TMOment Laura ter Schure | C by Stories

LAURA’S EIGEN INVULLING VAN #WHOMADEBYCLOTHES

Laura ter Schure (24) vindt duurzaamheid en transparantie in de fashionketen een vanzelfsprekendheid. Met haar eigen label “C by Stories” vertelt zij – letterlijk – het verhaal achter de makers van haar collectie. Recent is haar eerste collectie gelanceerd. Vanuit Istanbul waar de laatste hand wordt gelegd aan deze collectie, vertelt Laura over haar eigen invulling van #whomademyclothes.

Je bent nog niet zo lang geleden afgestudeerd en nu al ondernemer?

‘Klopt’, begint Laura haar verhaal, ‘in 2020 ben ik afgestudeerd aan TMO en meteen voor mijzelf begonnen. Ik heb echter mijn studie bewust een half jaar verlengd zodat ik parallel aan TMO een studie modetekenen kon volgen. Kort daarna ben ik gestart met het ontwerpen van mijn eigen collectie en ben ik op zoek gegaan naar producenten. Mijn label heet “C by Stories”: Created by Stories. Mijn label staat voor het verhaal achter de kledingstukken en de mensen die het maken; womens fashion with a true story. Afgelopen week hebben we de eerste collectie gelanceerd.’

Wat mogen we verwachten van deze collectie?
‘C by Stories is een dameslabel met een kleine collectie. De eerste collectie bestaat uit 13 stuks casual wear. Ik ben begonnen met een statement piece en van daaruit heb ik de collectie opgebouwd. In de collectie zitten o.a. jurkjes voor de feestdagen, mooi gesneden colberts, blouses, rokken en pantalons. Mijn doelgroep bestaat uit jonge, werkende vrouwen die zich bewust zijn van hun omgeving en de noodzaak dat er iets moet veranderen in de fashionketen. Zoals het terugdringen van fast fashion, vervuiling en oneerlijk loon. Het doel is om met voornamelijk duurzame materialen te werken.’

Waar doe je de sourcing en productie?

‘Kijk, daar komt TMO om de hoek kijken! Tijdens mijn studie heb ik niet alleen de theorie geleerd over productie en inkoop maar ook de echte praktijk. Die zie je met eigen ogen in de fabrieken die je tijdens de studie bezoekt. Maar ook door de ervaring van de docenten die deze vakken geven. Ik wist dus waar ik moest beginnen in mijn zoektocht naar een geschikte producent. Dit ging alleen niet meteen helemaal goed. Ik heb in het afgelopen jaar geleerd dat het extreem belangrijk is om gedurende de productie controles uit te voeren, iets wat tijdens de productielessen uitvoerig is besproken, maar waar ik simpelweg geen tijd voor had. Ik heb nu een nieuwe producent gevonden in Istanbul waar ik regelmatig naartoe ga om alles te controleren. Zij maken de samples, kopen de door mij gekozen stoffen in en produceren de kleding. Alles gebeurt dus in house.’

 

“Wat ik wil, is klantenbinding creëren door een relatie op te bouwen tussen de drager en de maker van het kledingstuk”

 

De verhalen gaan dus over die producent?
‘Ja, C by Stories gaat over de mensen die mijn items maken. Het is allemaal handwerk, er komt bijna geen machine aan te pas. Wij zijn het compleet tegenovergestelde van fast fashion. Bij ons staat het ambacht centraal. Wat ik wil, is klantenbinding creëren door een relatie op te bouwen tussen de drager en de maker van het kledingstuk. Het product moet gewaardeerd worden vanwege het werk dat er in zit.’

Maar hoe ga je die awareness creëren?

‘Heel simpel; door letterlijk te laten zien wie het kledingstuk maakt. Bij elk kledingstuk ontvangt de klant een handgeschreven kaartje waarop de maker zich voorstelt. Zoals Hetice uit Istanbul. In haar story leest de klant dat zij patroonontwerpster is en gemiddeld twee uur aan één patroon werk. Hetice stelt zich aan de consument voor met foto’s en een verhaaltje over haar privéleven. Heel persoonlijk, heel visueel en heel dichtbij.’

En dan natuurlijk de prangende vraag: waar kunnen we jouw collectie kopen?

‘In eerste instantie alleen online, in mijn eigen webshop die 4 november is gelanceerd. Daarnaast ben ik bezig met Zalando en andere online retailers. Het liefst zou ik ook met partnerstores werken maar ook daar ben ik nog mee bezig.’

Tot slot; waarom wilde je juist in coronatijd zelfstandig ondernemen?
‘Ik wilde als klein meisje al iets in de fashion gaan doen en het liefst ontwerper worden. Maar je moet dan echt héél goed zijn om succesvol te worden. Vandaar mijn keuze voor TMO omdat zij zich vooral richten op de businesskant van fashion. En omdat het een business school is, kan je eigenlijk alle kanten op, je bent niet per se aangewezen op fashion. Een vriendin van me werkt bijvoorbeeld bij Douwe Egberts op de marketingafdeling.
Maar goed, ik wilde dus mijn eigen label opstarten en omdat je op TMO in worst case scenario’s leert denken, durfde ik de sprong te wagen. Ik weet wat ik moet doen als bijvoorbeeld de productie vertraagt of wanneer het financieel even tegenzit. Bovendien heb ik op school van tal van docenten de bevestiging gekregen dat ik ondernemersbloed heb en dat mijn droom realiseerbaar is. Zij gaven me het duwtje in de rug en de coaching die ik nodig had. De droom had ik al lang, maar TMO heeft me geholpen om het plan te realiseren.’

C by Stories staat nu online: www.cbystories.nl

Instagram @cbystories

Brochure
Open dag
Proefstuderen