TMOment Marian Bekkers

Advies geven aan retailers over hoe zij hun winkel kunnen verbeteren en daarmee de verkoop. Je moet het maar durven! Oud-TMO’er Marian Bekkers doet het gewoon en … met succes.

 

Wie is Marian Bekkers en wat doet zij?

“In augustus 2012 heb ik, nadat mijn toenmalige werkgever ging fuseren, de stap genomen om voor mezelf te beginnen. Met mijn bedrijf Kooplust adviseer ik eigenaren van stenen winkels door middel van workshops, lezingen, trainingen en persoonlijk advies. Uiteraard heb ik mijn roots in de modebranche, maar in wezen is er niet veel verschil tussen een verkoopgesprek voor pak hem beet een telefoon, een kledingstuk of een drogisterijartikel.”

 

Wat heb je sinds TMO gedaan?

“Na mijn studie heb ik bij diverse modebedrijven gewerkt. Eerst als assistent-bedrijfsleider en trouble-shooter in verschillende winkels, daarna aan de inkoopzijde van de modebranche . Ik merkte dat ik het stuk retail toch het leukste vond. Ik begon blogs te schrijven waarin ik adviezen gaf en heb die aangeboden aan een aantal websites. Tot mijn verrassing werden mijn blogs goed ontvangen. Dit stimuleerde mij om hiermee door te gaan.”

 

Hoe heeft TMO je voorbereid op je werk?

“Hoewel ik nu niet meer direct in de modebranche werkzaam ben, komen natuurlijk bepaalde aspecten ook in mijn huidige werk terug. Zo hebben zaken als marketing, inkoopplannen maken, visual merchandising zeker raakvlakken met wat ik nu doe. En zeker in de tijd dat ik nog in de winkel werkte heb ik daar veel aan gehad. Waar ik nu wel veel meer mee doe is online marketing; dat was in mijn TMO-tijd natuurlijk nog niet zo ver ontwikkeld als nu.”

 

Wat is je mooiste herinnering aan TMO?

“Toch wel het contact dat je met andere mensen opbouwt. Ik ben destijds ook in Doorn komen wonen, omdat ik geen zin had in elke dag pendelen. Bijkomend voordeel hiervan is dat je echt alles meemaakt, omdat je constant in deze kleine en hechte gemeenschap leeft. Wat ik interessant vond in de lessen, was dat de meeste docenten heel veel praktijkervaring inbrachten. Daar leer je echt superveel van. Verder heb ik gewoon een leuke tijd gehad bij TMO.”

 

Waarom heb je ooit gekozen voor TMO?

“Ik wilde iets in de mode, maar niet aan de ontwerpkant. Ik twijfelde eerst nog tussen mode en de reiswereld. Voor beide opleidingen ben ik naar Open dagen gegaan. Toen ik bij TMO kwam, sprak mij direct de sfeer en de kleinschaligheid aan. Nadat ik enkele proeflessen had bijgewoond, wist ik het zeker. De aandacht die er is voor je persoonlijke ontwikkeling, de assessments, de outdoor; ik heb het allemaal teruggezien in de opleiding en er veel aan gehad.”

 

In welke mate ben je nog verbonden met TMO?

“Ik kom er eigenlijk nooit meer, maar heb er wel twee goede vriendinnen aan overgehouden. Bij mijn ene vriendin was ik vorig jaar ceremoniemeester op haar bruiloft. Die contacten zijn heel waardevol voor mij. Verder ontvang ik de alumni-nieuwsbrief en kom ik regelmatig oud-TMO’ers tegen, zoals bij inkooporganisaties en op beurzen.”

 

Heb je nog een advies voor huidige studenten of net-afgestudeerden?

“Jeetje, nu geef ik zoveel advies aan winkeliers, maar een advies voor studenten … ik zou het zo gauw echt niet weten. Wat ik wel weet is dat TMO heel goed staat aangeschreven en dat merk je heel goed als je ergens gaat solliciteren in deze branche.”

Brochure
Open dag
Proefstuderen