TMOment Jany en Ineke

“Mevrouw, hebben jullie ook wat dikker papier? Mevrouw heeft u een liniaal voor mij? Mag ik een kop heet water? Mevrouw, zijn er ook nietjes? Ohhhh lekker even snoepjes stelen!”

Welkom in het IC (Informatiecentrum) van TMO! Die mevrouwen (vraagbaken) zijn Jany van Cappelle en Ineke van der Splinter. Het is Jany’s laatste week bij TMO. Volgende week gaat zij met pensioen. Met een lach en een traan, want ze gaat TMO – en vooral de studenten – ontzettend missen. Tussen alle vragen van de studenten door praten we met Ineke en Jany over hun werk op het Informatiecentrum.

Jany: “Ik werk vanaf 2001 bij TMO, zo’n 18 jaar dus. Ik heb een achtergrond in het bibliotheekwerk dus een baan in het Informatiecentrum sloot daar mooi op aan. Ik las de vacature en zo geschiedde.”
“Bij mij ging dat anders”, vertelt Ineke. “Mijn achtergrond is de Pabo maar ik heb nooit voor de klas gestaan. Na een baan in de peuteropvang en bij een architectenbureau ben ik bij TMO beland. Ik werd gevraagd door iemand die hier al werkte. Achteraf denk ik wel eens dat ik beter Schoevers had kunnen doen in plaats van de Pabo. Nu doe ik een combi van beide; kantoorwerk in een onderwijsorganisatie.”

Wat gebeurt er allemaal in het IC?
Jany: “Je ziet het met je eigen ogen gebeuren nu. We krijgen de meest uiteenlopende vragen van studenten. Dat gaat de hele dag door op de meest onvoorspelbare momenten. Ons werk is vrij lastig te plannen. Dat betekent dat we administratief werk soms mee naar huis nemen, omdat het hier gewoon niet lukt vanwege alle hectiek.”
Ineke: “Jany en ik kunnen elkaar vervangen en opvangen, maar we hebben wel een taakverdeling. Jany doet bijvoorbeeld de boekbestellingen en zet de scripties in het systeem terwijl ik alle online dingen doe. Daarnaast beheren we de abonnementen, zorgen we voor de circulatie van vakbladen en tijdschriften en zijn we vraagbaak.”
Jany: “Klopt, we zijn vooral vraagbaak. En ook wel steunpilaar. De snoeppot die je daar ziet staan, is heel belangrijk! Het begon ooit met een blikje kruidnoten en dat groeide uit tot deze pot die wekelijks moet worden bijgevuld. Onze studenten moeten echt hard werken, veel lezen, veel denkwerk verrichten. Vaak zie je ze uitgeput binnenkomen op zoek naar zoetigheid. Ook willen ze wel eens hun verhaal kwijt of gewoon een babbeltje doen. De snoeppot heeft een heel sociale functie binnen het IC.”

Hoe kijken jullie terug op al die TMO-jaren?
Jany: “Ik ben 18 jaar geleden begonnen tijdens de herkansingsweken. Dat zou ‘een rustige periode zijn’. Nou vergeet het maar. Mijn toenmalige collega, die gelijk met mij startte, en ik werden in het diepe gegooid. We hebben vreselijk afgezien maar ook enorm gelachen.
Tja, vroeger… toen kende je echt elke student bij naam omdat alles handmatig werd ingevoerd. Elke naam moest worden opgeschreven. Nu alles digitaal gaat, ken ik niet elke student meer bij naam. Maar de herkenning blijft altijd. Dat is zo leuk aan een kleinschalige school. Een tijdje geleden was ik met een vriendin aan het shoppen en werd ik spontaan omhelst door een van de medewerksters van de winkel; een oud TMO’er. Dat is toch ontzettend leuk!”
Ineke: “Ik denk dat Jany, en ik later ook, de studenten het meest ga missen. Het zijn echt schatten!
We missen ze ook als ze hier afstuderen. Jany en ik gaan daarom altijd naar de diploma-uitreikingen. Je hebt per slot van rekening toch 3,5 jaar met hen doorgebracht.”

Jany: “Naast de studenten ga ik ook mijn collega’s missen. TMO is een warm bad, de mensen die hier werken zijn lief voor elkaar. Zo heb ik dat ervaren althans. Er is geen dag geweest dat ik niet met plezier naar mijn werk ging. Ik ga TMO echt missen.  Ik hoop dat ik zoals met mijn oud-collega Els ook contact blijf houden met Ineke.”

Ineke: “Daar hoef je niet bang voor te zijn. We hebben erg leuk samengewerkt, lief en leed – ook van studenten – met elkaar gedeeld. Dat schept een band.  Hopelijk krijg ik net zo’n lieve en leuke collega als Jany terug straks.”

Jany’s laatste werkdag op TMO is maandag 17 juni a.s.

Brochure
Open dag
Proefstuderen