand. Erikshjälpen maakt zich sterk voor de kinderrechten en is fundraiser voor allerlei goede doelen, voornamelijk gericht op kinderen. Second Hand is het vehicel om aan die middelen te komen.
We richten ons op heel veel activiteiten zoals hulp aan aanstaande moeders en vaccinaties in arme landen maar we strijden bijvoorbeeld ook tegen het kinderhuwelijk. We doen alle activiteiten in samenwerking met lokale organisaties in 16 landen. Alles wordt grotendeels centraal georganiseerd vanuit Zweden.

Ben je meteen na TMO naar Zweden vertrokken?
Nee, ik heb eerst een tijdje als recruiter gewerkt maar die baan sloot niet helemaal aan bij wat ik wilde. Na vier maanden ben ik er vertrokken en heb ik tijdelijk bij De Bijenkorf gewerkt tot aan de verhuizing naar Zweden.

Hoe ben je in Zweden terecht gekomen, en waar woon je?
Ik woon nu ruim anderhalf jaar in Ljungby, dat ligt in het zuiden van Zweden tussen Malmö, Stockholm en Götenborg.  Mijn vriend en ik wilden een nieuw avontuur aangaan, weg van Nederland en de rust en de natuur opzoeken. We woonden in Rotterdam, teveel chaos voor ons. Mijn vriend kreeg een baan aangeboden in Zweden. Dat was de directe aanleiding dat we zijn geëmigreerd. Het eerste jaar heb ik mij vooral beziggehouden met het leren van de taal. Zonder Zweeds is het vinden van een baan enorm moeilijk. Bovendien zijn er weinig internationale bedrijven in de buurt waar wij gingen wonen. Dus ben ik vrijwilligerswerk gaan doen, o.a. bij Erikshjälpen. Wat begon met een zomerbaantje is uitgegroeid tot de baan die ik nu heb.

Spreek je de taal vloeiend inmiddels?
Zweeds was in het begin wel een dingetje. Ik heb in het begin ook vrijwilligerswerk gedaan op een basisschool zodat ik voortdurend werd blootgesteld aan de taal. Daarnaast heb ik een taalcursus gedaan want met werken alleen leer je de taal niet snel genoeg.
Het is een moeilijke taal maar gelukkig spreek ik inmiddels bijna vloeiend Zweeds.

Wat zijn je taken binnen het bedrijf?
We hebben binnen de winkels van Erikshjälpen Second Hand verschillende afdelingen zoals kleding, huishoudartikelen, woninginrichting, designspullen, elektronica en sieraden. Deze afdelingen zijn verdeeld over twee leidinggevenden waarvan ik er een ben. Ik ben verantwoordelijk voor de secties kleding, schoenen, tassen, interieur, sieraden en hobby. Mijn takenpakket is heel divers, zowel uitvoerend als strategisch. Ik moet ervoor zorgen dat de afdelingen netjes zijn en de voorraden up-to-date houden maar ik geef ook leiding aan de mensen die er werken. En ook dat is divers want we werken met veel vrijwilligers en immigranten maar ook met mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast komt de inrichting van de winkels voor mijn rekening. In Zweden is kwaliteit enorm belangrijk. De winkels moeten spic & span zijn, alles moet heel goed georganiseerd zijn.

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?
Met name de projecten zoals het Business Plan project en de Ondernemerschapsleerlijn hebben me veel gebracht. Binnen dat laatste project hebben we ons beziggehouden met het creëren van een online wholesale platform voor duurzame kledingmerken.
Hoe meer ik mij daarin ging verdiepen, hoe liever ik iets met duurzaamheid wilde gaan doen in mijn toekomstige werk. Ik voelde de verantwoordelijkheid om iets te gaan doen met die kennis. Een steentje bijdragen in plaats van alleen maar consumeren. Die verdieping heb ik gelukkig in mijn werk gevonden. We hebben zo’n groot overschot aan kleding. Het is bizar hoeveel kleding er wordt ingezameld.
Daarnaast heb ik geleerd om kritisch te denken. Ik heb wat afgevloekt tijdens projecten waar ik steeds opnieuw moest beginnen. Daar heb ik achteraf ontzettend veel van geleerd. Volhardend zijn en niet opgeven. Dat is hier opgevallen en mede dankzij die eigenschap kreeg ik mijn baan.

Waarom heb je destijds gekozen voor TMO?
Ik wilde iets met mode maar ik was ook geïnteresseerd in bedrijfskunde. Omdat ik niet achter de naaimachine wilde, kwam ik uit bij TMO. Ik wist al op mijn 15e dat ik naar deze school wilde. Vanaf dat moment heb ik er naartoe gewerkt. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Alleen maar profijt! Toen ik hier solliciteerde en vertelde over mijn opleiding kreeg ik positieve reacties. Sommigen moeten hun opleiding laten overzetten naar een Zweedse validatie. Met TMO als erkende BBA in Fashion hoefde dat niet.

Wat zijn je dromen voor de toekomst?
Op dit moment heb ik eigenlijk geen concrete dromen. We hebben het hier supergoed naar onze zin en willen hier voorlopig zeker blijven. We zijn zelfs op huizenjacht en ik heb sinds kort een vast contract. Daarnaast hebben we onze vriendenkring hier opgebouwd. Ik heb natuurlijk wel ambities zoals doorgroeien naar een baan op het hoofdkantoor en de buitenlandse projecten gaan bezoeken om te zien waar we het allemaal voor doen.

Tot slot: heb je een tip voor huidige studenten of net afgestudeerden?
Niet bang zijn om buiten je comfortzone te gaan. En dat geldt voor zowel je stage als je baan. Doe het gewoon. Ik durfde bijvoorbeeld niet naar op buitenlandstage. De stap naar Zweden was dus gigantisch maar ik had het nooit willen missen. Ik ben elke dag blij dat ik het heb gedaan.’

 

 

 

 

 

 

 

 

Brochure
Open dag
Proefstuderen